De Craciun, iau masa in familie

14 Dec 2009 00:00 Autor: Tashulina
Nu sunt de regula adepta meselor de duminica cu familia, insa exista o exceptie de la care nu ma abat niciodata: masa de Craciun.

Inca de cand eram mica, traditia mesei din ziua de Craciun, luata impreuna cu familia si rudele apropiate a reprezentat un obicei deosebit, pe care l-am pastrat indiferent de trecerea anilor si de distanta care ma desparte acum de familie.

In fiecare an, in ajun de Craciun, familia se reuneste. Bradul care asteapta cuminte pe balcon sa il impodobim, mirosul de cetina, de zapada si de portocale imi reinvie in fiecare an amintiri dragi din copilarie.

Amintiri cand eu si sora mea eram mici si ne invarteam emotionate pe langa mama la bucatarie, cand mirosul bucatelor de Craciun "ne sucea nasul la spate".

Cand fratele nostru, mai mare ca noi, mergea cu tata sa aduca bradul iar noi eram "tinute ocupate" la bucatarie de catre mama, sa nu auzim cand il aduce si sa pastram magia lui Mos Craciun, care pe langa cadouri, noua ne aducea si bradul!

Imi amintesc infrigurarea cu care ne duceam "la colindat" si bucuria cu care adunam "in traista" bunatati si dulciuri. Obrajii imbujorati de frigul iernii, glasurile noastre zglobii in noapte.

Insa cel mai puternic imi amintesc mirosul bucatelor de Craciun. Bunica era maestra cozonacilor, iar din mainile ei dibace ieseau adevarate delicii gastronomice.
Tot ea pregatea si raciturile iar lebarul sau catlabosul erau frumos asezate pe platouri de sticla, in asteptarea muraturilor.

Insa ce-ti sucea efectiv nasul la spate, vorba mamei, era friptura de porc, facuta la cuptor, cu ierburi aromate si cele doua pahare de vin rosu cu mirodenii, atent pregatite de tata, turnate peste carne cu 10 minute inainte sa o scoata de la cuptor.

In acele momente simteam ca bucatele sunt gata si fugeam in sufragerie, sa aranjam masa de Craciun. Intodeauna fata de masa verde inchis, cu accesorii rosii. Si cu nelipsita coronita din crengute de brad in mijlocul mesei.

Au trecut anii peste noi. Avem alte griji acum. Alte preocupari. Insa niciodata nu uitam ca in ajun de Craciun sa mergem acasa.

Sa mangaiem parul bunicii, care nu mai poate face cozonaci acum, insa care ne priveste cu aceeasi dragoste, sa ne strangem in brate mama si sa o dam la o parte din fata aragazului, caci de Craciun gatim noi, sa asteptam cu aceeasi infrigurare venirea tatalui cu bradul.
Ca in fiecare an. Ca in copilarie...

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.77
(2156 voturi)
17028 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!