Bucataria spaniola, varietate si gust prin simplitate

18 Aug 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Bucataria spaniola este una dintre cele mai diversificate din Europa, imbinare perfecta intre cultura si gusturi.

Istoria bogata a Spaniei, si influentele culturale au dus la nasterea unei bucatari unice cu mii de retete si arome. Radacinile ei sunt mediteraneene iar pestele si fructele de mare sunt ingrediente de baza.

Bucataria spaniola este alcatuita dintr-o mare varietate de feluri de mancare, varietate datorata diferentelor de geografie, cultura si clima dintre regiunile acestei tari.
Gustul ei de neuitat provine de la popoarele care au locuit in trecut pe teritoriul Peninsulei Iberice. Nemaipomenita ei "oferta" gastronomica a fost influentata de fenicieni, greci, romani, cartaginezi si arabi.

Influente prin istorie

Primele influente culinare au fost date de bucataria romana, compozit de feluri de mancare aduse din toate colturile imperiului. Exista documente care mentioneaza aducerea a mii de amfore cu ulei din Spania la Roma. Se cultivau legume care constituiau baza pentru hrana soldatilor, de genul linte, fasole fava, varza, ciupercile.

In Spania Romana, sunca din Pomeipolis (Pamplona) avea un prestigiu deosebit. Pe langa grau, exportul de produse de porc a pus bazele unei economii locale puternice.

Spaniolii stapaneau arta altoirii pomilor fructiferi, iar grecii au fost cei ce au raspandit viticultura in regiunea mediteraneana, vinurile iberice erau cele mai populare din imperiu.

O parte semnificativa a bucatariei spaniole deriva din cea evreiasca si cea maura. Maurii au fost o influenta puternica in Spania pentru multe secole si multe din mancarurile lor se consuma inca.
Carnea de porc este foarte populara si pentru multe sute de ani, a manca carne de porc echivala cu o declaratie de nationalitate despre puritatea sangelui, acest aliment nefiind consumat de evrei sau musulmani.

Bucataria spaniola foloseste de asemenea ingrediente aduse din America, cum ar fi cartofii, rosiile, piperul sau fasolea. Din Spania, aceste alimente au fost mai apoi raspandite in Europa.
Bucataria spaniola se aseamana cu cea mediteraneana prin folosirea cu preponderenta a legumelor si fructelor, a carnii slabe si a pestelui.

Ingrediente principale si obiceiuri culinare

Ingredientul esential este uleiul de masline, iar 50% din productia mondiala de masline vine din Spania.

Mesele zilnice inca se mai prepara traditional din ingrediente proaspete cumparate zilnic din piata locala. Acesta practica este mai comuna in ariile rurale decat in orase, unde supermarketurile au inceput sa inlocuiasca pietele in aer liber.

Gatitul traditional spaniol graviteaza deseori in jurul gratarului in aer liber, intr-un cuptor de caramizi sau lut.

Simplitatea mancarurilor spaniole se datoreaza mirodeniilor precum ofranul, cu gustul sau rafinat. Pentru condimentarea supelor si salatelor se foloseste uleiul de masline care este, potrivit dieteticienilor, cea mai sanatoasa grasime alimentara.

Cel mai adesea se prepara mancaruri din peste, fructe de mare, pastaioase si orez. Compozitiile sunt completate de rosii, ardei, cartofi, oua, usturoi, ceapa, masline, migdale si vin.

Provincii culinare

Modul de servire a mesei si fusul orar nu sunt foarte diferite de-a lungul Spaniei, dar obiceiurile culinare si dialectele difera de la o regiune la alta:

Zona Nordica, Galia "mosteneste" obiceiurile antice ale celtilor. In aceasta regiune se manca o varietate de placinte cu carne si peste.

De-a lungul coastei, spre est primeaza mancarurile de fasole boabe, branza albastra si cidrul tare.

O alta regiune a Spaniei, Tara Bascilor, are ca fel principal pestele.

Catalonia este considerata a fii cea mai distinctiva si mai interesanta regiune culinara a Spaniei. In aceasta zona a Spaniei creativitatea in domeniul culinar nu cunoaste limite. Pestele si fructele de mare sunt combinate intr-o infinitate de variante cu fructe si diferite arome extraordinare.

Valencia este o alta regiune celebra a Spaniei in care orezul se prepara in sute de feluri. Aici se prepara si faimoasa mancare paella.

Andaluzia este o zona arida in care primeaza culturile de arbori de masline si podgoriile.

Bucatariile regionale spaniole, desi difera mult intre ele, au totusi caracteristici comune cum ar fi:

  • Folosirea uleiului de masline la gatit;
  • Folosirea sofrito (sos de rosii cu usturoi, ceapa si ulei de masline) ca baza pentru multe feluri de mancare;
  • Usturoiul si ceapa sunt condimentele cele mai importante;
  • Obiceiul de a bea vin in timpul mesei;
  • Painea acompaniaza cea mai mare majoritate a meselor;
  • Consumul de salate, in special vara;
  • Consumul de fructe sau produse lactate drept desert.

    Feluri de mancare traditionale

    Printre multele retete care compun bucataria variata a Spaniei, unele dintre ele sunt comune pe intreg teritoriul:

  • tortilla de patata, omleta de cartofi;
  • gazpacho, supa rece de rosii;
  • paella, orez cu sofran;
  • stufatul si tocana, fabada asturiana, adica tocana de fasole;
  • migas, paine veche de o zi cu usturoi si pimenton, adica paprika afumata si ulei de masline;
  • carnati, cum ar fi embutidos adica carnat de porc, chorizo, adica carnat de porc cu paprika, and morcilla, adica carnat de sange;
  • mariscos (fructe de mare)
  • lechazo asado (miel de lapte prajit)
    jamon serrano (sunca sarata uscata)
  • si branzeturi.

    Se mananca si multe feluri de mancare bazate pe legume boabe (linte, boabe verzi, naut), supe si paine, cu numeroase varietati regionale.

    Deserturile spaniole difera putin de la regiune la regiune. Sunt preferate crema din oua si lapte, tartele cu fructe, budinca de orez, torrijas (paine prajita frantuzeasca), turron (un desert de Craciun cu migdale si miere) si bineinteles churros.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.40
    (3014 voturi)
    38565 vizite

    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!