Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Muraturi de la bunica

Muraturi de la bunica

08 Sep 2006 00:00

Sfaturile bunicii in ceea ce priveste muraturile se vor dovedi utile in bucataria ta.

Hai sa vedem cum poti face cele mai bune muraturi pentru iarna asta.

Sfaturile bunicii pentru conserve murate
- Muraturile in saramura prezinta avantajul ca pastreaza unele vitamine rezistente la fermentatie. - Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase.
- Legumele care se pun la murat trebuie sa fie foarte proaspete, sanatoase, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma; patlagele verzi vor fi mai gustoase daca sunt usor parguite.
- Pentru murat se vor folosi castraveti mici, de culoare verde inchis, cu coaja subtire si cu cat mai multe broboane.
- Atat patlagelele verzi cat si castravetii se sorteaza si se pun la murat pe marimi in vase separate, in functie de marimea lor fermentatia realizindu-se mai repede sau mai incet (asezindu-se pe marimi, fermentatia se va face uniform). Totodata este normal ca murarea sa se faca pe specii si chiar soiuri de legume.
- Capacul borcanului si scandurelele sau dispozitivul special din plastic, care se aseaza deasupra muraturilor se vor spala foarte bine si se vor fierbe in cateva clocote. Borcanul, de asemenea, trebuie spalat bine, oparit, scurs, uscat bine si lasat sa se raceasca.
- Initial, legumelor pentru murat li se rup coditele, apoi se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se scurg bine.
- Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta.
- Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare.
- Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele.
- Daca se doreste ca legumele sa se mureze mai repede, dupa oparire si racire se strapung cu o furculita in 2-3 locuri; castravetii mari se strapung la codita sau li se taie varfurile sau se cresteaza in doua pe lungime.
- Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita.
- Ingredientele folosite la muraturi, ca mararul uscat cu seminte, bucatile de hrean taiate in lung sau frunzele de hrean, ardeii iuti, frunzele de telina, crengutele cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardeii capia, usturoiul, se spala foarte bine cu apa rece.
- Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari.

Sfaturile bunicii pentru conserve in otet
- Pentru saramura cu otet, apa se incalzeste pana da in clocot, apoi se adauga sarea (50 g la 1 litru de lichid) dizolvata in apa si se fierbe pana se dizolva bine; se toarna otet de 9 grade din vin, se mai lasa sa fiarba in 2-3 clocote, se raceste sau nu, in functie de reteta, si se strecoara printr-un tifon dublu.
- In otet se pot conserva tot felul de legume, dar in primul rand castraveti, gogosari, patlagele verzi, ciuperci. Se foloseste numai otet de calitate. Muraturile in otet se pot prepara si cu un otet mai slab, in acest caz borcanele trebuie inchise ermetic si sterilizate prin fierbere. - - - - - Muraturile in otet (in care s-a turnat putin otet pentru a le da gust), sterilizate, sunt prielnice sanatatii si se pastreaza un timp mai indelungat.
- Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa.
- Dupa ce legumele s-au oparit, s-au racit in vas cu apa rece si s-au scurs intr-o sita sau strecuratoare, se aseaza imediat in borcan, alternindu-se cu celelalte conservante si condimente.
- Legumele, condimentele si conservantele se aseaza in borcan cu o lingura de lemn oparita, care nu a fost folosita la gatit. Legumele nu se inghesuie in borcan. Castravetii se aseaza vertical, unul langa altul. Peste ultimul strat de conservante se aseaza in cruce doua scandurile sau dispozitivul special din plastic. Apoi se pune o panza curata si o greutate, toate foarte bine spalate si oparite.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
4.63
(5219 voturi)
184853 vizite

