Tort Linzer: simplu si rafinat

07 Nov 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Marii cofetari ai lumii au fost intotdeauna tentati sa ceeze pentru marile personalitati ale epocii in care au trait si care i-au impresionat, retete deosebite care sa poarte numele acestora si sa aminteasca de un moment anume din cariera lor.

In ciuda denumirii, orasul austriac Linz nu are nici o legatura cu originile acestui tort delicious.

Se pare ca reteta a fost inventata in bucatariile arhiepiscopului de Salzburg, pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Celebritatea retetei se datoreaza contelui Hermann von Puckler-Muskau, pasionat calator si competent autor de carti despre horticultura, care a intrat totusi in istorie ca urmare a excentricitatilor lui si pasiunii pentru deserturi fine, precum acest tort Linzer.

Ca si orice desert celebru si acest tort are mai multe variante, reteta de baza nu are multe modificari, una din cele mai mai savuroase variante fiind cea cu branza dulce.
Ingrediente



150 g faina
100 g unt
100 g migdale tocate
150 g zahar
2 oua
1 lamaie
5o g nuci tocate
esenta de vanilie
1 praf de sare
2 cuisoare macinate
1/2 lingurita scortisoara
1 ceasca gem de affine
1 plic zahar vanilat
zahar pudra pentru ornat

Preparare

Se face o coca consistenta, din faina frecata cu untul caldut, apoi cu zaharul, 1 ou, scortisoara, cuisoare zdrobite, migdale, esenta de vanilie, praful de sare si zeama de la lamaie;

Se separa in doua coca si se lasa la rece cca 30 minute;

Se unge bine cu unt o forma mare de tarta, jumatate din coca se preseaza bine in tava, apasand cu mainile, iar deasupra se intinde gemul;

Din restul de coca se intinde 1 foaie de 5 mm grosime, din ea se taie fasii, se 1-2 cm latime, se pun im zabrele peste gem;

La sfarsit se mai pastreaza cateva fasii, care se pun pe margine, de jur imprejur;

Se ung fasiile cu un ou batut si se presara cu migdale si nuci tocate, se coace in cuptor la temperature medie, cca 1 ora, pana s-a rumenit deasupra;

Se serveste rece, presarata cu zahar pudra, amestecat cu cel vanilat.

Incearca delicioase retete apetisante de Torturi de pe site-ul Ele.ro.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.51
(1679 voturi)
6812 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!