Pahare potrivite

31 Iul 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Nelipsite de la orice masa, fie ea festiva sau familiala, paharele nu sunt doar recipientele din care bem, ci sunt in acelasi timp importante elemente de decor.

In alcatuirea decorului pentru momentele de sarbatoare, cand vrem sa bem ceva bun cu prietenii, conteaza mult daca paharele sunt potrivite ca forma si dimensiuni cu bautura pe care o servim.

Pentru ca oricate feluri de mancare si bautura sofisticate am pregatit, daca bem vinul in cani de bere si sampania in pahare de apa, totul va parea improvizat, iar momentul special se va spulbera.

Cunoscatorii sunt de acord ca fiecare tip de vin are nevoie de un anumit pahar pentru a-i scoate in evidenta buchetul distinctiv.

Prin traditie, serviciile de pahare trebuie sa cuprinda cate 12 piese pentru fiecare tip de bautura: apa, vin alb, vin rosu, tuica, lichior, sampanie.

Exista insa si bauturi care nu se servesc din pahare, ca de exemplu mustul. Acesta se aduce la masa in carafe sau urcioare si se bea din cani din ceramica, fiind mai gustos astfel, dupa spusele cunoscatorilor. Codul manierelor elegante recomanda insa modul specific de servire a fiecarei bauturi in parte.

Peste tot in lume mersul la o bauta intr-un "pub" sau intr-un "wine bar"(Marea Britanie), "bar" sau "inn" in SUA, hotel sau "rubbedy" in Australia este o activitate sociala, care te ajuta sa te integrezi intr-un colectiv, sa tratezi o afacere... Cunoscatorii vor sti doar privind paharele goale de pe o masa, ce s-a baut la acea masa si acest lucru poate fi important in abordarea unor persoane.

Alegerea paharului potrivit in functie de bautura servita, poate fi si ea privita din mai multe unghiuri. Daca esti gazda trebuie sa stii ce fel de pahare oferi in functie de bautura, iar daca esti musafir trebuie sa stii ce alegi, pentru ca unele impresii nu se sterg niciodata. La fel daca esti intr-un local trebuie sa stii ce vrei, pentru a nu cadea in capcanele etichetei.

In localurile care se respecta, eticheta, traditia sunt foarte bine pastrate. In Belgia de exemplu, unde exista foarte multe tipuri de bere, fiecare bere se serveste dintr-un anumit tip de pahar si numai din acela.

Nu putem spune ca este definitoriu pentru o anumita bautura sa fie servita numai dintr-un anumit tip de pahar, dar conteaza si nu numai pentru a respecta eticheta. Este vorba de pastrarea buchetului, de punerea in evidenta a culorii, de modul cum se beau acele bauturi (cu gheata, cu sare, cu masline, cu felii de fructe, cu pai...), de pastrarea temperaturii optime sau a efervescentei acelei bauturi.

Aranjate in fata farfuriei, drept, oblic sau in semicerc, numarul paharelor depinde de cel al bauturilor servite. Cele mai fine si mai elegante sunt modelele cu picior, avand forme si elemente de decor de o mare diversitate. Inalte sau joase, cu picior suplu sau gros, ornamente suflate cu aur sau argint, cu complicate arabescuri gravate, clasice sau moderne, transparente sau mate, acestea pretind a fi asortate cu o vesela din portelan fin.

Paharele pentru sampanie
Sampania, oferita rece, se va savura in pahare foarte elegante, speciale. Sampania servita pentru toasturi sau la inceputul unui eveniment, pentru a puncta festivitatea acestuia, va fi oferita in cupe cu picior inalt, cupa larga, semisferica sau conica, acestea umplandu-se pe trei sferturi.

Sampania, sau vinurile spumoase oferite la desert, sau pe parcursul unei cine romantice vor fi oferite in cupe lungi si inguste, care sa permita perlelor gazoase din sampanie sa se disperseze pe o suprafata cat mai mare, inainte de a se sparge, iar piciorul inalt va permite pastrarea indelungata a temperaturii joase. In aceste pahare sampania isi va pastra calitatile pana la final.

Pahare pentru cognac
Paharele folosite pentru coniac au cupe globulare cu suprafata mare, cat mai inchise, si piciorul scurt. Ele se alinta si se incalzesc in podul palmei, favorizand eliberarea volatilelor, aromelor delicate in momentul degustarii. De cate ori veti roti paharul intre ambele maini si apoi veti cuprinde cupa cu o mana, incalzirea paharului va releva buchetul coniacului.

Pahare pentru vin
Vinul rosu se va servi la temperatura camerei, in pahare cu picior scund, avand cupa larga si potrivit de inalta, el este cel mai mare dintre paharele de vin. Paharul este tinut de picior aproape de baza cupei, pastrandu-se la o temperatura apropiata de a camerei, ceea te va ajuta sa-i simti buchetul.

Pentru vinurile mai bogate precum Rosu de Burgundia si Pinot Noir, folosim un pahar mai inalt, cu o cupa mai larga. Paharul trebuie sa se ingusteze adecvat spre varf astfel incat sa captureze buchetul, permitand totusi sa fie sorbit. In general, piciorul paharului trebuie sa fie suficient de lung pentru ca mainile sa nu atinga bolul, ceea ce ar putea afecta temperatura vinului, si ca atare buchetul lui.

Pentru vinul alb se recomanda paharul cu picior inalt, zvelt si cupa mai mica, fina, eventual cu incrustatii discrete. Paharul va fi tinut de picior, conservandu-se astfel raceala si buchetul vinului.

Vermutul se serveste si el in acelasi tip de pahare, glasate insa cu zahar si lamaie.
Pahare pentru aperitive

Daca la masa urmeaza a se servi si un aperitiv, se va adauga in sir paharelul pentru bauturi tari, gen tuica sau vodca, umplut intotdeauna inainte de asezarea oaspetilor la masa.

Acesta este mic, de obicei cu peretii drepti, pentru a fi consumat in cantitati mici si dintr-odata.

Paharele de lichior sunt mici cu picior si cupa in forma de "V". Ele vor fi asezate pe masa inainte sau o data cu aducerea cafelei. Forma larga a cupei va imprastia generos aromele lichiorurilor.

Prin comparatie cu acestea, paharele plate (old fashioned) sunt lipsite de picior si au fundul dublu. Exista 3 marimi pentru aceste pahare, in functie de modul in care este servit bautura.

Paharele plate joase pentru bauturile servite "on the rocks", gen whisky sau cocktailuri exclusiv alcholice. Pahare plate medii pentru sucuri, cocktailuri nealcoolice, nectaruri, servite sau nu cu gheata, felii de fructe, pai, umbrelute... Pahare plate inalte (high ball) pentru cocktailurile alcholice lungi, gen whisky, vodca cu cola, pepsi, etc.

Limonadele, sucurile acidulate, frapeurile se beau din pahare asemanatoare, dar cu picior.

Pahare pentru cocktail
Cele mai clasice sunt paharele cu picior, cu cupa mare in forma de V, gen clasicele pahare de Martini. Ele trebuie sa fie suficient de mari pentru a permite adaosul de gheata, felii de fructe, masline, amestecul cu paiul...

Pahare pentru apa
Indiferent de ceea ce se serveste ca bautura la masa, paharele de apa nu trebuie sa lipseasca. Ele sunt in general de forma mare, mai solide si se asorteaza cu setul de pahare.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.67
(3366 voturi)
40221 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!