Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Ghidul prepararii pestelui

Ghidul prepararii pestelui

28 Nov 2006 00:00

Pestele este foarte gustos, indiferent cum este preparat, fiert, prajit sau fript, sub forma de antreuri sau salate sau ca fel principal.

Pestele se poate pregati la cuptor, la protap, fript pe jar, cu sos de vin, cu sos tomat, prajit cu mujdei de usturoi, sau sub forma de marinata, saramura, plachie ori zacusca.

Pestele este un aliment important, de care este bine sa abuzam, mai ales ca putem sa ne bucuram de el si in perioada postului. Credinciosii au, in afara de peste, dezlegare si la ulei si vin, cele trei alimente fiind simboluri crestine consacrate, alaturi de paine si de apa.

Orice reteta alegeti, exista un mod de a gati cu mai putina grasime. Multe retete clasice recomanda sosuri cu smantana, dar de cele mai multe ori aceasta se poate inlocui cu iaurturi dietetice. Aceleasi iaurturi pot intra in compozitia unor sosuri olandeze sau sosuri tartar.

Puteti aroma iaurtul cu mustar, otet, verdeata, capere, muraturi taiate cubulete, bulion sau hrean.
Puteti adauga legume proaspete, tocate, ca: ceapa verde, castraveti, rosii, gogosari.

Cand preparati supe-creme pe baza de lapte, folositi lapte degresat cu putin amidon.

La retetele ce contin sosuri cu branza, folositi branza de burduf sau o varietate asemanatoare, faramitata foarte fin, pentru a folosi o cantitate mai mica.

Ca regula generala pentru prepararea cantitatii de peste pe care o aveti, retineti ca: o bucata de peste de cca 2,5 cm grosime trebuie gatita timp de 8-9 minute. Masurati si inmultiti corespunzator.

Vinul nu trebuie sa lipseasca de la nici un meniu pe baza de peste. Varietatea care se potriveste cel mai bine la peste este vinul alb, sec (ex: Riesling, Feteasca). Cu cat carnea pestelui este mai grasa, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.

Pestele este proaspat daca:
Ochii sunt limpezi, iar solzi luciosi;
Branhiile sunt vii colorate, in rosu inchis;
Miroase a apa de mare, apa sarata;
Carnea este tare, iar daca incerci sa il indoi, coada nu atinge capul;
Fileurile au un aspect placut, lucios, nu sunt uscate.

Tips-uri la cumpararea pestelui
Nu trebuie sa fii expert ca sa cumperi peste, dar cateva sfaturi va prind bine.

Peste carnos se desface in bucati: gen cod, calcan, egrefin.
Este un peste foarte bun pentru gatit in sos, tocat (chiftele), rumenit la cuptor. Odata gatit, carnea se desface fasii si se sfarama, de aceea trebuie manevrat cu delicatete.

Peste cu carnea tare: gen cega, pastruga, morun, nisetru.
Este un peste foarte bun sa fie fript intreg, pe gratarul cu carbuni, sau pe cel din fonta. Pentru ca au carnea consistenta, fileurile sau bucatile infipte pe tepuse nu se vor sfarama sau desface. Pentru frigarui, se cumpara fileuri groase de 1-2 cm sau felii de 3 cm, care se taie bucati.

Peste cu miros slab (mai ales de apa dulce): gen lin, salau, caracuda, crap.
Este bun pentru prajit la tigaie, la cuptor, gatit cu sos tomat sau de usturoi. Salaul se poate pregati rasol si servi rece cu maioneza. Din crap se prepara plachie (se serveste rece sau calda), marinata(se serveste numai rece), se consuma cu varza murata, cu orez, cu masline, la protap, ciorba.

Peste cu miros puternic: gen somon, macrou, scrumbie, hering, ansoa, hamsie, capelin, stavrid, pastravul.

Se poate prepara la gratarul cu carbuni sau la cuptor. Pestii de apa sarata au carnea grasa si uleioasa si nu se usuca pe gratar. Dupa ce a fost curatat si spalat, pastravul se da prin lapte si se prajeste in ulei. Se mai poate prepara si rasol, cu legume sau cartofi natur. La fel se prepara si somonul. Atentie trebuie sa gatim cu condimente puternic aromate.

Daca la pescarie sau la magazinele cu autoservire nu gasiti pestele dorit pentru o anumita reteta, nu renuntati. Il puteti inlocui cu o alta varietate asemanatoare ca gust si consistenta, de exemplu:

Codul, se poate inlocui cu merlucius sau stavrid.
Somonul, se poate inlocui cu pastrav sau somn.
Macrou,l se poate inlocui cu hering sau scrumbie.

Tips-uri pentru pregatirea pestelui
Prajit in tigaie
Se pune putin unt si apoi
Fript pe gratarul din fonta
Se incinge gratarul pana la fumegare si se frige pestele cateva minute pe fiecare parte, odata.
Fript pe gratarul cuptorului
Se incinge gratarul potrivit si se pun fileuri subtiri de peste.
Rasol
In vasul special de forma alungita, se punem apa si pestele cu pielita in jos, se fierbe la foc mic cu 2 linguri de otet, boabe de piper si foi de dafin. Inainte de fierbere la pestele de mare se adauga putin lapte, la pastrav si crap se adauga otet.

