Bucataria italiana

18 Iun 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala.

Accentele nu sunt puse pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, cat pe calitatea si respectul traditiilor. Orice fel de mancare trebuie preparat cu seriozitate, respectand reteta originala, pentru a regasi gustul cunoscut din copilarie.

Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, printr-o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.
Din punct de vedere culinar, Italia este o tara a incredibilei diversitati.

Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta. Elementul constant este filozofia de baza. Mesele sunt vazute ca o ocazie pentru familie si prieteni de a se relaxa inainte de a se intoarce la agitata viata cotidiana.

Traditie si principii

Un pranz din zilele de lucru va incepe cu un primo (felul intai), constand dintr-o farfurie adanca cu supa, risotto sau pasta de diverse feluri. Cantitatea de mancare este de aproximativ o cana sau poate putin mai mult, deoarece nu are scopul de fi o masa intrega.

La restaurant sau la mesele festive, pot fi mai multe feluri intai, spre exemplu risotto, o varietate de pasta si ravioli (paste umplute), dar volumul lor total va fi tot in jur de o cana.
De asemenea, mesele festive pot incepe cu aperitive antipasta. Aceasta etapa a mesei se numeste assaggio di primi, o gustare a primelor feluri, antreuri. Acestea pot fi sub forma de bruschetta, paine prajita unsa cu usturoi si ulei de masline, antipasti cu peste, cu carne, vegetariene, antipasti prajite, gustari.

Ca supa se pot servi:

  • minestrone, supe groase din zarzavaturi proaspete, pasta, orez sau fasole, care poate contine carne;
  • supe de peste;
  • supe limpezi;
  • supe de legume cu paste.

    Dupa primul fel, se serveste felul al doilea, secondo, felul principal bazat pe carne, peste, oua sau legume cu o garnitura aleasa astfel incat sa-l complimenteze. Portiile sunt de asemenea mici, in jur de 150 de grame, si in plus garnitura si painea. Se pot servi mai multe secondo la restaurant sau la mesele festive.

    Deserturi

    Masa de pranz se incheie de obicei cu fructe proaspete si cu o cescuta de espresso. O masa festiva va avea un desert mai elaborat, continand branzeturi, budinca, produse de patiserie sau prajituri cum ar fi faimosul tiramisu.

    Per total, aceasta masa este extrem de echilibrata:

  • continand carbohidrati (primul fel si painea);
  • proteine (primul si al doilea fel);
  • vitamine si minerale din zarzavaturi, legume si fructe.

    In toate cazurile se va servi vin. La o masa festiva, vor fi mai multe vinuri, alese astfel incat sa complimenteze respectivele feluri de mancare, si de obicei va fi o sticla de vin spumos la desert.

    Specialitati italiene

    Italia are 20 regiuni, fiecare cu stilul sau culinar propriu. o mare varietate a produselor utilizate, cat si printr-o mare diversitate regionala. Pastele, pizza si diferitele tipuri de risotto sunt astazi consumate in intreaga lume, dar bucataria italiana este in realitate mult mai variata.

    Astfel, regiunea Emilia-Romagna este cunoscuta pentru lasagna, tortellini, mortadella, prosciutto si parmezan. In plus, untura de porc este folosita la gatit mai mult decat uleiul de masline, spre deosebire de celelalte regiuni.

    Napoli a creat pizza si mozzarella.
    Calabria se remarca prin utilizarea ardeiului iute si prin prepararea sortimentelor specifice de mezeluri.
    Sicilia este patria inghetatei, bucataria sa prezintand si influente arabe.

    Pastele cu care se mandreste aceasta regiune sunt tortellini (in forma de inel), tagliatelle (in forma de panglica) si lasagna verde (varianta de lasagna la care se adauga spanac).

    Parmigiano Reggiano este un tip de cascaval italian, apreciat in toata lumea si cunoscut la noi sub numele de parmezan.

    Pesto,sosul italian celebru, preparat in restaurantele din toata lumea, a fost creat in regiunea Liguria. Pesto contine ca ingrediente esentiale busuioc, usturoi, parmezan, branza de oi si ulei de masline.

    Risotto, alta specialitate italiana, este preferata in special in nordul si centrul tarii. Consta in utilizarea unui anumit tip de orez, calit in ulei sau unt si apoi fiert prin adaugarea succesiva de cantitati mici de apa fierbinte. Orezul poate fi utilizat intr-o varietate de retete, gatit cu fructe de mare sau legume, la care se adauga smantana si condimente, printre care celebrul sofran.
    Risotto este un aliment de baza in bucataria milaneza, unde este si cel mai bine preparat, faimosul risotto alla Milanese.

    Milano este renumit si pentru panettone, un fel de cozonac foarte pufos, plin cu stafide si fructe confiate. Panettone este in prezent popular in toata Italia si este consumat in special de Craciun.

    Pizza de origine napolitana, este in astazi prezenta in toate tarile, fiind unul dintre simbolurile mondializarii. Pizza autentica napolitana contine mozzarella, ardei gras, ceapa, carnati, ansoa si sos de tomate si este iubita pretutindeni.

    Stracciatella este supa de pui sau vita, la care se adauga oua batute si cascaval ras si ingrosata uneori cu gris, specialitate a capitalei Roma.

    Gnocchi sunt asemanatoare unor chiftelute si sunt facute dintr-un amestec de faina de grau si cartofi, fiert in apa sarata, la care se adauga branza.

    Lasagnaspecialitate italiana celebra este compusa din straturi succesive de paste, branza si sos. Tipul de branza variaza in functie de reteta: mozzarella sau parmezan.

    Pastele servite in Italia sint de mai multe tipuri.

    Sosurile italienesti sunt de asemenea diverse si celebre:

    Alfredo - smantana, putina brinza, foarte putin ulei, se serveste cu fettuccini;

  • Carbonara - smantana, oua, parmezan, la care se poate adauga bacon, ciuperci;
  • Marinara - rosii, usturoi, ceapa, ulei de masline;
  • Bolognese - sos Marinara, la care se adauaga carne de vita tocata;
  • Primavera - sos vegetarian cu morcovi, telina si ardei, se poate combiuna cu fettuccini;
  • Arrabbiatta - rosii, ardei iute, usturoi.

    Italia este o tara a vinurilor si branzeturilor, a cafelelor de exceptie, a zecilor de feluri de paste si de uleiuri de masline, avand numeroase produse traditionale de o calitate exceptionala.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.52
    (2000 voturi)
    17255 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!