Ceapa - mai putin banal decat ai crede

20 Apr 2006 00:00 Autor: Gabriella Radu
Ceapa este de origine dintr-o zona vasta care incepe din India pana in Israel, iar cultivarea ei este atestata incepand din anul 3000 i.C.

Egiptenii considerau ceapa drept un aliment sacru al zeilor, iar in diferite tari mediterane, este confirmata drept baza alimentara si a fost raspindita datorita fenicienilor si al grecilor. Grecii si romanii erau mari consumatori de ceapa si usturoi si elogiau alimentul drept gustos si cu calitati curative.

In decursul timpului, chiar daca nu este usor de stabilit perioada, din cauza conditiilor ambientale si climatice favorabile, se obtine un ecotip, cunoscut la nivel international si folosit si in zilele noastre drept ceapa rosie si dulce de Tropea.

Vorbim despre o varietate de ceapa rosie violacee, cu forma rotunda sau ovala. Prezenta ei in bucatariile populare si cele de elita din zona actualei Italii este recunoscuta si atestata in epoca moderna.

Printre numeroasele marturii, semnificativa este cea al lui Giuseppe Maria Galanti, care in anul 1792 descopera pe paminturile fertile din Tropea (Calabria-Italia) diferite sortimente de fructe printre care citrice, prune, smochini si culturi abundente de vegetale, dar in mod deosebit culturi de ceapa. A inceput o perioada in care din localitatea Parghelia se pregateau exporturi catre Franta, Genova si Neapole.

La jumatatea lui 1800 cepele de Tropea deja faimoase, impreuna cu telina din Foggia si usturoiul din Brindisi faceau parte din acele culturi tipice meridionale care cunosc faima pe piata interna si cea internationala.

La inceputul secolului al IX-lea incepe sa fie cultivata si in gospodariile private din zonele Parghelia, Zambrone si Ricadi, iar ulterior in Amantea si Serre.

La sfarsitul anilor '60 datorita impulsului din partea comunitatilor de emigranti care reproduce in noua lume a traditiilor gusturi si culori ai lumii lor de origine, acest sortiment de ceapa rosie vine exportata si comercializata in Statele Unite si Canada.

Pina in anii '50 aceasta reprezenta unul din alimentele cele mai folosite de catre oamenii simpli, de unde si expresia "essere a pane e cipolla" adica "sa fie paine si ceapa".

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.48
(1096 voturi)
2951 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!