Mirodeniile bucatariei italienesti

01 Feb 2010 00:00 Autor: Tashulina
Ne place bucataria italieneasca. Este savuroasa, plina de arome si incanta ochiul prin bogatia ingredientelor folosite.
Nu este picanta ca cea mexicana sau indiana, nu este grasa ca cea greceasca. Este gustoasa. Iar unul din meritele principale il au mirodeniile folosite.

Ce sunt mirodeniile?
Ca definitie generala mirodeniile cuprind toate acele ingrediente aromatice care adaugate intr-un preparat culinar ii sporesc savoarea sau ii confera o aroma deosebita.


Acestea, de regula nu ii imbogatesc si continutul caloric, asa ca se pot folosi fara restrictii, in functie de gistul fiecarei persoane.

Bucataria internationala cunoaste multe arome, fiecare in parte determinata sau imbogatita de folosirea mirodeniilor. Italia se remarca dintre toate prin preferinta catre asa numitele "ierburi aromatice".

Foarte multe persoane cand spun Italia se gandesc automat la vestita pizza sau la binecunoscutele paste italiene. Insa bucataria italieneasca nu inseamna numai atat. Nici pe departe.

Ce mirodenii insotesc preparatele italienesti?

Rozmarinul

Planta lemnoasa din familia Lamiaceae, ca si menta si originar din Mediterana, rozmarinul se remarca prin florile sale albastre sau roze si frunzele puternic aromate, cu gust amarui de camfor si aucalipt.
Frunzele sale se pot folosi in gastronomie fie in forma proaspata, verde, fie uscate si pisate, sub forma de pulbere. Ca mirodenie de baza el este folosit in aromatizarea otetului si in prepararea pestelui si puiului.
Vrei o idee? Prepara Mancare de pui italiana.




Busuiocul
Planta lemnoasa din familia Lamiaceae, ca si rozmarinul si originar din Asia tropicala, busuiocul se remarca prin frunzele puternic colorate, matasoase si prin mirosul puternic, dulceag - intepator.
Este foarte sensibil la temperaturi inalte, de aceea el se foloseste aproape in exclusivitate in forma proaspata, adaugat de regula la sfarsitul prepararii, pentru a nu i se distruge proprietatile.

Busuiocul este unul dintre ingredientele principale ale sosului italian Pesto - o specialitate din ulei si plante aromate, provenind din orasul Genova.
Insa nici din celebrele paste italiene nu lipseste busuiocul, folosit cu generozitate in sosul pentru spaghete condimentat.



Oregano
Planta perena din familia Origanum, originara din regiunea mediteraneana, oregano se remarca prin frunzele sale puternic mirositoare si gustul intepator, datorat uleiul eteric continut.
In gastronomie, se foloseste mai mult in stare uscata decat proaspata, gustul sau fiind mai intens. Omniprezent in bucataria italiana unde este combinat cu rosii, legume fierte si fripte sau cu carne. Insa cea mai cunoscuta intrebuintare este in vestita pizza italiana Quatro Formaggi.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.78
(1572 voturi)
6244 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Recomandari
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!