Cafeaua, nectarul zeilor

26 Aug 2007 00:00
Cafeaua este potiunea magica ce ne trezeste dimineata si aduga un plus de savoare vietii noastre. Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea, spune un vechi proverb turcesc.

Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea, spune un vechi proverb turcesc, dar multi dintre noi nu stiu ca acest nectar, pe langa proprietatile de inviorare a organismului, stimuleaza serotonina (hormonul fericirii).

Iti place sa simti aroma cafelei dimineata si de multe ori nu reusesti sa te trezesti cu adevarat pana cand nu sorbi cateva inghitituri.

Cafeina contine proteine, lipide si carbohidrati si este un bun stimulator al sistemului nervos central, al muschilor scheletici, iar efectul ei este rapid.

Consumata in exces insa iti poate crea reactia inversa, de oboseala, si poate duce la nervozitate, tensiune mare, cresterea pulsului, deshidratare, insomnie.

Istoria Cafelei de la kahve-hane pana la mofturile italienesti, cu vanilie si scortisoara
Stapinirea turceasca, exercitata timp de cateva secole asupra Tarilor Romane, a influentat intr-o anume masura si modul de viata, obiceiurile si vestimentatia localnicilor. Unul dintre cele mai costisitoare tabieturi imprumutate de la Inalta Poarta a fost cafeaua si ritualul legat de licoarea aromata.

Nu se stie precis cind a intrat cafeaua in obiceiurile romane. O cronica veche spune ca la inceputul secolului 16, pe vremea lui Stefan cel Mare.

Prima cafenea cunoscuta in Bucuresti a fost atestata in vremea domnitorului Radu Leon, la mijlocul secolului urmator. Era proprietatea unui oarecare Kara Hamie, fost ienicer in garda palatului imparatesc din Constantinopol.

Denumirea de cafenea vine din turcescul "kahve-hane", local public in care se putea bea cafea dupa moda turceasca, unde oamenii puteau sa joace zaruri, table sau carti si sa fumeze tutun la un pret relativ mic.

Tot in secolul 17 se aminteste de existenta unei "cahvenea" pe Podul Beilicului (Calea Serban Voda) unde veneau toate delegatiile oficiale turcesti.

Pentru a nu-si face de ras rangul de oras, capitala, Bucurestiul se putea mandri ca pana si in interiorul bailor publice se aflau camere de cafea. Dupa o baie de aburi fierbinte, infasurati in prosoape mari, oaspetii puteau servi dulceturi si cafea.

Ciubucele care insoteau cafeaua erau facute din lemn de artar, cu capete de os sau de chihlimbar. Dulceata se servea in chisele de sticla, alaturi intotdeauna cu un pahar de apa rece proaspat scoasa din fantana.

In secolul 18, cafenelele devenisera locuri de discutie, agitatie si opozitie impotriva stapinirii. Stapanii cafenelelor erau raspunzatori pentru luarea de masuri impotriva discutiilor politice.
Dupa 1990, gusturile romanilor s-au occidentalizat, incat au inceput sa bea cafea, fara tutun alaturi, la McDonalds, unde fumatul este interzis cu desavarsire.

Mai mult, supermarket-urile vand toate tipurile de cafea, de la pliculetele cu capuccino instant pana la cafeaua fara cofeina. Cafeaua turceasca, servita cu alune prajite la Hanul lui Manuc, va ramine prima pe lista adevaratilor cafegii, care nu se dedulcesc la cafelele italienesti, cu fite, vanilie si scortisoara.

Tipuri de cafea
Cafeaua se obtine prin prelucarea semintelor arborelui Coffea, care creste in tarile tropicale. Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care urmatoarele patru tipuri de cafea au valoare economica si sunt cultivate in plantatii:

Cafeaua Arabica
Cafeaua arabica, Cafeaua cu tarie medie, originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa.

Cafeaua Robusta
Cafeaua robusta, originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia.
Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.

Cafeaua Liberica
Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.

Cafeaua Maragogype
Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia, in ciuda preferintei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei.

Cafeaua arabica este considerata de calitate superioara fata de alte tipuri. Varietatile cele mai valoroase de cafea Arabica sunt:

- Mocca, cu boabele sale mici, dure si rotunde si cu o aroma foarte pronuntata
- varietatea Bourbon, cu boabele ascutite, care provine din Insulele Reunion;
- prin denumirea Cafea de Brasilia se intelege cafeaua arabica cultivata in Brazilia;
- iar prin denumirea Cafea Milds, se intelege cafeaua arabica provenita din alte tari.

Aroma
Aroma cafelei este una din cele mai importante insusiri, la formarea aromei cafelei contribuie peste 40 de substante existente in cafeaua cruda sau formate prin prajire.

Aroma poate varia de la un lot la altul si este data, in primul rand, de varietatea din care fac parte arborii de cafea, de modul in care au fost ingrijiti, de conditiile de cultura, de calitatea boabelor, a solului si de caracteristicile zonelor geografice.

Aroma este greu de pastrat, fiecare firma producatoare avand propriile secrete de fabricatie, care se refera la selectarea anumitor varietati crescute in conditii climatice speciale si pastrarea unui raport intre acestea. Firmele producatoare de cafea depun eforturi intense, pentru a obtine o calitate constanta si controlata a izului, aromei si gustului.

Citeste pe site-ul ele.ro, articolul
Deliciile din ceasca de cafea.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.47
(1782 voturi)
8124 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!