Busuiocul, regele mirodeniilor

19 Iun 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Busuiocul este planta preferata a bucatariei italiene si se combina bine cu legumele proaspete gen rosii, vinete sau dovlecei.

De asemenea el se gaseste si in sosul verde care merge bine cu pastele fainoase, cartofii fierti si fasolea verde.

Busuiocul este o planta aromatica si racoritoare cu sute de specii identificate prin lume.

El si-a castigat statutul de planta regala in bucatarii si gradini, iar in India este folosit in scopuri medicinale.

Busuiocul s-a raspandit ca planta cu proprietati medicinale din India, unde era planta sacra a lui Vishnu, prin alte parti ale lumii, ca de pilda Africa si Egipt, si mult mai tarziu in Grecia.

La romani a avut primele utilizari culinare, iar in Italia si Creta era considerat simbol al iubirii.

In biserica Ortodoxa busuiocul este considerat o planta sacra, se spune ca el crestea in locul in care sfanta Elena a descoperit Sfanta Cruce.

In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.

Tinut in pungi de plastic, poate fi pastrat proaspat fie in frigider, pentru o perioada scurta, fie in congelator, pentru mai mult timp, dupa ce in prealabil a fost oparit putin.

Asezati frunze proaspete intr-un borcan uscat, adaugati putina sare si apoi acoperiti cu ulei de masline.

Planta uscata isi pierde mare parte din aroma, ceea ce ramane avand un gust foarte diferit, cu iz slab de iarba proaspat taiata.

Retetele cu specific mediteraneean si asiatic folosesc in mod frecvent busuiocul, pretuindu-i buchetul dulce, cu parfum de iarba. In cazul bucatariei mediteraneene, aroma este completata de rosii. Se asorteaza excelent cu usturoiul, cimbrul si oregano.

Busuiocul este unul dintre ingredientele principale ale sosului pesto, specialitate italiana din ulei si plante aromate, provenind din orasul Genova. Celelalte doua ingrediente sunt uleiul de masline si semintele de pin.

Bucataria chineza foloseste specialitati de busuioc proaspat sau uscat pentru supe si alte feluri de mancare. In Taiwan, bucatarii adauga busuioc proaspat unei supe-crema, sau mananca pui prajit cu frunze de busuioc fierte in ulei.

Busuiocul este gatit cateodata cu fructe proaspete sau adaugat in gemuri de fructe si sosuri, de obicei cu capsune, dar si cu zmeura sau prune.

Se considera ca busuiocul cu frunza plata folosit in bucataria vietnameza, care are o aroma usor diferita, este mai potrivit pentru felurile de mancare cu fructe.

Inmuiate in apa, unele varietati de seminte de busuioc devin gelatinoase, si se folosesc in bauturi asiatice sau deserturi precum falooda sau serbetul.

In mod obisnuit busuiocul merge bine si cu rosiile proaspete, mozzarella sau alta branza moale, dulce sau acidulata si cu otetul de buna calitate.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.48
(2206 voturi)
9369 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!