Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Muraturi de la bunica

Muraturi de la bunica

08 Sep 2006 00:00

Sfaturile bunicii in ceea ce priveste muraturile se vor dovedi utile in bucataria ta.

Hai sa vedem cum poti face cele mai bune muraturi pentru iarna asta.

Sfaturile bunicii pentru conserve murate
- Muraturile in saramura prezinta avantajul ca pastreaza unele vitamine rezistente la fermentatie. - Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase.
- Legumele care se pun la murat trebuie sa fie foarte proaspete, sanatoase, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma; patlagele verzi vor fi mai gustoase daca sunt usor parguite.
- Pentru murat se vor folosi castraveti mici, de culoare verde inchis, cu coaja subtire si cu cat mai multe broboane.
- Atat patlagelele verzi cat si castravetii se sorteaza si se pun la murat pe marimi in vase separate, in functie de marimea lor fermentatia realizindu-se mai repede sau mai incet (asezindu-se pe marimi, fermentatia se va face uniform). Totodata este normal ca murarea sa se faca pe specii si chiar soiuri de legume.
- Capacul borcanului si scandurelele sau dispozitivul special din plastic, care se aseaza deasupra muraturilor se vor spala foarte bine si se vor fierbe in cateva clocote. Borcanul, de asemenea, trebuie spalat bine, oparit, scurs, uscat bine si lasat sa se raceasca.
- Initial, legumelor pentru murat li se rup coditele, apoi se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se scurg bine.
- Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta.
- Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare.
- Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele.
- Daca se doreste ca legumele sa se mureze mai repede, dupa oparire si racire se strapung cu o furculita in 2-3 locuri; castravetii mari se strapung la codita sau li se taie varfurile sau se cresteaza in doua pe lungime.
- Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita.
- Ingredientele folosite la muraturi, ca mararul uscat cu seminte, bucatile de hrean taiate in lung sau frunzele de hrean, ardeii iuti, frunzele de telina, crengutele cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardeii capia, usturoiul, se spala foarte bine cu apa rece.
- Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari.

Sfaturile bunicii pentru conserve in otet
- Pentru saramura cu otet, apa se incalzeste pana da in clocot, apoi se adauga sarea (50 g la 1 litru de lichid) dizolvata in apa si se fierbe pana se dizolva bine; se toarna otet de 9 grade din vin, se mai lasa sa fiarba in 2-3 clocote, se raceste sau nu, in functie de reteta, si se strecoara printr-un tifon dublu.
- In otet se pot conserva tot felul de legume, dar in primul rand castraveti, gogosari, patlagele verzi, ciuperci. Se foloseste numai otet de calitate. Muraturile in otet se pot prepara si cu un otet mai slab, in acest caz borcanele trebuie inchise ermetic si sterilizate prin fierbere. - - - - - Muraturile in otet (in care s-a turnat putin otet pentru a le da gust), sterilizate, sunt prielnice sanatatii si se pastreaza un timp mai indelungat.
- Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa.
- Dupa ce legumele s-au oparit, s-au racit in vas cu apa rece si s-au scurs intr-o sita sau strecuratoare, se aseaza imediat in borcan, alternindu-se cu celelalte conservante si condimente.
- Legumele, condimentele si conservantele se aseaza in borcan cu o lingura de lemn oparita, care nu a fost folosita la gatit. Legumele nu se inghesuie in borcan. Castravetii se aseaza vertical, unul langa altul. Peste ultimul strat de conservante se aseaza in cruce doua scandurile sau dispozitivul special din plastic. Apoi se pune o panza curata si o greutate, toate foarte bine spalate si oparite.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
4.63
(5224 voturi)
186005 vizite

Cele mai noi retete...
Orez brun cu quinoa
Orez brun cu quinoa Semintele de quinoa sunt foarte sanatoase si pot fi folosite la prepararea difer...
Orez cu quinoa si sfecla
Orez cu quinoa si sfecla Iata o salata de orez cu quinoa si sfecla, ideala pentru orice moment al zilei s...
Pilaf de quinoa
Pilaf de quinoa Semintele de quinoa au numeroase beneficii asupra sanatatii, iar de aceea este r...
Suc de gulii si fructe de padure
Suc de gulii si fructe de padure Fructele de padure sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, un moti...
Suc de ghimbir si piersici
Suc de ghimbir si piersici Iata o reteta de suc de gulii cu piersici, ideala pentru orice moment al zilei. ...
Suc de gulii si mere
Suc de gulii si mere Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
Suc de gulii si banane
Suc de gulii si banane Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
Suc de gulii cu castraveti
Suc de gulii cu castraveti Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
Salata de pui cu ananas
Salata de pui cu ananas Cum sezonul festival a sosit cu pasi repezi, este recomandat sa consumam aliment...
Salata de pui cu sos si crutoane
Salata de pui cu sos si crutoane Daca ti-e pofta de o salata delicioasa, dar esti lipsita de inspiratie, iti reco...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Felicitari Ele.ro
  • Puterea dragostei

    Puterea dragostei

  • Viata ...

    Viata ...

  • Da sansa fiecarei zile ...

    Da sansa fiecarei zile ...

  • Intreaga lume ...

    Intreaga lume ...

  • Fericirea este calea

    Fericirea este calea

26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

Magazinu' de Ceasuri

26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

Magazinu' de Ceasuri

26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

Magazinu' de Ceasuri
Horoscop Ele.ro

28 Iul 2015

Horoscop zilnic Leu

(23 Iul - 22 Aug)

Ziua de azi te indeamna la visare si la introvertire. Desi nu vei fi in elementul tau, va ...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.Vezi mai multe detalii.