Cele mai noi retete...
Cozonac cu cacao, ciocolata si stafide
Cozonac cu cacao, ciocolata si st... Nicio masa de sarbatoare nu este completa fara cozonacul rumen, pufos si aromat....
Drob de miel in prapur
Drob de miel in prapur Drobul este un preparat traditional pe masa de Paste insa il poti pregati in div...
Pasca
Pasca "Ousor" O simpla reteta de pasca, insa cu un element ce o face deosebita, o jumatate de ...
Salata de linte cu ceapa verde
Salata de linte cu ceapa verde Lintea este preferata mai ales in post pentru ca este foarte satioasa si gustoas...
Salata de spanac, rodie si pomelo
Salata de spanac, rodie si pomelo... O salata revigoranta, crocanta, plina de prospetime si culoare, salata de spanac...
Gogosi de post
Gogosi de post Gogosile de post sunt categoric cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreoda...
Tort de biscuiti cu ciocolata si fructe confiate
Tort de biscuiti cu ciocolata si ... Daca tineti post, caietulcuretete.com va propune un tort exceptional, foarte uso...
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca Prajitura Tosca este o prajiturica renumita, perfecta pentru petrecerile anivers...
Prajitura Linzer
Prajitura Linzer Va amintiti de prajitura Linzer ? Pentru unii este prajitura care le reaminteste...
Rulada de somon cu crema de branza si avocado
Rulada de somon cu crema de branz... Un aperitiv simplu de preparat si extrem de sanatos, care iti va mentine si frum...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Felicitari Ele.ro
  • Puterea dragostei

    Puterea dragostei

  • Viata ...

    Viata ...

  • Da sansa fiecarei zile ...

    Da sansa fiecarei zile ...

  • Intreaga lume ...

    Intreaga lume ...

  • Fericirea este calea

    Fericirea este calea

08 Nov 2011 by vick25081974

acnee chistica si puncte negre

19 Mai 2015 by mallinas

cariera in beauty

08 Oct 2007 by simionamelia

Ma puteti cumva ajuta???!!!

17 Mai 2015 by alice1wonderful

Inovatie de la Scholl

13 Mai 2015 by mallinas

Ingrijirea sprancenelor
Horoscop Ele.ro

27 Mai 2015

Horoscop zilnic Gemeni

(21 Mai - 21 Iun)

Astazi va trebui sa privesti jumatatea plina a paharului: desi vei avea o zi agitata, vei ...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Realitatea.net
Este mama a doi copii si are un corp perfect! Cine e vedeta care arata asa
Bust generos sau inteligenta? Ce trebuie sa aiba o femeie pentru a fi iubita de barbati
AMI a facut senzatie la Forza ZU
220.ro
Ti-ai vinde iubita pentru 11000 de dolari?
Sotia lui este 110% nebuna
2 tone pe 2 scanduri
Click.ro
Andreea Mantea a născut. Ce spun medicii despre starea micuţului David
Imaginea care a înnebunit Internetul: ce fac acești doi români în Anglia
Cum trăiesc oamenii în garsonierele bucureştene. Diferenţele te lasă fără cuvinte FOTO
Eva.ro
Razboi la Cotroceni. Adriana Saftoiu, despre relatia dintre Traian Basescu si Elena Udrea
Dr. Oz: Sari peste mese, dar tot ai burta? De ce nu slabesti
Eurovision 2015. Voltaj, cel mai slab punctaj pentru Romania. Cine ataca?
Ziare.com
Keira Knightley a nascut: Sexul copilului ramane un mister
Ce-ti trebuie ca sa fii iubitul lui Kyle Minogue
La 51 de ani, o actrita isi schimba orientarea sexuala: Cum explica atractia pentru femei
Copilul.ro
Cum sa-ti pregatesti copilul pentru prima vizita la dentist
Cum sa ii oferi bebelusului tau o baita speciala seara de seara?
Cum sa reduci sarea si zaharul din alimentatia copilului tau
RomaniaTV.net
CALEA ZEILOR din Campulung. Aici au trait civilizatii de URIASI
Povestea halucinanta a celui de al doilea fiu al lui Dumnezeu. Fratele lui Iisus ar fi trait in ROMANIA
Veste TERIBILA despre Gabriel Cotabita. "Nu mai apuca..."
SfatulMedicului.ro
Verucile sau condiloamele genitale
Dieta pentru copii supraponderali!
Beneficiile consumului de avocado
Evz.ro
Un sustinator al ZOOFILIEI si al UCIDERII nou-nascutilor va deveni Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti
10 FOTOGRAFII de COSMAR pe care nici un specialist NU le poate explica. Nimeni nu a mai vazut vreodata asa ceva! | GALERIE FOTO
Ginerele DEMENT. Ce RAZBUNARE CRUNTA i-a pregatit un tanar socrului sau | IMAGINI HALUCINANTE