Thai Moods, stare de spirit thailandeza

20 Nov 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Cu gandul la o vacanta fierbinte in Thailanda si influentati de popularitatea recent castigata de stilul culinar Thai, am decis sa verificam lucrurile la fata locului.

Astfel dupa o scurta navigare pe Internet, am gasit adresa unui restaurant recent deschis, plin de promisiuni thai si se pare deja in voga pentru cunoscatorii bucatariei thailandeze.

Am facut o rezervare telefonica si seara sub forma unui grup de gurmanzi hotarati si curiosi cu privire la stilul thai, ne-am deplasat in cartierul Domenii, la restaurantul Thai Moods.

Situat la parterul unei vile micute dar cochete, restaurantul te ademeneste cu o gradina frumos aranjata si plina de plante exotice, o adevarata oaza de verdeata, inchisa insa din motive de vreme. Ii dam intalnire in gand pentru la primavara si patrundem in incinta restaurantului.

Atmosfera

Inauntru un decor simplu si elegant, cu separeuri, galben pal si maroniu, cateva tablouri tematice, lumina discreta, nimic spectaculos. Totul sclipeste de curatenie si pare premeditat asezat.

Pe masura ce ne indreptam spre barul asezat central, ne lasam fermecati de aceasta oaza de liniste, dominata de un parfum suav de frunza de lamai si de aranjamentele cochete de orhideee.


Barul foarte bine asortat cu bauturi si ingrediente pentru cocktailuri, este singurul lucru care pare insufletit in acest decor cuminte, unde oamenii stau la mese, linistiti si zambitori.

Un chelner amabil ne conduce la o masa linistita si ne aduce lista cu meniul casei. Consultam curiosi meniul redactat in limba engleza, dublat de denumirile thai si chiar de o insiruire de ingrediente exotice. Nu ne-am lamurit prea tare dar ne lasa gura apa citind si suntem oricum hotarati sa ne lasam cuceriti.

Intre timp apare proprietara restaurantului, o prezenta agreabila si voluntara, care intr-un mod placut si ferm ne ajuta sa comandam in cunostinta de cauza. O bombardam cu intrebari, despre unul sau altul din ingrediente si aflam, in favoarea localului, ca acestea sunt aduse chiar de la sursa.

Aroma


Comandam cateva cocktailuri mai mult sau mai putin alcoolice, dar reusite, cu denumiri si ingrediente exotice gen:
Thai smile
Amber leaf
Lychee Martini
Sunburned Pinky Pomelo
Thai moods Cocktail....


Cu aceasta ocazie aflam de existenta unui paradis de fructe colorate si delicioase, cultivat cu grija si mandrie in Thailanda.

Pe langa banalele portocale. mandarine, banane, ananas, mango, nuci de cocos si papaya, aflam de existenta unor fructe care ajung mai rar pe piata europeana precum rambutan, pomelo, guava, kraton, rakam, durian, longan, lynchee...


Asa se explica probabil si aroma suava si exotica a localului, pentru ca thailandezii spun ca fructele lor sunt atat de parfumate, incat ajunge un singur fruct pentru ati parfuma casa pentru mai mult timp.

Mai tarziu am aflat ca responsabile pentru mirosul placut si exotic care ne va urmari toata seara, ramanand una din amintirile placute de aici, erau frunzele de Kaffir Limes, Lemongrass.

Gustul
Cuceriti si incitati de impactul cocktailurilor, in asteptarea preparatelor comandate comentam noutatile aflate despre bucataria thailandeza, prin filtrul Thai Mood.

Preparatele thailandeze sunt delicioase, dar infernal de picante. Cu toate acestea datorita condimentelor folosite, in special ardei iuti intregi, ghimbir, lamaie verde, busuioc, coriandru, betisoare lemon grass, lapte de cocos, muguri de bambus, menta, usturoi, otet balsamic... bucatria thailandeza este foarte sanatoasa. Ea elibereaza caile respiratorii si stimuleaza activitatea intestinala.

La masa alaturi de lingura si furculita, nu se gasesc de obicei cutitele, ele fiind inutile, legumele si carnea fiind taiate suficientde marunt.

