Arta culinara cu ingrediente chinezesti

25 Aug 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Arta culinara chinezeasca este recunoscuta pe intreg mapamondul, ea parcurgand mii de ani de rafinament si perfectionare. In urma acestui lung drum a rezultat o bucatarie aparte, cu arome si esente puternice, care starnesc simturile.

La inceput mancarea chinezeasca se consuma cu betisoare traditionale sau tacamuri clasice ca o curiozitate, dar te lasi convins destul de repede si imediat esti tentat sa mai incerci si alte combinatii-savuroase, minunat condimentate, inedite si ciudate din punctul de vedere al unui european.

In bucataria chinezeasca se trudeste tenace si minutios pentru satisfactia finala, multumirea clientului, ea caracterizandu-se prin aspiratie spre perfectiune si echilibru intre cele patru elemente esentiale ale fiecarui fel de mancare: culoare, aroma, gust si forma.

Culorile influenteaza prezentarea mancarii si savoarea, ingredientele proaspete si fragede trebuind sa se fie placute si sa se asorteze, nu sa fie in contrast;

Gustul depinde in principala de aroma si deci de folosirea condimentelor, fiecare avand un rol distinct;

Forma depinde de felul cum a fost taiata materia prima: fasii, felii, bucati, fidelute, cubulete, etc...., in functie de mancarea care se pregateste si pentru a evita monotonia;

Aromele sa fie apetisante si in final, intregul fel de mancare trebuie sa fie frumos aranjat si prezentat.

De asemenea, calitatea bucatariei chinezesti se distinge, prin taierea meticuloasa a ingredientelor, imbinarea atenta a condimentelor si atentia la controlul temperaturii.

Selectarea ingredientelor chinezesti

In bucataria chinezeasca se folosesc o gama larga de ingrediente: carne si produse din carne, peste, fructe de mare, pui, oua, legume, produse din fasole, plante salbatice, vanat si multe tipuri de condimente. Cele mai multe dintre aceste ingrediente chinezesti se gasesc atat proaspete cat si uscate, dar in general foarte importante sunt prospetimea si calitatea acestora.

Echilibrarea cantitatilor

Ingredientul principal trebuie sa se gaseasca in proportia cea mai mare. In cazul in care exista doua sau mai multe ingrediente principale, se folosesc aproximativ cantitati egale din fiecare.

Echilibrarea gustului

Ingredientele dintr-un fel de mancare trebuie sa mareasca si sa potenteze savoarea ingredientului principal. Spre exemplu, asparagusul sau ramurelele de bambus sunt deseori preparate impreuna cu pui, rata sau peste, deoarece aceste legume mai seci sporesc caracterul usor si delicat al carnii.

Cateva ingrediente chinezesti

Otetului de orez are un gust particular, el fiind mai putin acid si mai slab decat otetul folosit de europeni. In Europa este un ingredient este relativ necunoscut, dar in China se folosesc nu unul, ci trei tipuri de otet de orez: negru, rosu si alb.

Otetul negru de orez seamana ca gust cu otetul balsamic, iar otetul rosu de orez are un gust dulce dar totodata picant;

Otetul alb de orez este cel mai apropiat ca gust si aciditate cu otetul obisnuit, pe care il folosim si noi in bucatarie.

Nu exista reguli stricte, in ceea ce priveste modalitatea de folosire a acestor oteturi, dar in general otetul negru se foloseste de regula pentru sosuri, otetul rosu e recomandat pentru supe si mancaruri ce contin fructe de mare, iar otetul alb se adauga la mancaruri dulci si picante.

Sosul de peste

Este cunoscut sub denumirea de "fish sauce" din limba engleza. Este facut din creveti sau din peste fermentat si sarat. Culoarea poate varia foarte mult, dar in general un sos mai deschis la culoare este de calitate fata de unul mai inchis. Daca nu-l gasiti il puteti inlocui cu sos de soia. Dupa deschidere se tine la rece si tine mai mult de un an.

Sosul de soia

Sosul de soia se face prin-un procedeu lung si plictisitor. Boabele de soia se spala, se pun in apa pana se inmoaie, apoi se usuca, se amesteca cu drojdie si faina, apoi sunt lasate sa fermenteze chiar si doi ani.

Este de mai 3 feluri:

  • light este mai delicat si destul de sarat;
  • regular este combinatie intre cele doua si este cel mai folosit; cu o placuta aroma de soia;
  • darklight este lasat mai mult timp la maturat, si are caramel. Are o aroma mai puternica si este mai sarat decat cel light.

    Sosul de stridii

    Este cunoscut din limba engleza ca "oyster sauce" si este specific partii Cantoneze a Chinei. Este tot un sos facut tot din soia mult mai gros ca sosul de peste sau sosul de soia la care se adauga sos de stridii, sare, amidon si caramel.

    Are o aroma placuta si interesanta si intr-un mod surprinzator nu are gust de peste. Este folosit in multe retete cu peste, supe, sosuri sau se stopeste orezul fiert. Poate fi folosit ca inlocuitor pentru sosul de peste. Se pastreaza foarte bine in frigider dupa deschidere.

    Uleiul din seminte de susan

    Este de 2 feluri:

    cel facut din seminte neprajite, presat la rece "light", are un gust moderat de susan;
  • cel facut din seminte prajite "dark", cu o aroma foarte pronuntata de susan fata de cel "light", care e mai moderat. Aroma devine si mai puternica daca este incalzit.

    Zaharul maro

    Este produs din trestie de zahar, in functie de cantitatea de melasa incorporata rezulta diversele tipuri de zahar. Este putin umed si lipicios.

    Zaharul maro "light", este cel mai des intalnit si folosit, fiind preferat in multe prajituri si bucataria chinezeasca.

    Zaharul maro "dark", are o culoare si aroma mult mai puternica ca cel "light". Este preferat in prajiturile cu fructe.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.46
    (2556 voturi)
    14367 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!