Vinurile - ghid pentru incepatori

06 Iul 2006 00:00
Ca si in cazul multor alte lucruri din viata, aprecierea vinului este o sensibilitate care se dobandeste. Multi oameni care au afirmat candva ca nu le place vinul, si-au schimbat parerea dupa ce au facut cunostinta cu nimicuri din ani deosebit de buni.

Daca ai de gand sa-ti largesti orizontul sub toate aspectele, trebuie sa fii dispus sa experimentezi si sa profiti de ocaziile de a invata lucruri noi. S-ar putea sa te astepte surprize foarte placute.

Unul dintre obstacolele cele mai perfide pentru novicele in ale rafinamentului este temuta lista cu vinuri.

Desi exista un intreg univers al vinurilor ce poate fi explorat, cunoasterea catorva lucruri elementare ar trebui sa te fereasca sa privesti in gol si sa ridici neputincios din umeri. Indiferent daca esti la restaurant sau intr-un magazin de vinuri, cheia este sa ai in minte una-doua alegeri prealabile.

Cele trei categorii de baza

Vinuri de masa Termen generic pentru vinurile cele mai frecvent consumate. Sunt vinurile rosii si albe care se servesc de obicei langa felurile de mancare. In general, vinurile albe se servesc reci, iar cele rosii la temperatura camerei. Cele rosii sunt de obicei mai vechi, insa cele albe, in general, nu.

Vinuri spumoase Sunt vinurile "gazoase", servite de obicei la evenimentele mondene. Sampania se face exclusiv din strugurii cultivati in regiunea Champagne din Franta. Vinurile "spumoase" se produc pretutindeni in lume, folosindu-se aceleasi tehnici intrebuintate in cazul sampaniei, dar din alte soiuri de struguri.

Vinuri alcoolizate Se produc prin adaugarea de coniac sau de alcool din vin; vinurile alcoolizate, cum ar fi porto si sherry, sunt mai tari si de obicei se servesc la desert sau dupa cina.

Cele mai frecvent intalnite vinuri albe
In general, vinurile albe sunt considerate mai slabe si mai usoare decat cele rosii, astfel ca sunt preferate in lunile de vara, cu temperaturi ridicate. Insa regulile privind vinul alb sau rosu sunt flexibile, astfel ca alegerea ta ar trebui sa fie dictata de combinatia intre felurile de mancare si vin. De obicei, la preparatele mai usoare se beau vinuri albe.

Chardonnay Poate cele mai populare dintre vinurile albe, vinurile Chardonnay si-au primit numele dupa un soi de struguri. Cel mai adesea un vin tare, fructat, ce poate avea o vaga aroma de stejar, unt si mar verde, Chardonnay este de obicei fermentat si lasat sa se maturizeze scurta vreme in butoaie de stejar.

Chablis Termen generic pentru vinul usor de masa, produs in regiunea Chablis din nordul Frantei. Multe vinuri Chablis se fac din struguri Chardonnay, iar termenul in sine este folosit mai frecvent in Marea Britanie.

Pinot gris (sau Pinot Grigio). Botezat cu numele unui soi de struguri albi, Pinot Gris este un vin alb usor, putin intepator, sec, deseori cu o aroma vaga de mar sau de para. De asemenea, poate avea o tenta de citrice si poate fi chiar usor condimentat; este slab si inviorator.

Riesling Vin alb usor, adesea cu continut scazut de alcool, Rieslingul este relativ dulce si are un buchet delicat, floral. Uneori cu aroma de para sau de pepene galben, aceste vinuri provin in principal din Germania, desi se produc de asemenea in Franta sau Austria.

Sauvignon Blanc Un vin alb destul de usor, sec, cu aroma vaga de citrice sau chiar de grapefruit, este considerat opusul vinului Chardonnay. Producatorii de vinuri californieni, de pilda, folosesc uneori termenul fume blanc pentru a-si descrie varianta de Sauvignon Blanc.

Cele mai frecvent intalnite vinuri rosii
Vinurile rosii sunt mai tari decat cele albe si, ca atare, reprezinta o alegere foarte agreabila iarna, pe timp de viscol. Insa nimic nu te impiedica sa comanzi un vin rosu bun in toiul verii, daca de asta ai pofta.

Cabernet Botezat dupa soiul clasic de strugure rosu, Cabernetul este un vin preferat de multi, consistent si deloc aspru, cu posibile arome de afine, stejar sau cirese negre. Produs pretutindeni in lume, poate avea de asemenea o tenta de cedru sau de pruna.

Chianti Un vin rosu italienesc sec, inviorator, botezat dupa regiunea Chianti din Toscana. Asociate pe vremuri cu cosul de picnic si cu fata de masa in carouri rosii si albe, vinurile Chianti au devenit mai sofisticate si constituie o alegere excelenta pentru cei care vor un vin rosu putin aspru, dar slab si o idee intepator.

Merlot Strugurele Merlot este asemanator cu cel Cabernet, dar ceva mai putin aspru si mia plin. Vinul este bogat, aromat si tare, cu tenta de trandafir, stejar, pruna si chiar ciocolata. Vinurile Merlot sunt deseori combinate cu cele Cabernet Sauvignon.

Pinot Noir Considerat mai slab decat soiurile Merlot si Cabernet, vinul obtinut din struguri Pinot Noir este usor, fructat, cu tenta de fructe de padure, violete si mirodenii foarte delicate. Produs in diferite tari, este caracterizat de aromele de pamant si de textura matasoasa.

Zinfandel Un soi de struguri folosit pentru producerea unor vinuri a caror culoare variaza de la roz deschis pana la rosu aprins. Dulci si fructate, cu aroma consistenta de fructe de padure si mirodenii, vinurile Zinfandel nu reprezinta de obicei prima alegere a cunoscatorului, desi prestigiul lor este in crestere.

Sursa: Metrosexualul - ghid de stil pentru barbatul modern

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.55
(1760 voturi)
8951 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!