Efectele zaharurilor asupra organismului

21 Apr 2010 00:00 Autor: Diana P.
Nu exista persoana care sa nu indrageasca dulciurile.

Chiar si cei care gusta destul de rar din ele nu o fac pentru ca nu le-ar face placere, ci deseori pentru ca sunt constienti ca excesele in aceasta directie nu aduc decat deservicii sanatatii.

La o analiza mai amanuntita insa se observa ca cele doua tabere, a avantajelor si dezavantajelor aduse de consumul de dulciuri nu este chiar atat de dezechilibrata.

Mai pe scurt, dulciurile aduc numeroase beneficii organismului, daca sunt consumate cu cap.

Studiile medicale au aratat ca persoanele care consuma dulciuri sunt mai optimiste. Zaharurile continute de ele stimuleaza secretia de serotonina, cunoscuta drept "hormonul fericirii si al senzatiei de bine".

Insa in acelasi timp nivelul crescut de serotonina inseamna si nivel crescut al glicemiei.

Ciocolata este principalul "vinovat", caci ea este preferata atunci cand vine vorba de "ceva dulce".

Insa zaharurile pot fi procurate si din alte surse, mult mai sanatoase decat prajiturile, ciocolata sau budincile cu indice glicemic urias.

Fructele contin trei tipuri de zahar: sucroza, fructoza si glucoza. Bananele sunt foarte cunoscute pentru aportul lor ridicat de zahar bun.

Insa la fel ca si in cazul dulciurilor, si fructele trebuie consumate cu moderatie, caci o cantitate prea mare de fructoza duce sigur la cresterea in greutate.

Cata fructoza contin fructele?
-o caisa: 0,45 gr fructoza
-o pruna: 3,6 gr fructoza
-o smochina: 2 gr fructoza
-o portocala: 3,6 gr fructoza
-un kiwi: 3 gr fructoza
-un mar: 11 gr fructoza
-o capsuna: 1 gr fructoza
-o banana: 5,5 gr fructoza

De cat zahar are nevoie organismul nostru?
O persoana care desfasoara o activitate fizica moderata are nevoie de maxim 60 gr de zahar zilnic.

Insa de cele mai multe ori consumul zilnic real este mult mai mare, deoarece nu suntem constienti ca aproape toate alimentele contin zahar, intr-o mai mare sau mai mica masura.

In ceea ce priveste dulciurile, multe din cele pe care le gasim in comert contin o serie intreaga de E-uri periculoase:

-E 102 (tartrazina) - este un colorant galben si se gaseste in inghetata. Efectele ei? Cancerul.
-E 951 (aspartam) - este un indulcitor foarte indragit de copii, deoarece da gustul atat de cunoscut al gumei de mestecat. La fel de prezent este si in gelatina folosita la ornarea tartelor cu fructe. Efectele lui? Dureri de cap si depresie.
-E 954 (zaharina) - este tot un indulcitor, folosit la scara larga ca inlocuitor al zaharului. Prezent in gemuri, dulceturi, siropuri, prajituri. Efectele lui? Dureri de cap, dificultati respiratorii, eruptii cutanate, diaree.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.55
(1727 voturi)
10119 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Recomandari
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!