Universul cocktailurilor

06 Iul 2006 00:00
Preferintele personale in privinta cocktailurilor reprezinta o chestiune pe care va trebui sa o explorezi in timp.

Data fiind varietatea infinita de bauturi si de combinatii disponibile, ai de ales intre nenumarate cocktailuri. Cel mai bun sfat este sa te rezumi la lucruri simple, ca sa nu te trezesti ca tii in mana un preparat caraghios, impodobit cu umbrelute si maimute din plastic.

Majoritatea restaurantelor si barurilor ofera numeroase bauturi alcoolice. Diferitele marci se impart, de obicei, in trei categorii: bune, speciale si clasa intai.


Cand ceri o vodca tonica, vei primi vodca obisnuita a localului, de calitate standard. Asta intra in categoria "bune". Daca vrei ceva special, trebuie sa specifici numele marcii: un "Absolut tonic" sau "Stoli cu gheata". Calsa intai inseamna pur si simplu cea mai buna marca existenta in local, asa ca poti intreba barmanul: "Care e cel mai bun scotch pe care-l aveti?"

Cocktailuri Martini
Exista cocktailuri care duc cu gandul la James Bond si care sunt de-a dreptul clasice. Dintre ele, cel mai important este Martini, un cocktail simplu, preparat cu vodca sau gin si vermut sec, servit cu o maslina sau cu o felie de lamaie. Cantitatea de vermut stabileste cat de "sec" este un Martini - cu cat mai putin vermut, cu atat mai sec.
Cand comanzi un Martini, sunt intotdeauna distinctii de facut. Daca ai cerut pur si simplu un Martini, probabil ca vei primi unul cu vodca, asa ca daca preferi gin, cere un Martini cu gin. De obicei, un Martini se serveste cu maslina. Daca vrei lamaie, trebuie sa specifici. Un Martini "tulbure" se serveste cu una sau mai multe masline si cu un strop de suc de masline, care il face tulbure. Un Martini cu ceapa se numeste Gibson, iar un Martini fara vermut, cu un strop de suc de merisoare si lamaie, se numeste Cosmopolitan.
Mai exista, de asemenea, Martini cu mere, Martini cu ciocolata si multe alte variante, obtinute prin adaugarea de lichioruri, desi un metrosexual cu judecata sanatoasa va prefera intotdeauna un martini tulbure in locul unuia fructat. Naucitor? Poate, dar oricum, indiferent ce-ai face, nu spune "Scuturat, nu amestecat!"! In ziua de azi, nimeni nu mai prepara Martini scuturand amestecul.

Whisky si bourbon
Diferentele intre whisky, scotch si bourbon sunt oarecum problematice. Orice bourbon este whisky, dar nu orice whisky este bourbon. Originea whisky-ului, combinatia de cereale si vechimea sunt factorii care le diferentiaza:

Whisky-ul canadian e mai deschis la culoare, mai slab si se exporta numai de la patru ani vechime in sus. Printre marcile populare se numara Canadian Club si Black Velvet. Whisky-urile irlandeze, ca Bushmills si Jameson, sunt un soi ceva mai tare.

Scotch-ul e un whisky obtinut din amestec, cu un usor iz de fum. Lasat sa se invecheasca minimum patru ani inainte de a fi exportat, scotch-ul se produce exclusiv in Scotia; printre marcile populare se numara Dewars si Johnnie Walker. Scotch-urile din malt simplu ca, de pilda, Glenlivet si Glenfiddich, sunt adesea preferate de adevaratii cunoscatori. In cazul lor, se presupune ca sunt cu atat mai bune cu cat sunt mai vechi.

Bourbon-ul este un whisky mai dulce si mai tare, botezat dupa locul sau de origine - Bourbon County, Kentucky. Marcile cele mai populare sunt Jim Beam si Marker's Mark.

Gin si vodca
Aceste doua "bauturi alcoolice usoare", cele mai populare, se servesc de obicei cu gheata. Acasa, vodca (si ginul, daca-ti place) trebuie pastrata in congelator. Nu va ingheta, datorita concentratiei de alcool, ci se va pastra la temperatura perfecta pentru cocktailuri. Multi cred ca ginul si vodca e mai putin probabil sa provoace mahmureala decat bauturile tari colorate, datorita continutului scazut de zahar si tehnologiilor de filtrare cu carbune. Doar timpul si incercarile pot spune daca asa stau lucrurile si in cazul tau.

Ginul este o bautura tare, aromata, cu ienupar, care a ajuns la moda ca si cocktail in Anglia in secolul al XVI-lea. Marcile existente se deosebesc intre ele in functie de diferitele plante adaugate, intre care condimente, ierburi aromatice si fructe. Desi unii barmani creativi combina ginul cu alte bauturi pentru a obtine cocktailuri, adevaratul clasic este cel standard: ginul tonic, Tanqueray si Bombay aflandu-se printre cele mai populare marci.

Vodca si-a derivat numele de la cuvantul rusesc voda (apa vietii), iar existenta ei este atestata documentar inca din secolul al IX-lea. Astazi, numeroasele marci de vodca, intre care Absolut si Stolichnaya, ofera diferite arome, de la lamaie pana la afine si piper; vodca poate fi comandata simplu, cu gheata sau in cocktailuri ce contin apa tonica si orice fel de suc de fructe. Grey Goose si Ketel One sunt alegerile superioare pentru iubitorii de vodca.

Cele mai obisnuite cocktailuri
Black Russian - vodca si Kahlua
Cape Cod - vodca si suc de merisoare
Daquiri - rom, suc de lamaie si amestec de fructe
Greyhound - vodca si suc de grapefruit
Manhattan - whisky, vermut dulce si bitter
Madras - vodca, suc de merisoare si suc de portocale
Mai Tai - rom brun si suc de ananas
Margarita - tequila, sour mix sau suc proaspat de lamaie
Mojito - rom slab, frunze de menta proaspete, lamaie si sifon
Screwdriver - vodca si suc de portocale
Tequila Sunrise - tequila, suc de portocale si suc de rodii
White Russian - vodca, Kahlua si lapte

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.51
(1931 voturi)
12934 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!