Rumenit la cuptor, sau copt la cuptor are un aspect atragator, daca dupa ce e prajit mai intai in tigaie, apoi este pus la cuptor.

Pestele se serveste cu un sos sau o garnitura care nu trebuie sa inabuse gustul acestuia, ci sa il puna in valoare.

Sos vinegreta, preparat din 100 ml ulei de masline si sucul de la 1 lamaie, se toarna deasupra in momentul servirii.

Maioneza sau sos olandez.
Sos de unt, preparat din 100 g de unt si lamaie
Daca optati pentru marinat, este suficient sa tineti pestele doar 30 minute la marinat si va fi gata fragezit. Marinatele care contin suc de lamaie, opacizeaza carnea de peste.

Pestele pregatit la gratarul din fonta, se serveste cu un sos de verdeata, salsa verde sau pesto rosu, ori cu saramura de ardei iute.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.41
(2249 voturi)
39263 vizite

Cele mai noi retete...
Salata de linte cu ceapa verde
Salata de linte cu ceapa verde Lintea este preferata mai ales in post pentru ca este foarte satioasa si gustoas...
Salata de spanac, rodie si pomelo
Salata de spanac, rodie si pomelo... O salata revigoranta, crocanta, plina de prospetime si culoare, salata de spanac...
Gogosi de post
Gogosi de post Gogosile de post sunt categoric cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreoda...
Tort de biscuiti cu ciocolata si fructe confiate
Tort de biscuiti cu ciocolata si ... Daca tineti post, caietulcuretete.com va propune un tort exceptional, foarte uso...
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca Prajitura Tosca este o prajiturica renumita, perfecta pentru petrecerile anivers...
Prajitura Linzer
Prajitura Linzer Va amintiti de prajitura Linzer ? Pentru unii este prajitura care le reaminteste...
Rulada de somon cu crema de branza si avocado
Rulada de somon cu crema de branz... Un aperitiv simplu de preparat si extrem de sanatos, care iti va mentine si frum...
Macarons cu portocale si crema ganache
Macarons cu portocale si crema ga... Celebrul desert frantuzesc, cochet si mereu apetisant nu este chiar atat de difi...
Salata de sfecla rosie cu mozzarella si rucola
Salata de sfecla rosie cu mozzare... Sfecla rosie face minuni pentru sanatatea ta de aceea este indicat sa o consumi ...
Tabouleh
Tabouleh Tabouleh este o salata libaneza cu rosii, patrunjel si in mod normal bulgur, eu ...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele
De vorba cu plasticianul - Dr. Cristian Nitescu

Ai nelamuriri sau vrei sa afli mai multe detalii legate de o anumita interventie estetica? Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie ...

28 Feb 2015 by calinescudonici.corina

operatie de ridicare a sanilor

28 Ian 2015 by CrstinaDuta

Lipoaspiratie abdominala

29 Ian 2015 by mariana.banica

operatie de micsorare a sanilor

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.
Realitatea.net
Lavinia Parva, iubita lui Stefan Banica, replica uimitoare despre nunta
Iubitul tau are barba? Ce pericole te pasc
Infiorator.Ce a ridicat politia din casa copilotului care a prabusit intentionat avionul Germanwings
Ziare.com
Descopera dieta pentru varsta de 40 de ani
Invata limbajul parfumurilor si alege-l pe cel potrivit in ziua nuntii
Cele mai sexy aparitii ale lui Kim Kardashian (Galerie foto)
Click.ro
A murit înainte să se vadă în semifinalele «Românii au talent». Ioan Dunca a fost cel mai vârstnic concurent din acest an
FOTO EXCLUSIV Sunt dive în reviste, dar şi femei de casă! Click! îţi arată cum merg vedetele noastre la cumpărături
«E prea urâtă». Un bărbat a încercat să se sinucidă când şi-a văzut mireasa pentru prima dată
Eva.ro
Moda. Stilul anilor '70. Inspira-te din tendintele sezonului
Romania trece la ora de vara: Cum te afecteaza aceasta schimbare?
Horoscop. Cum stai cu banii, serviciul sau familia in saptamana 30 martie-5 aprilie. Previziuni!
Copilul.ro
10 tendinte de parenting in 2015
Probleme controversate de parenting. Tu cum le rezolvi?
5 activitati tematice de Pasti pentru copii
RomaniaTV.net
O cantareata din Romania, MARTURISIRE ULUITOARE despre viata ei sexuala: "Poate sunteti socati, dar..."
Ne parasesc MARII ACTORI. Cancerul ne-a rapit o actrita draga romanilor...
HOROSCOP APRILIE 2015: Afla ce iti rezerva astrele pe plan sentimental
SfatulMedicului.ro
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
Complexul vitaminic B - rol si alimentatie
10 pericole alimentare
Evz.ro
PROSTITUATA de lux. Ce trucuri folosea o MUSULMANCA pentru a se culca cu barbatii din viata ei. Imagini DEOCHEATE cu tanara
O femeie a fost lovita si trantita la pamant de o fantoma. Imagini surprinse cu camera de luat vederi. Autoritatilor nu le-a venit sa creada | FOTO
Cercetatorii au studiat mersul femeilor. Iata concluziile la care au ajuns