Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Ghidul prepararii pestelui

Ghidul prepararii pestelui

28 Nov 2006 00:00

Pestele este foarte gustos, indiferent cum este preparat, fiert, prajit sau fript, sub forma de antreuri sau salate sau ca fel principal.

Pestele se poate pregati la cuptor, la protap, fript pe jar, cu sos de vin, cu sos tomat, prajit cu mujdei de usturoi, sau sub forma de marinata, saramura, plachie ori zacusca.

Pestele este un aliment important, de care este bine sa abuzam, mai ales ca putem sa ne bucuram de el si in perioada postului. Credinciosii au, in afara de peste, dezlegare si la ulei si vin, cele trei alimente fiind simboluri crestine consacrate, alaturi de paine si de apa.

Orice reteta alegeti, exista un mod de a gati cu mai putina grasime. Multe retete clasice recomanda sosuri cu smantana, dar de cele mai multe ori aceasta se poate inlocui cu iaurturi dietetice. Aceleasi iaurturi pot intra in compozitia unor sosuri olandeze sau sosuri tartar.

Puteti aroma iaurtul cu mustar, otet, verdeata, capere, muraturi taiate cubulete, bulion sau hrean.
Puteti adauga legume proaspete, tocate, ca: ceapa verde, castraveti, rosii, gogosari.

Cand preparati supe-creme pe baza de lapte, folositi lapte degresat cu putin amidon.

La retetele ce contin sosuri cu branza, folositi branza de burduf sau o varietate asemanatoare, faramitata foarte fin, pentru a folosi o cantitate mai mica.

Ca regula generala pentru prepararea cantitatii de peste pe care o aveti, retineti ca: o bucata de peste de cca 2,5 cm grosime trebuie gatita timp de 8-9 minute. Masurati si inmultiti corespunzator.

Vinul nu trebuie sa lipseasca de la nici un meniu pe baza de peste. Varietatea care se potriveste cel mai bine la peste este vinul alb, sec (ex: Riesling, Feteasca). Cu cat carnea pestelui este mai grasa, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.

Pestele este proaspat daca:
Ochii sunt limpezi, iar solzi luciosi;
Branhiile sunt vii colorate, in rosu inchis;
Miroase a apa de mare, apa sarata;
Carnea este tare, iar daca incerci sa il indoi, coada nu atinge capul;
Fileurile au un aspect placut, lucios, nu sunt uscate.

Tips-uri la cumpararea pestelui
Nu trebuie sa fii expert ca sa cumperi peste, dar cateva sfaturi va prind bine.

Peste carnos se desface in bucati: gen cod, calcan, egrefin.
Este un peste foarte bun pentru gatit in sos, tocat (chiftele), rumenit la cuptor. Odata gatit, carnea se desface fasii si se sfarama, de aceea trebuie manevrat cu delicatete.

Peste cu carnea tare: gen cega, pastruga, morun, nisetru.
Este un peste foarte bun sa fie fript intreg, pe gratarul cu carbuni, sau pe cel din fonta. Pentru ca au carnea consistenta, fileurile sau bucatile infipte pe tepuse nu se vor sfarama sau desface. Pentru frigarui, se cumpara fileuri groase de 1-2 cm sau felii de 3 cm, care se taie bucati.

Peste cu miros slab (mai ales de apa dulce): gen lin, salau, caracuda, crap.
Este bun pentru prajit la tigaie, la cuptor, gatit cu sos tomat sau de usturoi. Salaul se poate pregati rasol si servi rece cu maioneza. Din crap se prepara plachie (se serveste rece sau calda), marinata(se serveste numai rece), se consuma cu varza murata, cu orez, cu masline, la protap, ciorba.

Peste cu miros puternic: gen somon, macrou, scrumbie, hering, ansoa, hamsie, capelin, stavrid, pastravul.

Se poate prepara la gratarul cu carbuni sau la cuptor. Pestii de apa sarata au carnea grasa si uleioasa si nu se usuca pe gratar. Dupa ce a fost curatat si spalat, pastravul se da prin lapte si se prajeste in ulei. Se mai poate prepara si rasol, cu legume sau cartofi natur. La fel se prepara si somonul. Atentie trebuie sa gatim cu condimente puternic aromate.

