Capere, miniaturi mediteraneene

25 Iul 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Capera, caperele. Mugurii floriferi inca verzi ai caperului (Capparis Spinosa), conservati in otet sau vin, sunt utilizati drept condiment sau garnitura la diferite preparate culinare.

Minuni de gust si aroma, caperele sunt pete de culoare pentru gastronomie, mici picanterii de un verde-crud, imprimand preparatelor un delicios aspect exotic. Gustul fin si aroma delicata a acestor capere nu se pune in evidenta daca sunt puse intregi in mancare, cunoscatorii stiu ca ele trebuie taiate sau zdrobite, pentru ca gustul caperelor sa se imprastie prin mancarea care devine dintr-odata plina de savoare.

Caperele in istorie

Caperul a fost deseori citat de anticii greci si romani care il considerau mai mult condiment decat vegetala. Celebrul medic grec, Dioscoride, autorul cartilor "Despre materia medicala", recomanda cataplasme cu frunze de caper impotriva umflaturilor pielii.

Bizantinii il serveau pe o felie de paine cu ulei de masline, otet si miere. Probabil din aceasta cauza caperul mai era cunoscut si sub denumirea de "evorekton", adica planta aperitiva si era folosit la sosurile pentru mancarurile de peste si carne.

In evul mediu, infuziile de caper erau considerate afrodisiace si usor tonice.

Astazi se cunoaste ca un constituent continut in mugurii acestei plante, caparinul, stimuleaza excretia fluidelor gastrice, care sunt raspunzatoare de senzatia de foame.

Raspandire si recoltare

Cele mai valoroase parti constituente ale caperului sunt mugurii mai mici, care se culeg dimineata, inainte de inflorire, din mai pana in iunie, pentru ca florile lor se deschid dimineata si se ofilesc la pranz. Fructele de caper sunt mai mari si se culeg dupa luna august.

Astazi caperul salbatic se intalneste in tot bazinul mediteranean, iar in Franta, Spania, Italia, Algeria, cipru si Grecia, caperul se cultiva sistematic. Este un arbust mic, spinos care creste mai ales langa ziduri, stanci in apropiere de coasta si terenuri golase. Numai in acest climat cald si uscat se dezvolta bine caperele.

Capere proaspete se pot cumpara din piata si se pot conserva acoperindu-le in intregime in apa cu sare sau otet, in otet pastrandu-se cca 3 ani.

Capere gatite... prin lume

Caperele sunt folosite inca din timpuri biblice la prepararea unor sosuri si a mancarurilor din legume si peste.

In gastronomia actuala caperele sunt folosite mai ales la prepararea sosurilor: sosul tartar, sosul remoulade, sosul italian de rosii.

Datorita gustului lor picant, caperele se folosesc pentru aroma si culoare la foarte multe preparate populere in Italia si Spania. Cel mai frecvent se folosesc in salate cu rosii si legume. De asemenea, se gatesc cu piure de mazare sau se adauga la sosurile de tomate cu cateva stafide.

In Italia, caperele se folosesc mai mult la spaghete cu ansoa, rosii uscate si usturoi, precum si in sosurile pentru peste si felurile de mancare ce carne de iepure sau pui. Italienii adora caperele in salate sau ca garnitura pentru pizza. La Neapole exista un fel de mancare foarte popular, preparat din vinete umplute cu parmezan, paine, oua fierte si multe capere.

In Marea Britanie sosul fierbinte de capere este traditional folosit langa carnea de oaie fiarta, sau la preparate din somon sau alt peste. Atunci cand sunt folosite pentru peste, caperele se stropesc cu zeama de lamaie din belsug, pentru a le accentua aroma si gustul specific.

In Siria caperele sunt consumate cu sare de mare grunjoasa si paine de secara.

In nordul si estul Europei caperele se folosesc la prepararea unor delicioase mancaruri din legume si peste.

In Franta, limba de vitel fiarta este servita su sos de capere.
In general caperele merg bine cu diverse preparate de paine cu oregano si maghiran.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.50
(2561 voturi)
53752 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!