Gusturi unice: Toscana

20 Apr 2006 00:00 Autor: Gabriella Radu
Bucataria Toscana este suficient de sobra, alcatuita din gusturi sofisticate dar totodata simple si preparate cu maiestrie, stiinta si pasiune.

Simplicitatea gusturilor si a deliciilor toscane este strict legata de o istorie teritoriala identificata ca fiind alcatuita din mizerie si saracie.

Conditiile foarte grele de viata, au impus populatiei sa prefere utilizarea de alimente sarace: utilizarea uleiului de masline in loc de grasimea de porc care este atit de des gasita in retetele toscane si este pina si in zilele noastre o traditie tabu; supele traditionale numite de catre italieni minestrone alese in contrapartida atit de mult iubitelor si netradatelor paste.
Alimentul fundamental este fara nici un dubiu painea, care este prezenta in mii de forme in toata regiunea: sub forma de filoane, paine rotunda, crostini a la Florenta, paine cu cartofi, cu masline, paine cu rozmarin si stafide, etc.

Pina si absenta sarii, intr-un timp foarte scumpa, reprezinta aspectul tipic al simplitatii si al saraciei care caracteriza un timp bucataria acestei zone superbe a Italiei nu doar pentru traditia ei in arta culinara ci si pentru istorie, muzica, arta, politica.

Aici de fapt s-a nascut adevarata limba italiana, limba literara, similara istoric vorbind cu scoala ardeleana de la Cluj, dar tinind cont de perioade istorice diferite si destul de indepartate.

Si iata ca datorita painii se nasc numeroase retete astazi faimoase si apreciate nu numai in peninsula, ci in toata lumea.

Chiar si in zilele noastre este prezenta in Toscana o incredibila continuitate istorica a gratarelor Florentine din carne de vita mai ales, bine cunoscute sub numele de Bistecche alla fiorentina, burta de vita (trippa Toscana) si in perioada Carnavalului pastele fripte sau prajite, numite in limbajul local I cenci.

Sa nu uitam insa, biscuitii seci inventati inainte de 1600 linga Florenta dintr-o greseala si anume faimosii Cantuccini care se consuma impreuna cu un vin licoros numit Vin Santo si care se aseamana foarte mult cu Lacrima lui Ovidiu ca gust si procedeu de preparare. Acestea din urma se consuma pe tot parcursul anului, dar in peroada premergatoare Craciunului nu exista nici macar o familie de italieni care sa nu aiba in casa aceste produse. O nebunie de gusturi: bureti aromatici porcini, trufe, o varietate de paste incredibile si nu in cele din urma vinurile din zona care se bucura de o notorietate inegalabila.

Dragele mele oricit as incerca sa va desfat cu aceste lucruri, mai intai trebuie sa incercati sa preparati cite ceva din retetele traditionale toscane si apoi sa le gustati chiar acolo la locul de bastina. Virusul este garantat, cine gusta o data din aceste bucate nu isi mai doreste altele.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.46
(2871 voturi)
13800 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!