Stii sa alegi un vin potrivit situatiei?

27 Sep 2006 00:00
Vinul este una dintre cele mai vechi bauturi, avand o istorie de cateva mii de ani.

De la Iliada sau Odiseea lui Homer la Suprarealismul francez vinul a aparut mereu in operele de arta, reflectand astfel statutul sau special in viata omului.

Mereu cu o nota de noblete, vinul este una dintre cele mai vechi bauturi, pastrandu-si reteta si totusi reusind mereu sa aduca consumatorilor ceva nou, neobisnuit.




Se pot face foarte multe clasificari ale vinului:
  • de la soiurile de struguri din care provin;
  • la regiunile in care sunt cultivate soiurile respective;
  • trecand prin clasica distinctie legata de aparenta;
  • ajungand la alimentele cu care se servesc si carora le aduce un plus de savoare.

    Poate o impartire ceva mai noua este aceea legata de diferentele dintre preferintele consumatorilor, in functie de anotimp.

    Expertii observa faptul ca:
    pentru anotimpurile reci sunt preferate soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, vinuri rosii care se servesc alaturi de carnurile "grele" la temperatura camerei; pe cand in sezonul cald gusturile consumatorilor se indreapta catre Riesling, Feteasca si Sauvignon Blanc, aceste vinuri se servesc reci, in compania mancarurilor usoare.
    Aceasta observatie bazata strict pe datele statistice oferite de cifrele vanzarilor arata clar ca preferintele consumatorilor sunt in stricta concordanta cu modul in care se simte organismul. In acelasi timp, consumul de vin pentru perioada de vara scade cu peste 25%.

    Un alt tip de clasificare este legat de consumul regional.
    Daca romanii prefera Rieslingul sau Feteasca, soiuri care reprezinta aproximativ 30% din totalul vanzarilor Cramelor Recas;
    La nivel extern Merlot si Pinot Noir aduc aproximativ 40% din vanzarile companiei.
    Explicatia este destul de simpla: in timp ce piata romaneasca este dominata de vinurile albe demidulci si dulci, tarile occidentale prefera vinurile rosii seci.
    Foarte important de mentionat este faptul ca din totalul vanzarilor anuale ale Cramelor Recas, 70% se inregistreaza in perioada octombrie-decembrie, in timp ce consumul de vin pe perioada verii reprezinta doar aproximativ 10% anual.
    Pe de alta parte, la nivel extern, perioada de vara reprezinta o perioada cu crestere ridicata in vanzari tocmai pentru ca in acest interval de timp se realizeaza stocurile pentru perioada de toamna.

    De obicei vinurile pot fi incadrate in opt clase:
    Vinurile pentru sporirea apetitului includ Sherry sec, vinul de Madeira sau Vermut, sortimente care se consuma inaintea meselor.
    Vinurile rosii consumate de obicei in compania carnii rosii, a spaghettelor sau a mancarurilor condimentate.
    Vinurile roze pot fi servite alaturi de orice mancare insa sunt cele mai potrivite alaturi de fructe de mare, salate sau carne de porc.
    Vinurile albe se servesc cu sortimente de carne alba, fructe de mare si carne de pasare.
    Vinuri acidulate pot fi servite alaturi de orice mancare, cel mai cunoscut soi fiind Sampania. Aceste sortimente sunt de obicei potrivite pentru bancheturi, nunti sau orice fel de alte sarbatori.
    Vinurile de masa sunt poate cele mai consumate, avand un continut de alcool intre 8.5 si 14%, sunt slab acidulate si cuprind cea mai mare plaja de soiuri.
    Vinurile pentru desert sunt cele demi-dulci pana la cele dulci. Aceasta clasificare a fost pusa in practica tocmai pentru ca sunt servite adeseori alaturi de dulciuri.

    Vinurile pentru gatit, mai putin cunoscute contin o cantitate semnificativa de sare fiind de obicei vinuri de proasta calitate care se preteaza doar la gatit. Cu toate acestea, maestrii culinari sfatuiesc sa nu se foloseasca in componenta preparatelor vinuri care nu sunt pretabile bautului.

    Cele mai populare sunt vinurile rosii, albe si cele acidulate, cunoscute ca fiind vinuri cu un continut scazut de alcool, aproximativ 10-14% alcool, fata de un procentaj de 14-20% carecteristic vinurilor aperitiv sau pentru desert.

    Orice regula am stabili, cel mai important lucru pe care oricine trebuie sa-l aiba in vedere atunci cand doreste sa aleaga un vin este accea de a opta mereu pentru un vin de calitate superioara, bazat pe bunul gust personal.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.50
    (1965 voturi)
    8375 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!