Traditii culinare britanice

03 Mai 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
"On the Continent people have good food; in England people have good table manners." (George Mikes, autor britanic, How to be an Alien (1946))

Zgarcenie sau spirit de economie?

Revenind la obiceiurile britanice, exista o gramada de feluri de mancare care au la baza resturile ramase de la masa anterioara, in principal de la masa de duminica.

Astfel lunea meniul era de obicei format din cartofi noi fierti in apa cu sare si felii din carnea ramasa de duminica si o salata asortata alaturi. Carnea se taia foarte subtire pentru a fi mai usor de mancat si digerat.

Dupa ce se satura toata lumea de friptura rece, marti era ziua de placinta cu carne: Placinta Pastorului, Shepherd's pie, Cottage pie... Conform spiritului englezesc, controlat si fara excese alimentare, chiar si aceasta placinta poate fi reincalzita pentru a doua zi. Este placinta pe care o consuma toata lumea, toata familia si chiar familia regala.

Langa placinta se serveau legume oparite in apa cu sare, gen morcovi si neaparat legume verzi. Budinca salvatoare Yorkshire pudding, a fost inventata in timpul razboiului, cand era penurie de alimente, budinca facandu-se cu grasimea de la carnea ramasa de la friptura de duminica.

Alt fel de mancare, rezultat din ramasite dar deosebit de savuros si foarte zgomotos, este Bubble and Squeak, facut din resturi de cartofi, varza si friptura rece. Pe de alta parte englezul importa o mare parte din produsele sale alimentare, asa ca a invatat sa traiasca relativ ieftin.

Rezistenta culinara etnica

Scotienii, galezii sau irlandezi au incercat sa-si pastreze unicitatea si traditiile istorice, de aici si supravietuirea unor preparate specifice acestor regiuni, prin aceasta bucataria britanica capatand mai multa culoare dar si mai multa patina.

Bucataria scotiana se bazeaza mai mult pe vanat si pe celebrul somon. De asemenea mancarea lor nationala este celebrul haggis, care se face din organe (inima, ficat, plaman) si ramasite de carne, tocate si amestecate cu mirodenii, ierburi si ceapa. Totul se impacheteaza in stomac de oaie si apoi se coace. Langa haggis se serveste piure de napi, gulii sau cartofi.

O reteta nemaipomenita de somon este cea de Somon scufundat, in care pestele este fiert si lasat pana se raceste intr-o zeama de legume (ceapa, morcovi, telina). Pestele preparat astfel este servit cu cartofi noi, fierti in coaja, cu lamaie sau cu salata de vara de cartofi.

Cei din Tara Galilor vor prefera in locul fripturii englezesti, de duminica, din vita, traditionalul "Welsh lamb", care este fara rival si este preparat din miel. Galezii sunt celebri prin tocanitele lor cu sunca si cu ramasite de miel, cu multa ceapa si vegetale; prin clatitele lor facute din terci de ovaz, umplute cu spanac si coapte in forme mici, care constituie servite cu ou si bacon micul dejun galez. In bucataria irlandeza este folosita mai mult carnea de porc si cartofii.

Un breakfast care cucereste lumea

Se pare ca nici un englez in trecut, nu isi incepea ziua fara celebrul breakfast englezesc, indiferent unde ar fi fost acasa sau in strainatate. Mentalitatea englezeasca poate presupune in acest caz ca o parte din victoriile lor, se datorau educatiei, principiilor si micului-mare dejun, datator de puteri pentru intreaga zi. Colonistii englezi au raspandit o parte din obiceiurile lor pe glob, micul lor dejun fiind adoptat in foarte multe colturi ale lumii.

Un mic dejun traditional, numit "Full english" presupune oua, sunca, carnati, ciuperci, fasole gatita, paine prajita si bineinteles ceai.

In zilele de azi, se pare ca acest obicei a fost pastrat de britanici, mai ales pentru oaspeti, ei renuntand in favoarea cerealelor cu lapte care au inlocuit terciurile de ovaz "porridge", la care adauga o felie de paine, suc de portocale si cafea.

Traditiile placute de dupa amiaza

O alta traditie englezeasca, indelung ridiculizata, dar pe deplin adoptata in multe tari era ceaiul de dupa-amiaza. Englezii au fost si au ramas mari bautori de ceai, obiceiul ceaiului era tinut in toate familiile englezesti, indiferent de avere si pozitie. Existau servicii speciale pentru ceai, servetele si fete de mese speciale si de asemenea un ritual intreg, care tinea de civilizatie si de mandria de a fi englez intr-un imperiu foarte mare. Ceaiul era insotit de piscotele, checuri, prajiturele si briose (cakes, biscuits, mufins) speciale pentru ceai. Pe de alta parte exista si o explicatie legata de clima umede si rece, de necesitatea reglarii digestiei, de momentele placute de apropiere in familie sau create de shimbul de idei cu invitatii de la ceai, sau de faptul ca in familiile care lucrau ceaiul era asortat cu ce avea fiecare in casa si constituia de fapt masa de seara.

Bucataria moderna

Cu toate glumele starnite in jurul felului lor de a gati, spiritul englezesc rezolva problema, pentru ca mandria de a fi englez, se reflecta si aici. Bucataria britanica reflecta o istorie de care ei sunt foarte mandri, iar faptul ca au fost un mare imperiu explica influentele actuale din bucataria britanica.

Bucataria britanica a fost influentata de contactul cu o gama larga de mirodenii pe care le-au adus din fostul Imperiu britanic, mai ales din India si de valul larg de emigranti pe care l-au acceptat in timp. De asemenea, englezii cu stare au apreciat intotdeauna bucataria franceza, au folosit bucatari francezi, redenumindu-si mancarurile traditionale cu toate aceentele limbii franceze.

Astazi britanicii sunt mari consumatori de mancare indiana, italieneasca, chinezeasca, mexicana, exista mai multe restaurante de acest fel decat exista restaurante pe specific national.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.64
(2770 voturi)
44413 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!