Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Ghidul prepararii pestelui

Ghidul prepararii pestelui

28 Nov 2006 00:00
Pestele este foarte gustos, indiferent cum este preparat, fiert, prajit sau fript, sub forma de antreuri sau salate sau ca fel principal.

Pestele se poate pregati la cuptor, la protap, fript pe jar, cu sos de vin, cu sos tomat, prajit cu mujdei de usturoi, sau sub forma de marinata, saramura, plachie ori zacusca.

Pestele este un aliment important, de care este bine sa abuzam, mai ales ca putem sa ne bucuram de el si in perioada postului. Credinciosii au, in afara de peste, dezlegare si la ulei si vin, cele trei alimente fiind simboluri crestine consacrate, alaturi de paine si de apa.

Orice reteta alegeti, exista un mod de a gati cu mai putina grasime. Multe retete clasice recomanda sosuri cu smantana, dar de cele mai multe ori aceasta se poate inlocui cu iaurturi dietetice. Aceleasi iaurturi pot intra in compozitia unor sosuri olandeze sau sosuri tartar.

Puteti aroma iaurtul cu mustar, otet, verdeata, capere, muraturi taiate cubulete, bulion sau hrean.
Puteti adauga legume proaspete, tocate, ca: ceapa verde, castraveti, rosii, gogosari.

Cand preparati supe-creme pe baza de lapte, folositi lapte degresat cu putin amidon.

La retetele ce contin sosuri cu branza, folositi branza de burduf sau o varietate asemanatoare, faramitata foarte fin, pentru a folosi o cantitate mai mica.

Ca regula generala pentru prepararea cantitatii de peste pe care o aveti, retineti ca: o bucata de peste de cca 2,5 cm grosime trebuie gatita timp de 8-9 minute. Masurati si inmultiti corespunzator.

Vinul nu trebuie sa lipseasca de la nici un meniu pe baza de peste. Varietatea care se potriveste cel mai bine la peste este vinul alb, sec (ex: Riesling, Feteasca). Cu cat carnea pestelui este mai grasa, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.

Pestele este proaspat daca:
Ochii sunt limpezi, iar solzi luciosi;
Branhiile sunt vii colorate, in rosu inchis;
Miroase a apa de mare, apa sarata;
Carnea este tare, iar daca incerci sa il indoi, coada nu atinge capul;
Fileurile au un aspect placut, lucios, nu sunt uscate.

Tips-uri la cumpararea pestelui
Nu trebuie sa fii expert ca sa cumperi peste, dar cateva sfaturi va prind bine.

Peste carnos se desface in bucati: gen cod, calcan, egrefin.
Este un peste foarte bun pentru gatit in sos, tocat (chiftele), rumenit la cuptor. Odata gatit, carnea se desface fasii si se sfarama, de aceea trebuie manevrat cu delicatete.

Peste cu carnea tare: gen cega, pastruga, morun, nisetru.
Este un peste foarte bun sa fie fript intreg, pe gratarul cu carbuni, sau pe cel din fonta. Pentru ca au carnea consistenta, fileurile sau bucatile infipte pe tepuse nu se vor sfarama sau desface. Pentru frigarui, se cumpara fileuri groase de 1-2 cm sau felii de 3 cm, care se taie bucati.

Peste cu miros slab (mai ales de apa dulce): gen lin, salau, caracuda, crap.
Este bun pentru prajit la tigaie, la cuptor, gatit cu sos tomat sau de usturoi. Salaul se poate pregati rasol si servi rece cu maioneza. Din crap se prepara plachie (se serveste rece sau calda), marinata(se serveste numai rece), se consuma cu varza murata, cu orez, cu masline, la protap, ciorba.

Peste cu miros puternic: gen somon, macrou, scrumbie, hering, ansoa, hamsie, capelin, stavrid, pastravul.

Se poate prepara la gratarul cu carbuni sau la cuptor. Pestii de apa sarata au carnea grasa si uleioasa si nu se usuca pe gratar. Dupa ce a fost curatat si spalat, pastravul se da prin lapte si se prajeste in ulei. Se mai poate prepara si rasol, cu legume sau cartofi natur. La fel se prepara si somonul. Atentie trebuie sa gatim cu condimente puternic aromate.

Daca la pescarie sau la magazinele cu autoservire nu gasiti pestele dorit pentru o anumita reteta, nu renuntati. Il puteti inlocui cu o alta varietate asemanatoare ca gust si consistenta, de exemplu:

Codul, se poate inlocui cu merlucius sau stavrid.
Somonul, se poate inlocui cu pastrav sau somn.
Macrou,l se poate inlocui cu hering sau scrumbie.

Tips-uri pentru pregatirea pestelui
Prajit in tigaie
Se pune putin unt si apoi
Fript pe gratarul din fonta
Se incinge gratarul pana la fumegare si se frige pestele cateva minute pe fiecare parte, odata.
Fript pe gratarul cuptorului
Se incinge gratarul potrivit si se pun fileuri subtiri de peste.
Rasol
In vasul special de forma alungita, se punem apa si pestele cu pielita in jos, se fierbe la foc mic cu 2 linguri de otet, boabe de piper si foi de dafin. Inainte de fierbere la pestele de mare se adauga putin lapte, la pastrav si crap se adauga otet.

Rumenit la cuptor, sau copt la cuptor are un aspect atragator, daca dupa ce e prajit mai intai in tigaie, apoi este pus la cuptor.

Pestele se serveste cu un sos sau o garnitura care nu trebuie sa inabuse gustul acestuia, ci sa il puna in valoare.

Sos vinegreta, preparat din 100 ml ulei de masline si sucul de la 1 lamaie, se toarna deasupra in momentul servirii.

Maioneza sau sos olandez.
Sos de unt, preparat din 100 g de unt si lamaie
Daca optati pentru marinat, este suficient sa tineti pestele doar 30 minute la marinat si va fi gata fragezit. Marinatele care contin suc de lamaie, opacizeaza carnea de peste.

Pestele pregatit la gratarul din fonta, se serveste cu un sos de verdeata, salsa verde sau pesto rosu, ori cu saramura de ardei iute.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.41
(2255 voturi)
41591 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

04 Dec 2014 by mirela

rinoplastie

22 Apr 2016 by giuliagrigore

Balsam Silan Soft & Oils

04 Mai 2016 by danmarinn

CUMPAR REMICADE .0747462606..
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Ok!

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii!