Capsune, delicii rosii cu vitamine

02 Iun 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Bogate in vitamine si minerale, cu putine calorii, dulci si usor de preparat, capsunele va ajuta sa lutati impotriva multor boli si sunt un aliat de nadejde in lupta pentru sanatate si frumusete de invidiat.

Culoarea rosie puternica cu care le-a inzestrat natura si faptul ca apar primavara, te imbie sa gusti din aceste fructe cu un aer aparte. Rosu este culoarea vitalitatii, dinamismului si actiunii.

Fiind o culoare stimulanta, puternica si calda este indicata pentru tratarea depresiilor psihice, oboselii cronice si asteniilor.

Are un efect terapeutic puternic asupra copiilor apatici sau cu deficiente motorii sau psihice. In plan sufletesc, culoarea rosie stimuleaza curajul, combativitatea, initiativa si spiritul de sacrificiu.

Raspandite inca din antichitate in America si Asia, dar si in unele zone ale Europei Occidentale, capsunele cresc in regiunile temperate si sunt foarte raspandite in intreaga lume.

Acest fruct a fascinat intotdeauna prin gustul deosebit, insa, capsuna nu este un fruct in sensul botanic al cuvantului. Acest nume ar trebui purtat de catre semintele mici si galbene, diseminate pe intreaga lor suprafata, partea carnoasa si delicioasa pe care noi o consumam corespunde unei hipertrofii a florii.

Calitati nutritive

- Capsunele fac parte dintre fructele care permit organismului sa isi refaca rezervele de vitamina C, avand un continut de 60 mg la 100 g;
- Continutul caloric este scazut: 35 calorii la 100 g;
- Continutul lor bogat in fier, calciu si magneziu contribuie la echilibrul mineral al organismului;
- Acidul salicilic este constituentul esential al aspirinei. Il gasim de asemenea in capsune, dar in cantitati mici;

Astfel, se poate spune despre capsune ca au efect antiinflamator, antireumatic sau de protectie cardiaca.

Proprietati benefice

Cunoscute si consumate inca din preistorie, proprietatile lor curative au fost remarcate la inceputul secolului XI cand calugarii capucini preparau din ele licori diuretice si astringente.

Bogatia neobisnuita a acestor zemoase fructe in albumine, fier, fosfor, siliciu, iod, vitamine de grup B, vitamina C si levuloza, un glucid natural care se asimileaza usor fiindu-le permis si bolnavilor de diabet.

Calitatile energizante si depurative ale capsunelor sunt un indemn sa le consumam nu ca pe un desert inecat in frisca si zahar, ci ca aperitiv. Se pot manca, fara restrictii, intre 250-500 de grame pe zi.

Continutul bogat in acid salicilic exercita o actiune remarcabila asupra ficatului si vezicii biliare.

Sarurile alcaline ii vindeca pe suferinzii de guta.

In anemie si in stari de convalescenta se recomanda consumarea din abundenta a capsunelor, eventual amestecate cu iaurt, smantana sau miere.

In curele de slabit fructele, capsunele sunt nemaipomenit de bune, pe linga faptul ca aproximativ 80-90% contin apa si nici un rest de proteina, dau si senzatia de satietate. Fiind sarac in principii nutritive este un amagitor al foamei fiind recomandat si obezilor.

Acizii organici si pectinele continute de ele sint doar niste drenori neintrecuti ai organismului.

Capsunele si alergia

Capsunele fac parte dintre alimentele, care elibereaza histamina in organism, ducand, in cazul persoanelor predispuse, la aparitia fenomenelor de tip alergic (in special urticaria). Solutia (radicala) consta in eliminarea lor din alimentative, sau consumarea lor cu prudenta de catre persoanele alergice.

Consum si conservare

Capsunele trebuie spalate inainte de a fi consumate, dar spalarea trebuie facuta fara a indeparta coditele, pentru ca altfel se pierd multe din vitamine.

Cu toate ca aceste fructe pot fi incluse intr-o multitudine de salate, aperitive si deserturi, pentru a obtine beneficii din ele, cel mai bine este sa fie consumate proaspete, naturale.

De asemenea, putem adauga: zahar (60 calorii pentru o lingura); frisca (55 calorii pentru o lingura); inghetata (40 calorii pentru o cupa de inghetata de vanilie); branza dulce de vaci cu 0% grasime (20 calorii pentru 3 linguri). Alegeti capsunele stralucitoare, parfumate, cu o culoare uniforma si un peduncul verde.

Capsunele se conserva in frigider cam 2 pana la 3 zile. Congelarea lor nu este recomandata, de aceea, daca ati cumparat o cantitate mai mare, este de preferat sa faceti dulceata sau spuma de capsune. Inainte de a le consuma este suficienta o simpla spalare. Nu le lasati in apa pentru ca isi pierd savoarea si vitaminele.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.53
(1815 voturi)
7438 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!