Tortul de nunta

22 Feb 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Tortul de nunta este un simbol foarte important al nuntii, fiind primul lucru pe care mirii il impart atat intre ei, cat si cu restul nuntasilor.

Aceasta traditie este in spiritul conform caruia, casa lor de piatra va fi cladita pe o baza greu de zdruncinat.

Taierea tortului face parte acum din ritualul ceremoniilor. Cuplul taie prima felie impreuna pentru a simboliza viitorul comun.







In ziua de azi tortul de nunta nu mai este asociat cu un ritual de fertilitate, ci are mai mult simbolul de a fi prima masa a mirilor impreuna. Din acest motiv, la petrecerea de dupa casatorie, tortul se serveste la ora 12, pentru a celebra prima zi impreuna a celor doi.


Semnificatie
Este unul dintre cele mai asteptate momente ale petrecerii. Mirii, singuri, sau impreuna cu nasii, taie prima felie de tort, mana peste mana, cu acelasi cutit, urmand ca ulterior taierii tortului, ei sa manance felia taiata, hranindu-se unul pe altul, fapt ce semnifica implicarea in cuplu.


Taierea tortului este deci, primul lucru pe care mirii il fac impreuna, dupa cununie. Daca are o compozitie speciala ce ii permite pastrarea la congelator, etajul superior al tortului este pastrat astfel incat mirii sa guste din acesta la aniversarea unui an de la casatorie.
Intotdeauna taierea tortului va fi urmata de ciocnirea unui pahar de sampanie intre miri si restul invitatilor.



De-a lungul timpurilor
Torturile au fost mereu asociate cu nuntile de-a lungul istoriei. Romanii serveau si ei tort in timpul nuntii. Nu semana cu cel din zilele noastre. Era simplu, facut din faina, sare si apa.


In Anglia primele torturi erau rotunde si turtite, continand fructe si nuci care simbolizau fertilitatea. In trecut se aruncau bucatele mici de tort catre miri, cum se face azi cu confetti pentru a stimula prosperitatea si fertilitatea.

Tortul de nunta nu a fost dintotdeauna destinat pentru a fi mancat de mire, mireasa si nuntasi, ci pentru... a fi aruncat inspre mireasa. Aceasta veche traditie este derivata din traditiile legate de fertilitate, ce implicau aruncarea de seminte de grau inspre proaspatul unit cuplu.


Diverse alte traditii, ce implicau o prajitura, dar care nu trebuia mancata, au aparut in cursul secolelor, insa de abia in secolul 16 un bucatar francez a inventat primul tort de nunta, cu care nuntasii se puteau chiar delecta.

Si in ziua de azi exista traditii care se pastreaza, de exemplu o prajitura de nunta traditionala italiana va avea o crema alba, in timp ce una greceasca va fi umpluta cu felurite fructe.


Caracteristici
O data cu evolutia traditiei legate de tortul mirilor, aspectul acestuia a evoluat deasemenea. In ziua de azi torturile de nunta sunt niste mici capodopere, in ton cu tema petrecerii, decorarea acestuia fiind partea cea mai importanta.

De asemenea, culoarea alba nu este obligatorie, mirii alegandu-si tortul si avand ca limita doar propria imaginatie.

In general trebuie sa fie foarte decorat: fie cu un acoperis de fondant, si tot felul de decoratii, fie cu frisca , fie cu spuma de albus.

Blatul e normal, insiropat, taiat in doua iar umplutura foarte variata este de obicei e frisca gem de caise si nuci, sau o crema de ciocolata.

Martipan, gheata, fondante sau flori naturale, combinatii de culori, panglici, funde si multa ciocolata. Toate acestea sunt numai cateva combinatii care pot personaliza un tort.

In general diferite creme si blaturi, pot fi folosite pentru a crea o prajitura ce mirii si-o vor aminti toata viata.

Incearca delicioasele retete de tort:

Tort cu crema de ciocolata;
Tort de mere;
Tort Diplomat II;
Tort cu fructe I;
Tort Tinkerbelle;
Tort Diplomat I;

Tort cu fructe II;
Tort mascota;
Tort Joffre;
Tort de afine si iaurt;
Tort bezea cu fructe;
Tort Brad de Craciun.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.24
(2213 voturi)
21768 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!