Sushimanie japoneza

12 Mai 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Bucataria japoneza, naturala si armonioasa, este considerata una din cele mai sanatoase din lume.
Contine putine calorii, este bogata in proteine si fier, fara a avea mult colesterol sau diverse grasimi.

In comparatie cu alte bucatarii se remarca absenta aproape totala a condimentelor, abundenta orezului, a produselor pe baza de soia (miso, tofu), a pestelui, fructelor de mare, algelor si legumelor. Este faimoasa pentru mancarurile sale simple, minunat prezentate, in care nici unul din ingrediente nu eclipseaza gustul celorlalte.

Cu o istorie de 1300 de ani, sushi isi are originea in practica de a conserva pestele fermentandu-l in orez luni de-a randul, o traditie a carei provenienta poate fi cautata in China si posibil in Asia de sud-est. Dupa ce se incheia procesul de fermentare, se consuma numai pestele in timp ce orezul se arunca. In acele vremuri, era considerat o masa ieftina pentru oamenii de rand, dar in prezent este popular in intreaga lume.

Bucatarul japonez Hanaya Yohei a fost primul care a preparat sushi-ul asa cum il cunoastem astazi. In principiu, acesta se compune dintr-o felie de peste pusa pe o mica buleta de orez, cu un pic de hrean japonez (wasabi). La preparare se foloseste peste de cea mai buna calitate si otet. Bineinteles se aleg cele mai gustoase parti ale pestelui.

In prezent prepararea de sushi este o considerata o adevarata arta, care necesita ani de munca, dar la fel se poate spune si despre amatorii de sushi, fiindca aprecierea acestui fel de mancare este ceea ce se cheama in jargon gastronomic un "gust educat", primul contact cu sushi fiind de cele mai multe ori neplacut.

Tipuri de sushi:

Nigiri sushi, sushi foarte popular , cu o vechime mai mica de 200 de ani, se prepara punand peste baza de orez, in diferite forme toppinguri din ingrediente variate, rezultand bulete de orez cu o bucatica de ton, un crevete, caracatita, oua prajite;

Gunkan, forme din orez si alge umplute cu fructe de mare;

Temak, foaia de alge marine este dispusa in forma de cornet, in interiorul caruia sunt puse ingediente de genul orez sushi, fructe de mare si legume;

Chirashi, un fel de mancare din fructe de mare, ciuperci si legume presarate pe o portie de orez sushi;

Oshi, peste presat impreuna cu orez intr-o cutie de lemn.

Exista mai multe feluri de rulouri de sushi:

Maki, orezul si diferitele ingrediente sunt presate pe o foaie de alge marine si rulate sub forma de cilindru si apoi taiate in 6-8 bucati;

Maki mono mancarea perfecta pentru petrecere sau antreul ideal pentru dineuri, rulourile de sushi sunt probabil cele mai recunoscute forme de sushi. Acestea constau din orez asezonat si peste, legume sau omleta, rasucite in forma de rulou cu alge marine (nori) in jur;

Futomaki, obtinut dintr-o bucata intreaga de nori, are doua sau trei ingrediente, combinand in acest fel diferite gusturi si culori. Futomaki este adesea vegetarian si poate include topping-uri precum legume, omleta sau muraturi japoneze;

Crunchy maki este un rulou maki mare umplut cu feli de avocado, castravete si piele de somon prajita si avand ca topping seminte de susan prajite;

California maki format din feli de castravete, avocado si carne de crab, avand ca topping tobiko (icre de capelin) sau seminte de susan prajite. A fost creat pentru prima data la inceputul anilor '70 de un bucatar japonez nascut in America, pentru a invinge mofturile initiale legate de consumul de peste crud, de atunci a devenit un preparat clasic;

Hosomaki (rulouri subtiri) alcatuite dintr-o jumatate de bucata de nori, avand in general un singur ingredient pe langa orez si nori. Kappa maki, un fel de hosomaki umplut cu castravete si numit dupa legendarul dracusor al apelor din Japonia innebunit dupa castraveti. Kappamaki este consumat intre mai multe feluri de peste crud, astfel incat aromele soiurilor de peste se pot diferentia intre ele;

Tekkamaki este un fel de hosomaki umplut cu ton. Tekka infatiseaza fierul inrosit care are o culoare asemanatoare carnii de ton rosu;

Oshinko maki este un hosomaki umplut cu daikon murat (ridiche japoneza);

Sashimi, sashimi este unul din cele mai vechi feluri de mincare din Japonia si are propria sa istorie. Poate fi de neinteles pentru unii, dar japonezii cred ca in majoritatea cazurilor cu cat se gateste mai putin mincarea, cu atat mai bine, iar cel mai bun mod de a gati un peste este de a nu-l gati deloc.

Explicatia succesului este simpla: sushi este pregatit cu ingrediente sanatoase si in acelasi timp savuroase. Combinatia de orez, asezonat cu otet japonez si peste proaspat, fructe de mare, alge marine sau legume face din sushi o mancare echilibrata si hranitoare.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.57
(2772 voturi)
13924 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!