Vinul si sanatatea

06 Iun 2006 00:00
Vrem sa traim sanatos, sa ne pastram in forma intr-un mod cat mai natural.

Vrem vitalitate si frumusete. Si pe acestea le putem primi de unde ne-am astepta mai putin - de la vinuri, desigur, in cantitati moderate.

Lumea medicala a recunoscut de-a lungul timpului beneficiile consumului moderat de vin. Prin anul 450 i.e.n., Hippocrate recomanda vinul in tratamentul de scadere a febrei, ca dezinfectant (in bandajari), ca diuretic si ca supliment nutritiv.

La inceputul secolului al XV-lea, un doctor francez a scris prima carte despre calitatile miraculoase ale vinului. Gratie proprietatilor antiseptice descoperite, pana in secolul al XVIII-lea era recomandabil sa se consume mai mult vin decat apa.

Doua secole mai tarziu, in 1970 Institutul National de Sanatate din S.U.A a elaborat "Framingham Heart Study" - o piatra de hotar in studiul afectiunilor cardiovasculare - in care se demonstra ca vinul consumat in cantitati moderate scade cu 50% riscul decesului de boli de inima.

Si totusi americanii prefera sa bea lapte, ice tea, bauturi racoritoare sau cafea...
In sudul Frantei, dietele includ mari cantitati de branza, unt, oua, carne si alte produse bogate in colesterol si grasimi.

Parca ar promova imbolnavirea inimii. In ciuda acestui fapt, rata afectiunilor cardiovasculare s-a dovedit mult mai scazuta fata de America. Acesta este paradoxul francez. Consumul moderat si regulat de vin s-a demonstrat din nou a fi un factor responsabil.

Studii facute de asemenea in Anglia si Danemarca au aratat si ele acelasi lucru: cei care nu consuma vin, au mai multe sanse de a se imbolnavi de inima. Este important de mentionat ca europenii beau la masa, ca regula, vin sau apa.

In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si in regimul de slabire pentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv.

In functie de culoarea, taria si tipul vinului, variaza si aportul acestuia. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sarac in proteine si calorii.

Este urmat de vinul rosu sec - care gratie flavonoidelor este un excelent antioxidant - si apoi de cel dulce. De asemenea, vinul este recomandat si in anemii deoarece poate stimula pofta de mancare contribuind totodata la echilibrarea balantei nutritionale
, sustine prof. dr. Ileana Marinescu, medic endocrinolog si nutritionist la Institutul C.I. Parhon.

Vinul rosu previne aparitia cancerului. Marele merit apartine tot flavonoidelor, care avand un puternic efect antioxidant, anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi.

Alt component care se gaseste numai in vinul rosu, in strugurii negri si fructele de padure, cu o importanta deosebita este quercetina. Studii de laborator demonstreaza ca aceasta substanta creste imunitatea organismului, previne aparitia cancerului si a bolilor de inima.

Quercetina prelungeste viata celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care in conditii de stres nu mai poate functiona la eficienta maxima. Vinul dilata vasele capilare si ajuta la prevenirea anginei pectorale si a formarii de cheaguri.

Si daca toate argumentele de mai sus nu te fac sa renunti la bere, retine esentialul: nu numai apa plata cu lamaie e recomandata in regimul de slabire, ci si vinul consumat in cantitati moderate.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.62
(4439 voturi)
24187 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!