Foarte populari in bucataria thailandeza sunt taiteii, orezul, cury, crevetii, din care thailandezii prepara adevarate feluri incendiare. Astfel de preparate traditionale precum: Spicy Sour Prawn Soup (Tom Yum Goong), Prawns with Thai Basil Leaves&Vermicelli (Kaeng Phanaeng Kung) se regasesc si in meniul de la Thai Moods.


Intre timp sosesc aperitivele sub forma unor pachetele cu diverse umpluturi cu carne sau legume, cu aspect incantator si insotite de sosuri apetisante. Totul arata incantator, iar gustul este de nota 10.

Devoram multumiti preparatele si incercam pe rand sosurile, care balanseaza intre ele cele 5 elemente fundamentale care se gasesc in orice fel de mancare thai: iute, dulce, acru, sarat si amar.

Nu reusim sa ne hotaram care sos ne place mai mult:
Thai sweet and sour sauce: sosul iute-dulce-acru;
Plum sauce: sosul dulce-condimentat de prune;
Thai basil: sosul de ghimbir si usturoi cu frunze de busuioc si de kaffir lime;
Home made sambal: sosul iute-amar, mai gros.

Dupa ce am gustat mancarea ne-am felicitat fiecare pentru alegerea facuta, dar si pentru ca am luat in considerare sfatul chelnerului. Pentru ca va pot spune un lucru: aveti mare grija! Mai precis, daca se spune despre un anumit preparat ca nu e deloc picant, asta inseamna ca e iute.

Daca se spune ca e putin picant, asta inseamna ca e foarte. Iar daca e foarte iute, atunci fie dati dovada de intelepciune si renuntati, fie mancati in vreme ce Salvarea si pompierii asteapta la scara.


Va mai poate salva doar orezul, pe care este bine sa-l comandati si pentru ca este preparat diferit si este deosebit de savuros. Noi am incercat si cu orez dar si cu bere, care merge bine cu preparatele thailandeze.


Dupa acest inceput reusit, au aparut si preparatele principale sub forma unor portii uriase, servite pe frunze de banan.

Nu credeam ca vreunul din noi va putea manca toata portia si totusi...A fost un adevarat dezmat culinar:

Beef with Sweet Soy Fried Rice Noodles and Vegetables (Pad Sieu);
Prawn and Pineapple Yellow Curry;
Chicken Peppercorn & Vegetables on Jasmine Rice (Khao Nar Gai).


Nu stiu care dintre felurile de mancare comandate a fost mai bun, pentru ca fiecare isi sustinea cu aceleasi argumente felul comandat.

Fiecare ingredient din combinatia fantezista de carne si legume avea alt gust: dulce-acru-amar-iute-sarat, taiteii erau fantastici, orezul era perfect, crevetii erau savurosi iar sosurile dementiale.

Agonie si extaz in spiritul thai
Am terminat de mancat pana la ultima bucata, pe care am pretuit-o de parca ar fi fost prima. In urma pe farfurii ramasesera doar frunzele de banan pe care fusesera servite preparatele.


Ne-am trezit ca zambim mai intai jenati de cat putusem sa mancam si apoi la fel ca si cei pe care ii vazusem asezati la celelalte mese, nu ne-am mai oprit din zambit. Se pare ca ne lasasem cuprinsi de atmosfera thai...

Nu am mai avut putere sa respingem nici macar oferta chelnerului de a servi ceva usor, adica Thai fruit salad. Desi credeam ca nu mai putem inghiti nimic, am devorat si amestecul exotic de fructe, prezentat elegant si care arata atat de apetisant, incat era pacat sa fie lasat.

Practic am tot gustat si ne-am tot minunat de gustul fructelor pana le-am terminat.
Culmea este ca dintr-odata sentimentul de prea plin a disparut si a ramas doar o senzatie placuta, ca dupa o masa usoara. Asa ca imediat ne-am gasit si scuze: ce mai e clar ca e o mancare sanatoasa!
Numitorul comun al acestei seri a fost savoare si deliciu. Ne-am propus sa revenim la acest spectacol thai, ca un remediu impotriva plictiselii cotidiene.

Am parasit localul ca niste adevarati fani ai bucatariei thailandeze, in spiritul thai, adica zambind....

Pentru mai multe detalii accesati: Restaurantul Thai Moods

Adresa si alte detalii despre restaurantul Thai Moods puteti vedea aici

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.50
(3296 voturi)
8717 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!