Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Muraturi de la bunica

Muraturi de la bunica

08 Sep 2006 00:00


Sfaturile bunicii in ceea ce priveste muraturile se vor dovedi utile in bucataria ta.

Hai sa vedem cum poti face cele mai bune muraturi pentru iarna asta.

Sfaturile bunicii pentru conserve murate
- Muraturile in saramura prezinta avantajul ca pastreaza unele vitamine rezistente la fermentatie. - Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase.
- Legumele care se pun la murat trebuie sa fie foarte proaspete, sanatoase, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma; patlagele verzi vor fi mai gustoase daca sunt usor parguite.
- Pentru murat se vor folosi castraveti mici, de culoare verde inchis, cu coaja subtire si cu cat mai multe broboane.
- Atat patlagelele verzi cat si castravetii se sorteaza si se pun la murat pe marimi in vase separate, in functie de marimea lor fermentatia realizindu-se mai repede sau mai incet (asezindu-se pe marimi, fermentatia se va face uniform). Totodata este normal ca murarea sa se faca pe specii si chiar soiuri de legume.
- Capacul borcanului si scandurelele sau dispozitivul special din plastic, care se aseaza deasupra muraturilor se vor spala foarte bine si se vor fierbe in cateva clocote. Borcanul, de asemenea, trebuie spalat bine, oparit, scurs, uscat bine si lasat sa se raceasca.
- Initial, legumelor pentru murat li se rup coditele, apoi se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se scurg bine.
- Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta.
- Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare.
- Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele.
- Daca se doreste ca legumele sa se mureze mai repede, dupa oparire si racire se strapung cu o furculita in 2-3 locuri; castravetii mari se strapung la codita sau li se taie varfurile sau se cresteaza in doua pe lungime.
- Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita.
- Ingredientele folosite la muraturi, ca mararul uscat cu seminte, bucatile de hrean taiate in lung sau frunzele de hrean, ardeii iuti, frunzele de telina, crengutele cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardeii capia, usturoiul, se spala foarte bine cu apa rece.
- Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari.

Sfaturile bunicii pentru conserve in otet
- Pentru saramura cu otet, apa se incalzeste pana da in clocot, apoi se adauga sarea (50 g la 1 litru de lichid) dizolvata in apa si se fierbe pana se dizolva bine; se toarna otet de 9 grade din vin, se mai lasa sa fiarba in 2-3 clocote, se raceste sau nu, in functie de reteta, si se strecoara printr-un tifon dublu.
- In otet se pot conserva tot felul de legume, dar in primul rand castraveti, gogosari, patlagele verzi, ciuperci. Se foloseste numai otet de calitate. Muraturile in otet se pot prepara si cu un otet mai slab, in acest caz borcanele trebuie inchise ermetic si sterilizate prin fierbere. - - - - - Muraturile in otet (in care s-a turnat putin otet pentru a le da gust), sterilizate, sunt prielnice sanatatii si se pastreaza un timp mai indelungat.
- Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa.
- Dupa ce legumele s-au oparit, s-au racit in vas cu apa rece si s-au scurs intr-o sita sau strecuratoare, se aseaza imediat in borcan, alternindu-se cu celelalte conservante si condimente.
- Legumele, condimentele si conservantele se aseaza in borcan cu o lingura de lemn oparita, care nu a fost folosita la gatit. Legumele nu se inghesuie in borcan. Castravetii se aseaza vertical, unul langa altul. Peste ultimul strat de conservante se aseaza in cruce doua scandurile sau dispozitivul special din plastic. Apoi se pune o panza curata si o greutate, toate foarte bine spalate si oparite.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
4.65
(5167 voturi)
180012 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Briose lamaie si mac
Briose lamaie si mac Briosele cu mac si lamaie pot fi vedeta oricarui picnic. Sunt usor de pregatit s...
Briose cu iaurt si stafide
Briose cu iaurt si stafide Briosele cu iaurt si stafide sunt o binecuvantare alaturi de o cana de lapte cal...
Briose cu nectarine si lavanda
Briose cu nectarine si lavanda Pufoase, dulci acrisoare, usor aromate, mici si delicate, cu siguranta va vor in...
Briose cu ciocolata si cafea
Briose cu ciocolata si cafea La o cana de cafea sau ceai, o briosa proaspata iti va face ziua mai frumoasa. P...
Briose cu ciocolata si dulceata de lapte
Briose cu ciocolata si dulceata d... Fie ca iti place sa le spui briose, muffins sau cupcakes sunt la fel de gustoase...
Briose cu afine
Briose cu afine O reteta de briose, rapida si fara ingrediente costisitoare. Sunt perfecte acasa...
Paste gratinate, cu ciuperci
Paste gratinate, cu ciuperci De paste nu ne saturam niciodata. Sunt la indemana oricui, pot fi preparate in d...
Gutui la cuptor, umplute cu nuci si stafide
Gutui la cuptor, umplute cu nuci ... Aceasta reteta de gutui cu nuci si stafide la cuptor va aduce in casa ta aroma t...
Cartofi la cuptor cu boia si rozmarin
Cartofi la cuptor cu boia si rozm... Aceasta reteta de cartofi la cuptor cu boia si rozmarin se prepara in doar 10-15...
Turnulete din vinete cu rosii si mozzarella
Turnulete din vinete cu rosii si ... Asadar turnuletele din vinetele pane pot fi vedete in bucataria ta. Preparatul e...
Cele mai noi sfaturi ...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...
Napolact te racoreste - Sana cu capsuni si coacaze
Napolact te racoreste - Sana cu c... Si vara aceasta, Napolact te racoreste cu binecunoscuta de acum Sana cu fructe, ...
Iaurtul natural Cedra de la Napolact
Iaurtul natural Cedra de la Napol... In luna mai, Napolact readuce in casele romanilor iaurtul natural Cedra intr-un ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Ai 0 liste de cumparaturi.
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.