Cimbrul, condimentul cu personalitate

13 Iul 2010 00:00 Autor: Hannah
Condimentele dau identitate mancarii, transformind-o din una obisnuita, in ceva special.

In unele preparate, rostul lor este sa scoata in evidenta gustul anumitor ingrediente, facandu-le mai rafinate, in timp ce in altele, condimentele sunt puternice, fiind ingredientul care identifica mancarea respectiva.

Cimbrul era renumit inca din antichitate. Traditia spune ca cimbrul este mai ales "repezit, infierbantat si aprins". Stimuleaza fluxul diuretic si ciclul lunar, iar bauturile preparata din el curata partile interne ale organismului.

Ca si condiment este de nelipsit din bucatatie, atat in cea romaneasca dar mai ales in cea mediteraneana.

Este recomandat pentru carne de orice fel, porc, vita, miel, peste, salate de legume, atat uscat cat mai ales in forma verde, proaspata. Orice mancare devine speciala daca adaugati un praf de cimbru in ea.

Cimbrul de cultura este un condiment important in bucatariile europene, mai ales in zonele de sud. Este tipic mai ales pentru Franta, unde ramurele proaspete de cimbru, legate in buchet cu alte ierburi proaspete se adauga la supe, sosuri si tocanite si se scot inainte de servire.

Cimbrul de cultura uscat face de asemenea parte din ierburile de Provence, amestec din sudul Frantei.

El este popular si in zonele non-europene ale Mediteranei:
Un prim exemplu este dukka, amestec de condimente tipic egiptean. Este o combinatie relativ sarata de seminte prajite (susan, alune), coriandru, chimion, piper negru si cimbru de cultura, folosit mai ales pentru aromatizarea painii;

Painea alba egipteana mancata cu ulei de masline si dukka este o masa simpla dar delicioasa.
In Europa centrala, cimbrul de cultura este folosit mai ales pentru supe, peste, carne si oua. In special cimbrul "lamaios", este un ingredient minunat pentru otetul de ierburi.

Industrial, cimbrul de cultura este deseori combinat cu maghiranul pentru carnati si merge bine cu foile de dafin.

Deseori si branzeturile se aromatizeaza cu cimbru de cultura.

In Anglia, cimbrul de cultura este, dupa menta, cea mai populara iarba aromata folosita in bucatarie.

Bucataria creola din New Orleans, adevarata bucatarie regionala a Statelor Unite este celebra pentru utilizarea extensiva a cimbrului de cultura.

O tehnica specifica bucatariei creole este asa-numita innegrire: carnea sau pestele se inmoaie in unt topit, apoi se imbraca intr-un amestec de condimente si se prajesc foarte rapid la temperaturi inalte intr-o tigaie, fara alt adaos de ulei.

Cimbrul de cultura proaspat nu este numai mai putin intens decat cel uscat, ci are si un gust mai slab, astfel ca se potriveste perfect cu legumele mediteraneene sau cu pestele.

Cimbrul de cultura uscat, pe de alta parte, are un gust de fum dominant, care iese in evidenta cel mai bine in mancarurile picante, mai ales cele cu carne.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.58
(1222 voturi)
4323 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!