Arta simpla a fripturilor perfecte

02 Mai 2008 00:00
Aromele suculente si exotice de friptura, care incep sa invadeze aerul de sfarsit se primavara, ne excita simturile si ne invita cu gandul la gratarul de weekend.

Combinatii noi si inedite de carnuri, mix-grill-ur mai mult sau mai putin fanteziste, mici sau carnati traditionali, toate sunt bucurii culinare simple, dar planuite cu grija de oricare din noi la sfarsit de saptamana.

Daca ati planuit o petrecere pe care urmeaza sa o organizati in gradina, trebuie sa fiti pregatiti sa luati in considerare toate posibilitatile si mai ales faptul ca s-ar putea sa ploua.

Si atunci ar trebui sa stiti cateva trucuri, pentru ca mutand masa inauntru si pregatind totul la tigaie, iluzia de gratar sa ramana in picioare.

Pregatirea fripturilor
Inainte de a pregati friptura, carnea trebuie curatate cu atentie de toate pielitele, zgarciurile si eventualele resturi de oase.

Este bine sa fie indepartate si toate zonele de grasime.

Fripturile este bine sa nu fie batute.

Condimentarea
Cu cel putin 30 minute, dar mai bine cateva ore inainte prejire, carnea trebuie sa fie unsa cu ulei, eventual cu verdeturi si condimente.

Se recomanda:
- piper;
- usturoi;
- praf de chili;
- ierburi aromatice.

Se mai poate adauga coniac.

Dupa condimentare friptura se lasa la frigider, pusa pe o farfurie si acoperita cu o alta sau infasurata in folie.

Prepararea
Dupa condimentare friptura poate fi prinsa cu o sfoara pentru a capata forma dorita.
Pentru o friptura mai copioasa, prindeti alaturi de carne si o bucata de slanina.

Prajirea
Se recomanda o tigaie grea.
Este bine ca in momentul in care puneti fripturile tigaia sa fie incinsa, inca inainte de a introduce grasimea.

Carnea se pune in tigaia incinsa in grasimea care fumega si se parajeste cate 1 minut pe fiecare parte.

Treptele de prajire, pentru o friptura normala de 3-4 cm grosime.

Albastra, cruda
Se prajeste 1 minut pe fiecare parte, la foc iute si apoi inca 1 minut, la fel dar la foc mijlociu.

Rosie in sange
Se prajeste 1 minut pe fiecare parte la foc iute, apoi inca 2-3 minute pe fiecare parte dar la foc mijlociu.

Roz frageda
apoi inca 5 minute.

Patrunsa
Se prajeste cate 1 minut pe fiecare parte la foc iute, apoi inca 8 minute.

Grasimi pentru prajit:
- Unt & Margarina, combinatie nepotrivita, face spuma si improasca, merge doar pentru temperaturi joase.
- Unt de arahide are gust neutru, este optim pentru tot ce trebuie prajit repede si crocant.
- Ulei de floarea soarelui care are gust neutru si se incinge bine, uleiul de masline are gust propriu, cel presat la rece nu este recomandat pentru prajitul carnii.
- Untura, se incinge bine, are gust propriu si se armonizeaza cu majoritatea preparatelor din carne.

Finisarea
Focul se reduce la mijlociu si carnea se mai prajeste corespunzator gradului de coacere dorit. Daca o incercam, friptura in sange se lasa usor presata, cea prajita e mai ferma.

La odihna
Fripturile prajite se infasoara in folie de aluminiu si se lasa 5 minute, astfel sucul se va difuza si nu va curge la taiere. Pentru desavarsire se mai pot praji putin in unt, apoi se sareaza.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.57
(2590 voturi)
14029 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!