Beneficiile consumului de broccoli

30 Mar 2009 00:00
Brocoli mai este denumit si conopida verde, spre deosebire de conopida, are partea comestibila mai rasfirata, cu aspect de ciorchine si un gust mai placut decat conopida.

Brocoli este o leguma bogata in vitaminele B (in special B3 si B5), vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor si o multime de fibre. Contine si antioxidanti, careajuta la scaderea in greutate.

S-a constatat ca consumul de brocoli poate preveni diferite afectiuni:
- datorita continutului sau mare in glucoza intervine in combaterea cancerului puloman, de prostata si de vezica urinara;
- este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si la stomac;
- impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor;
- consumul de brocoli contribuie la scadere a riscului de aparitie a cancerului pulmonar;
- brocoli reduce riscul de aparitie a cancerului pulmonar la fumatori
- consumul regulat de brocoli poate imbunatati sanatatea cardiovasculara a diabeticilor, ajuta la repararea vaselor de sange distruse din cauza acestei boli.
- purifica sangele, imbunatateste circulatia sangelui si metabolismul celular;
- consumul de brocoli ajuta la intarirea sistemului imunitar;
- continutul de calciu din brocoli este identic cu cel al laptelui, efect favorabil asupra oaselor, dintilor si ganglionilor limfatici;
- brocoli este cunoscut si ca antiinflamator;
- cardioprotector - mentine controlul tensiunii arteriale;
- contribuie la vindecarea gastritelor si a ulcerului gastric;
- previne formarea cataractei si protejeaza ochiul, impiedicand formarea cataractei datorita continutului de antioxidanti din familia carotenoizilor
- brocoli previne deteriorarea vederii
- persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume, deoarece broccoli contine subtante goitrogene.

Cum putem consuma broccoli:
- crud: in salate sau cu sosuri. Cu cat este mai fraged brocoli si neinflorit cu atat continutul in substante benefice este mai mare.
- fiert: fierberea in aburi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive ale acestei legume.
- o cana de brocoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului.

Cand cumparam broccoli, la ce sa fim atenti atenti:
- cel mai bun broccoli va avea culoare verde inchis
- bulbii din varf ar trebui sa fie bine inchisi, fara pete sau semne galbene
- tulpina trebuie sa fie ferma

Broccoli poate ramane in stare proaspata pana la doua saptamani, daca il pastram nespalat, uscat, si bine invelit intr-o punga de plastic. Dar nu uitati ca valoarea nutritionala a unui broccoli este mai mare daca il preparati si il consumati cat mai curand posibil.

O alta alternativa este sa congelati:
Brocoli se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru maxim 4 zile. Pentru o perioada mai lunga (circa un an), desfaceti buchetele, le puneti in apa clocotita si le fierbeti 3-4 minute. Apoi le clatiti cu apa rece, le lasati sa se usuce si le impachetati in pungi ermetice la congelator.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.69
(2580 voturi)
20523 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!