Din experienta bunicii pentru casa si bucatarie

22 Aug 2006 00:00 Autor: Carmen Ciurusniuc, Cdiana, Matei Ticu Monica, Poienar Laura
Bunica va impartaseste cateva din tainele descoperite de ea in timpul orelor petrecute in bucatarie si in casa. Aceste sfaturi ale bunicii sunt atat pentru preparate cat si pentru partea de intretinere si curatenie a casei.

Iata cateva din secretele care au ajutat-o pe bunica in gospodarie:

Ceapa folosita pentru salate isi pierde iuteala daca inainte de a prepara salata, se taie sub forma de pestisori si se freca cu putina sare.De asemnea sarea in salate se pune inainte de adauga uleiul deoarece sarea nu se dizolva in ulei.

Pentru mancarea de varza aceeasi reteta, se freca cu putina sare pentru a fi mai frageda.
Conopida isi va pastra culoarea alba daca in apa care fierbe se pune o lingurita de sare. Pentru a indeparta insectele din conopida,inainte de fierbere se tine circa o ora in apa rece.

Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare.

Cand se fierb legumele proaspete sarea se pune intotdeauna la inceput, la legumele uscate sarea se pune cu cateva minute inainte de a fi gata fierte, pentru a nu se intari.

Stiati ca friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se elimina.

Sticlele si borcanele nu se vor crapa atunci cand turnati in ele lichide fierbinti, daca asezati sub ele lame de cutit.

Paharele puse unul intr-altul care s-au intepenit, nu trebuiesc fortate, pt a nu se crapa, mai simplu turnati in paharul din interior apa rece, iar paharul din exterior asezati-l intr-un vas cu apa calda(nu fierbinte).

Focul care este pe cale sa se stinga, se reaprinde daca aruncati in el un pumn se sare de bucatarie.

Bijuteriile din aur sau argint se curata foarte bine daca le introduceti intr-un vas cu apa calda in care turnati o lingura amoniac.Merge si cu pasta de dinti.

Florile de camp se pastreaza mai bine daca in apa se dizolva un varf de cutit de sare, florile ofilite isi revin daca le asezati intr-un vas cu apa in care ati dizolvat o aspirina, garoafele, muscatele prefera dulciurile, in apa se dizolva o lingurita de zahar(se pune o data la 2 zile).

Pantofii noi care va strang "isi vor da drumul", daca frecati pielea cu un tampon de vata imbibat in alcool medicinal, atat in interior cat si in exterior, apoi framantati cu degetele pielea umezita.

Sarea de bucatarie (un varf de cutit) si o lingura de otet puse in apa de spalare impiedica decolorarea puloverelor de lana.

Incaltamintea alba din piele se curata cu spuma de albus de ou pe care o intindeti cu un tampon de vata, apoi se freca cu o bucata de flanel pentru luciu.

Poseta de piele a bunicii daca era uda de la ploaie, se scotea tot din interior si se umplea cu ziare ,apoi se lasa la temperatura camerei sa se usuce. Sa nu o tineti niciodata langa o sursa de caldura daca e uda.

O picatura de amoniac turnata pe piele in locul unde v-au intepat tantarii, viespile sau albinele, domoleste pe loc durerea.

Amoniacul indeparteaza izul de peste de pe maini.

Geamurile cu flori de gheata se curata rapid daca le stergeti cu o carpa inmuiata in apa calduta sarata.

Soarecii fug de locurile in care se gasesc flori de tei sau menta.

Usa care se inchidea greu se repare ungand-o cu sapun de rufe (pe atunci facut in casa).

Pieptenele si-l curata cu bicarbonat de sodiu, simplu si foarte eficient.

Bulionul ramas in cutie se pastreaza mai bine daca este transferat intr-un pahar, acoperind bulionul cu un strat subtire de ulei
Alte trucuri cu efect garamntat pentru a reusi mancarurile:

  • zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba;
  • legumele verzi se fierb in vase descoperite, in acest fel pastrandu-si culoarea;
  • la fierberea legumelor verzi, sarea se adauga intotdeauna la inceput, pentru a nu se pierde vitaminele si sarurile minerale;
  • atunci cand se soteaza legume, sararea se va face la sfarsit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea si pentru a se putea rumeni mai repede;
  • dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi;
  • pentru ca ardeii sa-si pastreze culoarea si dupa preparare, li se adauga putina zeama de lamaie;
  • usturoiul nu se pastreaza la frigider deoarece capata un gust amarui;
  • la prepararea dulceturilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zaharul sa se dizolve in apa rece si numai dupa aceea se da la fiert;
  • amestecat in salate, hreanul le va conferi acestora un gust deosebit. aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase daca vor fi lasate la rece timp de o ora
  • ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata dacai se adauga o lingurita de zaharmamaliga nu va mai face cocoloase daca, inainte de a pune malaiul la fiert, se stropeste cu apa rece;
  • salata de vinete va avea o savoare deosebita daca incorporam in ea usturoi in loc de ceapa.
    De asemenea bunica v-a invatat ca atunci cand gatesti nu trebuie sa te grabesti. Asa ca mancarea se face intodeauna la foc mic(nu trebuie sa "bolboroseasca"), in mancare se amesteca intotdeauna cu lingura de lemn (nu de metal),iar supa ca sa fie limpede trebuie se fiarba descoperita si la foc mic.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.67
    (7373 voturi)
    55678 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!