Legume si zarzavaturi de sezon pentru silueta si sanatate

30 Oct 2006 00:00
Pentru ca a venit toamna ar fi bine sa profitam din plin de abundenta de legume si zarzavaturi de pe piata, acestea contin substante minerale, vitamine si fibre care ne vor ajuta organismul sa functioneze la parametri de invidiat.

Legumele se gasesc din belsug pe piata si poate si in gradina noastra, din ele putem prepara mancaruri usoare si delicioase.

Cu ajutorul preparatelor din legume, vom reusi sa urmam diverse diete si mai ales sa ne detoxificam organismul.

Mancarea in care adaugam legume este mai sanatoasa, dar este preferabil sa le consumam crude, pentru a profita din plin de proprietatile lor benefice. De aceea va recomandam salatele si bauturile in care sa folosim din belsug legume proaspete.

Detoxifierea se face periodic la fiecare schimbare de sezon sau cel putin la 6 luni, primavara si toamna, perioadele de post reprezentand ocazii unice pentru detoxifiere.

Un regim de detoxifiere pe baza de legume, presupune consumarea de "hrana vie" minimum 7 zile, adaugand pe langa legume si fructe, nuci, stafide, curmale, infuzii de plante, sucuri naturale si mai ales multa apa (2-3 litri pe zi) si un minimum de miscare.

Prin aceste diete de detoxifiere, vom introduce minimum de toxine in organism si vom accelera procesele de eliminare a acestora.

In plus vom stimula metabolismul pentru:
- combaterea radicalilor liberi;
- reducerea retentiei de apa;
- imbunatatirea oxigenarii tesuturilor si circulatiei sanguine;
- refacerea florei bacteriene intestinale;
- revitalizarea celulelor.

Una din cele mai cunoscute diete de detoxifiere este dieta bazata pe alimente crude, care implica consumul de legume, zarzavaturi si fructe crude, netratate termic. Deci vom consuma vitamine peste vitamine, intr-o explozie de gusturi bune, care ne vor ajuta sa lasam in urma kilogramele nedorite si sa eliminam toxinele.

Varza
Varza este bogata in antioxidantul indol-3-carbinol, care ajuta organismul la procesarea estrogenului in exces, asociat cu cresterea riscului de imbolnavire de cancer, De asemenea varza contine o substanta care ajuta ficatul sa proceseze metabolic toxinele intr-un mod mult mai eficient. Se recomanda consumarea de varza de cel putin 3 ori pe saptamana, sub forma de salate.

Morcovul
Morcovul, vedeta printre radacinoase, poate fi consumat in salate sau sucuri. Este gustos si plin de calitati terapeutice, contine caroten care ajuta la eliminarea grasimilor din corp. Morcovul are proprietati anticancerigene, creste rata metabolismului, are calitati diuretice, actioneaza benefic asupra plamanului si splinei, previne pierderea acuitatii vizuale.

Broccoli
Consumul de broccoli reduce la jumatate cancerul endometrial, este bogat in vitamina C, beta caroten si acid folic. Broccoli combate anemia si energizeaza organismul.

Sfecla
Sfecla are vitamine si fibre din belsug, este gustoasa si tonica pentru ficat. Continutul de potasiu din sfecla ajuta la mentinerea tensiunii arteriale, iar acidul folic recomanda femeilor insarcinateconsumul de sfecla. Nu-si pierde proprietatile prin coacere.

Telina
Telina este printre putinele legume cu continut ridicat in vitamina E si cu valoare nutritiva mare. Continutul mare de potasiu din telina, o face diuretica si este recomandata in tratamentul afectiunilor renale si ale cailor urinare. Frunzele de telina au un continut ridicat de saruri minerale si sunt sursa de vitamina C, B1, B2, E, K, potasiu, sodiu fier si fosfor.

Gulia
De la gulie se consuma atat radacina cat si frunzele, are un continut mare de glucide, magneziu, calciu, sodiu, sulf, clor, fosfor, fier, vitamine C, PP, B1, B2 si multa celuloza. Gulia se consuma cruda in diverse salate si aperitive.

Patrunjelul
Patrunjelul este un bun antioxidant si purificator al organismului, contine vitaminele A, C (de patru ori mai mult decat citricele), complexul B, E, fier (mai mult decat spanacul) si mangan. Patrunjelul intareste sistemul imunitar, elimina si limiteaza procesele inflamatoare, stimuleaza sistemul nervos, ajuta ca antiseptic al cailor urinare, este un bun diuretic si regenator capilar.

Ridichile
Ridichile in toate varietatile lor de culoare si gust, sunt excelente in aperitive si salate. In plus ridichile au calitati fluidizante pentru caile respiratorii si au actiune depurativa, activeaza stomacul si vezica.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.52
(4059 voturi)
18510 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!