Sfaturi utile pentru alegerea vinului la masa

18 Sep 2012 13:13
Alegerea vinului este influentata de sezon si de ocazie, vinurile albe fructuoase fiind recomandate vara, iar cele rosii robuste sau corpolente, iarna.

La o masa obisnuita, fara pretentii, se poate servi un singur vin, acesta fiind ales in functie de meniu si de preferintele consumatorului, un vin alb (sec sau usor demisec), un vin roze (neaparat sec) sau un vin rosu sec.

La o masa cu caracter festiv, cu meniu bogat, pot fi servite 3 vinuri, in urmatoarea ordine: un vin alb sec, un vin rosu, vin dulce sau demidulce.

Prin alegerea vinurilor pentru masa trebuie urmarita o armonizare cat mai buna a gustului mancarurilor cu cel al vinurilor. Impresiile gustative create nu trebuie sa intre in opozitie sau sa se anuleze, ci sa mearga in acelasi sens si sa se puna reciproc in valoare.

Oenologul Vincon Vrancea, Dr.Ing. Georgel Costache, prezinta principiile care stau la baza alegerii unui vin de calitate, dar si asocierile culinare recomandate pentru fiecare sortiment.

Principii de asociere a vinului cu preparatele culinare

• Culoarea: Asocierea gusturilor corespunde in mare masura asocierii culorilor.
Vinurile albe se potrivesc bine cu mancarurile putin colorate, respectiv cu preparate din peste, din carne alba de pasare, creier, cu sosurile galbene sau albe.
Vinurile rosii se asociaza cu preparatele din carne rosie: vita, porc, miel, vanat, cu sosuri de culoare inchisa.

• Densitatea: Vinurile fine, rafinate, se asociaza cu preparatele culinare cu gust delicat, elaborate, iar preparatele rustice, grele, cu vinuri mai corpolente.

• Aromele: se realizeaza o armonizare intre aromele preparatului culinar si cele ale vinului.

• Asocierile regionale: mancarea traditionala este asociata cu vinul specific zonei.

Parteneriate perfecte intre vin si mancare:

• Gustari calde sau reci, servite la inceputul mesei – vinuri albe seci sau demiseci: Riesling - Beciul Domnesc; Sarba - Beciul Domnesc

• Preparate din peste de apa dulce - vinuri albe, tinere, seci, demiseci: Riesling - Vita Romaneasca ; Sauvignon Blanc – 7 Pacate

• Preparate din peste si fructe de mare - vinuri albe seci sau demiseci: Sauvignon Blanc – Beciul Domnesc; Muscat Ottonel – Ambrosio; Rose – Beciul Domnesc

• Carnea de pasare cu sosuri albe, pilaf sau ciulama – vinuri albe seci si demiseci: Feteasca Alba – Beciul Domnesc; Sarba – Beciul Domnesc

• Friptura de curcan, pasare la cuptor – vinuri rosii usoare: Pinot Noir – Proles Pontica; Merlot& Feteasca Neagra – 7 Pacate

• Carne de porc si carne de miel – vinuri rosii usoare: Feteasca Neagra – Vita Romaneasca; Pinot Noir – Beciul Domnesc

• Preparate grele, cu sosuri, din carne de miel sau vita: Merlot 2004 – Casa Vrancea; Feteasca Neagra 2008 – Ambrosio

• Sarmale din carne de porc si vitel: Feteasca Neagra – Beciul Domnesc; Pinot Noir – Beciul Domnesc

• Carne de vanat cu par – vinuri rosii corpolente, taninoase si robuste: Cabernet Sauvignon – Beciul Domnesc, Cabernet Sauvignon – Ambrosio, Cabernet Sauvignon 2004 – Casa Vrancea

• Carne de vanat cu pene – vinuri rosii invechite, cu buchet pronuntat: Merlot 1993 – Comoara Pivnitei; Feteasca Neagra 2004 - Casa Vrancea; Feteasca Neagra 2008 - Ambrosio

• Branzeturi proaspete, moi : Sarba – Beciul Domnesc; Riesling – Beciul Domnesc

• Branzeturi fermentate : Cabernet Sauvignon – Beciul Domnesc; Cabernet Sauvignon – Ambrosio

• Desert – vinuri demidulci, licoroase, aromate: Tamaioasa Romaneasca – Ambrosio; Tamaioasa Romaneasca 1989 – Vinoteca

Pentru o serie de mancaruri precum supe, ciorbe, borsuri, carne si peste marinate in otet, salate condimentate abundent, preparate foarte picante, inghetate, torturi pe baza de ciocolata si cafea, preparate pe baza de citrice, ciocolata, dulciuri insiropate cu vinuri licoroase sau fructe (citrice) si struguri nu este recomandat consumul de vinuri.

O conditie a bunei aprecieri a vinurilor o constituie temperatura la care ele sunt servite. Sub acest aspect:

• vinurile albe se servesc la o temperatura cuprinsa intre 10 – 12°C

• vinurile roze si rosii mai usoare se servesc la o temperatura de 12 – 14° C

• vinurile rosii se consuma la “temperatura camerei” (chambre – cum spun francezii), respectiv la o temperatura intre 16 – 18° C

• vinurile spumante se servesc la o temperatura de 6 – 8° C

Cat de mult ti-a placut acest articol?
10.0
(4 voturi)
2868 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!