Daca la pescarie sau la magazinele cu autoservire nu gasiti pestele dorit pentru o anumita reteta, nu renuntati. Il puteti inlocui cu o alta varietate asemanatoare ca gust si consistenta, de exemplu:

Codul, se poate inlocui cu merlucius sau stavrid.
Somonul, se poate inlocui cu pastrav sau somn.
Macrou,l se poate inlocui cu hering sau scrumbie.

Tips-uri pentru pregatirea pestelui
Prajit in tigaie
Se pune putin unt si apoi
Fript pe gratarul din fonta
Se incinge gratarul pana la fumegare si se frige pestele cateva minute pe fiecare parte, odata.
Fript pe gratarul cuptorului
Se incinge gratarul potrivit si se pun fileuri subtiri de peste.
Rasol
In vasul special de forma alungita, se punem apa si pestele cu pielita in jos, se fierbe la foc mic cu 2 linguri de otet, boabe de piper si foi de dafin. Inainte de fierbere la pestele de mare se adauga putin lapte, la pastrav si crap se adauga otet.

Rumenit la cuptor, sau copt la cuptor are un aspect atragator, daca dupa ce e prajit mai intai in tigaie, apoi este pus la cuptor.

Pestele se serveste cu un sos sau o garnitura care nu trebuie sa inabuse gustul acestuia, ci sa il puna in valoare.

Sos vinegreta, preparat din 100 ml ulei de masline si sucul de la 1 lamaie, se toarna deasupra in momentul servirii.

Maioneza sau sos olandez.
Sos de unt, preparat din 100 g de unt si lamaie
Daca optati pentru marinat, este suficient sa tineti pestele doar 30 minute la marinat si va fi gata fragezit. Marinatele care contin suc de lamaie, opacizeaza carnea de peste.

Pestele pregatit la gratarul din fonta, se serveste cu un sos de verdeata, salsa verde sau pesto rosu, ori cu saramura de ardei iute.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.41
(2250 voturi)
40103 vizite

Cele mai noi retete...
Inghetata dietetica
Inghetata dietetica Inghetata nu trebuie sa iti lipseasca din frigider in sezonul estival. Aceasta t...
Pate din naut
Pate din naut Postul Adormirii Maicii Domnului incepe pe 2 august. Pregateste-te pentru acesta...
Humus din cartofi dulci
Humus din cartofi dulci Humusul este un aperitiv perfect pentru orice musafir. Este satios si are un gus...
Orez brun cu quinoa
Orez brun cu quinoa Semintele de quinoa sunt foarte sanatoase si pot fi folosite la prepararea difer...
Orez cu quinoa si sfecla
Orez cu quinoa si sfecla Iata o salata de orez cu quinoa si sfecla, ideala pentru orice moment al zilei s...
Pilaf de quinoa
Pilaf de quinoa Semintele de quinoa au numeroase beneficii asupra sanatatii, iar de aceea este r...
Suc de gulii si fructe de padure
Suc de gulii si fructe de padure Fructele de padure sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, un moti...
Suc de ghimbir si piersici
Suc de ghimbir si piersici Iata o reteta de suc de gulii cu piersici, ideala pentru orice moment al zilei. ...
Suc de gulii si mere
Suc de gulii si mere Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
Suc de gulii si banane
Suc de gulii si banane Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Felicitari Ele.ro
  • Puterea dragostei

    Puterea dragostei

  • Viata ...

    Viata ...

  • Da sansa fiecarei zile ...

    Da sansa fiecarei zile ...

  • Intreaga lume ...

    Intreaga lume ...

  • Fericirea este calea

    Fericirea este calea

20 Mai 2007 by simona_const2005

Ce sandale se vor purta vara aceasta?

15 Nov 2011 by duntza

site ptr nunta

30 Iul 2015 by oanavanilie

Protectie solara

26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

Magazinu' de Ceasuri
Horoscop Ele.ro

03 Aug 2015

Horoscop zilnic Leu

(23 Iul - 22 Aug)

Nu te vor incanta toate schimbarile ce vor avea loc pe parcursul acestei zile, mai ales ca...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Ok!

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii!