Cura cu struguri

06 Iun 2006 00:00 Autor: Daniela Badita
Vita de vie este un dar binecuvantat al pamantului. Primul viticultor al omenirii este considerat Noe, celebrul personaj biblic, care dupa incetarea potopului si retragerea apelor a cultivat vita de vie.

Strugurii si vita de vie din cele mai vechi timpuri

Pe teritoriul actual al tarii noastre, vita de vie a fost cultivata din timpuri stravechi, reprezentand o ocupatie de baza a geto-dacilor.

Se spune chiar ca, in timpul marelui rege Burebista, vinul din struguri devenise o mare pasiune pentru daci, incat regele a fost nevoit sa ia masuri, hotarand distrugerea viilor.

Printre marii cultivatori de vita de vie din antichitate se numara grecii. In mitologia greaca, zeul viilor si vinului era Dionysos, omologul sau in mitologia romana numindu-se Bachus.
Grecii ne-au transmis si cunostinte legate de tratamentele cu struguri, ampeloterapia. Atletii greci se hraneau la antrenamente numai cu struguri, iar cantaretii foloseau cura de struguri pentru intretinerea vocii.

Strugurii: aliment - medicament

Racoritori, usor digerabili, hranitori, strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru calitatile lor alimentare, dar si pentru virtutile curative.

Sucul de struguri (mustul) este considerat un fel de "lapte vegetal". Utilizarile pot fi dintre cele mai variate: de la folosirea in alimentatie a strugurilor, mustului, vinului sau a uleiului extras din samburi, pana la preparate de uz extern (lotiuni cosmetice pentru ingrijirea tenului, cataplasme, comprese), vinul fiind utilizat in trecut si ca antiseptic, pentru spalarea plagilor.

Cea mai intalnita metoda de utilizare a strugurilor este introducerea acestora in alimentatie, progresiv, alaturi de mancarea obisnuita.

Insa, pentru a preveni ingrasarea, este important sa reducem aportul caloric prin alimentele de baza, avand in vedere faptul ca 100g struguri furnizeaza aproximativ 70 kcal - un aport energetic mare fata de celelalte fructe (comparabil cu bananele).

Totusi, o dieta formata exclusiv din struguri poate ajuta in cazul obezitatii, consumul ajungand la maxim 2 kg pe zi, ceea ce reprezinta 1400 kcal zilnic.

Se folosesc strugurii bine copti, pe care ii vom spala foarte bine pentru a indeparta solutia cu care au fost stropiti. De obicei este indicat sa mancam strugurii fara samburi si pielite, care trec prin tubul digestiv fara sa fie digerate.
Terapia cu struguri proaspeti

Pe langa utilizarea strugurilor alaturi de alimentatia obisnuita, exista si cateva variante de cure bazate numai pe struguri. Evident, acestea sunt numai cateva repere, urmand ca fiecare cura sa fie conceputa in functie de toleranta individuala si de afectiunile pacientului.
o zi pe saptamana se consuma exclusiv struguri(1-1,2 kg), repartizati in portii mici (minim 5 mese).

Cura pe termen lung : contine mai multe etape:

  • acomodarea sau pregatirea organismului pentru cura, care se poate realiza prin post;

  • cura propriu-zisa, cu alimentatie exclusiv cu struguri (7 - 10 zile), in portii mici, 7 mese pe zi;

  • diversificarea cu fructe proaspete ( de un singur fel la o masa : de exemplu banane, piersici, prune, caise, mere sau pere) si/sau branza de vaci, mese alternative;

  • dieta bazata pe cruditati: struguri, alte fructe, legume, iaurt, branza de vaci, miere, ulei de masline;

  • revenirea treptata la alimentatia normala.

    Terapia cu sucul de struguri (mustul)

    Se incepe cu 0,5 l de must zilnic, in trei reprize, inainte de mese. Cantitatea creste treptat, putand ajunge la 2 l zilnic (cu cat crestem cantitatea de must, cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la dieta formata exclusiv din must).

    Strugurii - virtuti terapeutice

    Strugurii au efect laxativ, diuretic, stimuleaza secretia biliara, digestia, peristaltismul intestinal si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

    Pot fi utilizati cu succes in urmatoarele afectiuni (dar si in profilaxia lor): constipatie, afectiuni ale aparatului urinar, afectiuni biliare, boli hepatice, tulburari digestive, astenie, convalescenta, anemii, hipertensiune - forme usoare, profilaxia hipercolesterolemiei si a afectiunilor cardiovasculare, stari febrile, obezitate, boli infectioase.

    Nu sunt indicati in urmatoarele situatii: hipertensiune grava, afectiuni renale grave, retentie de lichid in tesuturi, diabet, diareea cronica.
    Principalii constituenti

  • apa (72-73%);
  • zaharuri (16-23%): monozaharide - glucoza, fructoza, polizaharide - celuloza, pectina ; acid tartric liber, acid malic, materii minerale, taninuri. Vitamine si minerale : vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina P , vitamina C, potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, fier.

    Produsele din struguri

    Pe langa utilizarea strugurilor proaspeti si a mustului proaspat, putem folosi in diete stafidele (boabele de struguri deshidratate pe cale termica naturala, la soare), turtele din tescovina (ceea ce ramane dupa stoarcerea strugurilor), in cataplasme caldute, utile in reumatism si guta.

    Alte produse obtinute din struguri: uleiul din seminte de struguri ( in hipercolesterolemie si in afectiuni cardiovasculare) si vinul natural.
    Un mare savant, Louis Pasteur, afirma : "Vinul este cea mai igienica si mai sanatoasa dintre bauturi". Evident, in prezent procesul industrial de fabricatie a redus mult din virtutile terapeutice ale vinului.

    Totusi, am considerat interesant de semnalat ca timp de secole, vinul a servit ca baza pentru maceratele terapeutice vegetale, rezultand vinuri medicinale. Pe de alta parte, putea fi utilizat si ca anestezic, ca tranchilizant natural, sau ca dezinfectant.

    In prezent, numeroase cercetari stabilesc legatura dintre consumul moderat (nu mai mult de doua pahare pe zi, pentru barbati ) si micsorarea riscului aparitiei infarctelor, vinul natural avand un efect anticoagulant.

    Femeilor li se recomanda consumul de vin in scop terapeutic in cantitati reduse la jumatate fata de cele indicate pentru barbati.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.50
    (3785 voturi)
    16322 vizite

    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!