Cafeaua - savoare si placere

06 Iun 2006 00:00 Autor: Raluca Georgescu
Cafeaua de dimineata a devenit pentru mine un ritual, un ritual de infrumusetare si de relaxare. Spun ritual de infrumusetare deoarece o zi inceputa cu o cafea buna este o zi in care nu ma voi incrunta, o zi in care voi fi mai linistita, mai senina si mai frumoasa.

Vrand sa aflu mai multe despre acest ritual al meu, care imi inveseleste diminetile, am cautat un pic pe internet, am incercat sa o trag de limba pe bunica mea si am incercat sa aflu cate ceva de prin enciclopediile pe care le aveam in biblioteca. Cafeaua a fost descoperita in secolul IX si a inceput sa fie cultivata la scara mare in secolul XVII.

Astazi toti am inceput sa o consumam. Unii o prefera amara, altii isi pun trei lingurite de zahar in ea, unii o prepara cu lapte sau cu frisca, ii spun macchiato, cappucinno sau frappe, dar ceea ce ii leaga pe absolut toti este faptul ca nu vor fi la fel de fericiti daca isi incep ziua fara ea.
Mult timp aceasta asa-zisa dependenta de cafea a fost criticata de medici, deoarece acestia considerau consumul de cafea vinovat pentru bolile de natura cardio-vasculata. De curand, un studiu realizat in Tarile de Jos a relevat faptul ca trei cesti de cafea acopera 10% din necesarul de fier al organismului, 26% din necesarul de potasiu si 12% din necesarul de magneziu.

In plus, cafeaua contine si mici cantitati din vitaminele A, C, E si B6. Desigur, cel mai benefic efect al cafelei este acela numit "termogen", stimuland digestia si eliminand grasimile din organism. Femeile care vor cu orice pret sa isi mentina silueta, stiu in mod sigur ca o ceasca de cafea are zero calorii si nu contine substante nutritive, fiind in acelasi timp si un laxativ foarte eficient. Pe de alta parte, cafeaua este si un antioxidant puternic, oferind protectie impotriva cancerului.

Specialistii spun ca o cafea este buna atunci cand este corect preparata. Daca tot cautam informatii despre cafea, m-am gandit sa incerc sa aflu un pic mai multe si despre modurile cele mai cunoscute de preparare a cafelei, pentru a experimenta diverse retete pentru diminetile ce vor urma. Am aflat ca exista numeroase metode de preparare a cafelei, printre care : la ibric, la presa frantuzeasca, la nisip, la cana, la filtru , la percolator sau la cafetiera. Cea mai recomandata este cea la filtru, in special pentru cei care au probleme cu colesterolul, deoarece prin aceasta metoda grasimile din cafea sunt eliminate.

Totusi, cafeaua la filtru nu este nici pe de parte cea mai buna specialitate cu cafea, chiar daca este cea mai sanatoasa. Prepararea cafelei a ajuns o arta, iar retetele sunt din ce in ce mai numeroase. Chiar daca fiecare are deja o reteta favorita de cafea, nu vad de ce sa nu facem o trecere in revista a specialitatilor deja existente. Niciodata nu strica sa incerci ceva nou.

Espresso
Este o cafea tare, concentrata. Se prepara de obicei la filtru, se serveste in cesti mici, avand insa acelasi continut de cafea ca o ceasca normala. Este probabil cafeaua pe care toti o bem de dimineata, inainte sa ne ducem la serviciu sau la facultate. Chiar daca este o cafea banala, mai degraba decat o specialitate, oare nu ne va face sa ne simtim mai deosebite daca o vom numi de acum incolo Espresso, "como un italiano vero".

Cappuccino
Este o cafea tare, la care se adauga frisca sau lapte, acoperita cu o pojghita de ciocolata topita sau cacao. Culoarea maron-pal este evocatoare pentru robele tuguiate purtate de calugarii cappuccini - de aici vine si numele de Cappuccino. Un cappuccino traditional se serveste intr-o cana cu o capacitate de 150 ml, respectand urmatoarele proportii: 1/3 cafea espresso abia facuta si 2/3 frisca.

Espresso Macchiato
Este de fapt o cafea espresso la care se adauga spuma de lapte. Pe fundul cestii se adauga caramel sau lichior de ciocolata. Se presara pe deasupra ciocolata neagra rasa.

Cafea neagra
Este o cafea cu lichior de ciocolata, sirop de cirese, cirese si fulgi de ciocolata. Poate fi acoperita si cu frica, dupa gust. Majoritatea intelegem prin cafea neagra espresso, dar in realitate cafeaua neagra inseamna ceea ce francezii numesc Cafe Cerise. De curand se poate cere cafea neagra cu frisca, dar la origine aceasta asociere nu exista.

Cafea la nisip
Intr-un vas de cupru de dimensiunile unui lighean se fierb 3 kilograme de nisip. In nisipul fierbinte se aseaza ibricul dimensionat pentru 2 cafele. Cand apa ajunge la temperatura de fierbere se adauga zaharul dupa gust si cafeaua. Cafeaua se adauga din belsug, pana cand lingurita sta dreapta in cafea. Cafeaua se mai numeste si cafea turceasca si se serveste de obicei cu narghilea si cu dulciuri orientale (spre exemplu: baclava, rahat, halva).

Cafea cu rom
Cafeaua cu rom este o cafea, de preferinta, tare, la care se adauga rom (jumatate din ceasca) si zahar dupa gust. Se bate bine si se serveste calda. Este considerata delicatesa specifica bucatariei rusesti. Se poate servi cu frisca.

Caffe Frappe
Este o cafea de tip spuma, care se serveste rece, de obicei in pahare inalte, si se bea cu paiul. In general, se adauga si inghetata de vanilie si frisca. Se obtine prin frecarea nessului cu apa si zahar. Eventual se poate adauga si scortisoara.

Cafea aurie
Este un amestec de cafea, scortisoara, triplu sec, amaretto, lichior de alune si whisky crema. Amestecul capata culoare aurie si de obicei se orneaza cu frisca si fulgi de ciocolata.

Irish Coffee
Cafeaua este pusa intr-un pahar incalzit, se adauga apoi crema de whisky si se orneaza cu frisca si scortisoara. Se serveste in pahare mari si se recomanda sa fie servita seara sau macar atunci cand nu suntem la volan, deoarece contine alcool din belsug. Crema de whisky ocupa in general o treime din continutul cafelei.

Cafea caraibiana
amesteca cafeaua cu rom si lichior crema de ciocolata. Se orneaza cu frisca si scortisoara, se inmoaie marginea paharului in suc de lamaie si apoi se presara zahar.

Caffe glace
Se bate zahar impreuna cu albus de ou pana cand se obtine o spuma. Se combina cafeaua cu frisca si amesteca pana se omogenizeaz, iar apoi se adauga compozitia cu zahar, se pun cuburi de zahar si amesteca. Se serveste rece, cu cuburi de gheata si frisca pe deasupra. Consistenta trebuie sa fie foarte cremoasa.

Caffe au lait
Se mai numeste si Caffe Latte. Frisca este incalzita impreuna cu laptele la foc mic. Cafeaua se dizolva in putina apa fiarta si se toarna apoi peste amestecul incalzit de lapte si frisca. Se amesteca compozitia intr-un shaker. Se poate servi atat rece, cat si calda.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.66
(2080 voturi)
12171 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!