Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» 38 de sfaturi pentru prepararea carnii de porc

38 de sfaturi pentru prepararea carnii de porc

19 Dec 2007 00:00
Craciunul este considerat o sarbatoare magica, de aceea romanii si nu numai o sarbatoresc cu mare fast, speranta, veselie si cu mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.

Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna.

Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta.

Pentru a va ajuta la obtinerea unor preparate de porc savuroase, va oferim cateva sfaturi importante pentru prepararea in conditii optime ale carnii de porc.

1. Se recomanda a spala carnea in apa de temperatura camerei, dar in nici un caz nu se va lasa carnea sa stea in aceasta apa.

2. Carnea care nu urmeaza sa se prepare imediat nu se va spala, deoarece astfel se accelereaza procesul de alterare.

3. Carnea din congelator se va dezgheta mai repede, daca se va clati cu apa rece, iar apoi se va pune antr-un vas curat si acoperit cu un capac.

4. Carnea se va pastra un timp mai indelungat in afara frigiderului, daca se va inveli an frunze de urzici, iar apoi se va infasura intr-un prosop umed.

5. Carnea spalata si stropita cu suc de lamaie va fi proaspata chiar si intr-o zi calduroasa.
6. Carnea nu se va altera 1-2 zile, daca se va tine in lapte crud sau se va stropi cu un amestec de apa cu o cantitate nu prea mare de sare si se va da la rece.

7. Carnea rumenita intr-o cantitate mica de grasime incinsa si dreasa cu un pic de sare se va pastra proaspata cateva zile.

8. Carnea se va pastra proaspata cateva zile, daca se va sterge bine, apoi se va unge cu grasime proaspata topita, se va anveli in hartie de pergament si se va suspenda la rece.

9. Carnea frecata cu sare sau zahar tos se va pastra proaspata un timp mai indelungat.

10. Carnea se va pastra mai mult timp proaspata, daca se va tine in lapte acru proaspat prins. Spre sfarsitul zilei laptele se va scurge si se va turna altul. In zilele urmatoare se va schimba cate o singura data.

11. Afumaturile (sunca, pieptul afumat, salamul afumat etc.) se vor pastra mai bine intr-o incapere uscata, bine aerisita la o temperatura de 4-8 gr C.

12. Jambonul fiert si taiat se va pastra (chiar pe parcursul a cateva ore) la rece si intuneric, invelit bine in celofan.

13. Slanina se va pastra un timp mai indelungat, daca in procesul sararii se va freca cu sare, piper, foi de dafin. Pe fundul butoiului se vor aranja 3-4 pietre spalate. Pe ele, in doua randuri, se vor pune bucati de slanina cu soricul in jos, pana se va umple tot vasul.

14. Daca carnea cruda se va sara, atunci ea va pierde tot sucul, iar la fierbere va deveni aspra. De aceea, daca nu intentionati sa pastrati carnea proaspata mai mult timp, atunci ea se va sara nemijlocit inainte de prajire, iar carnea tocata se va sara inainte de prepararea tocaturii.

15. Ficatul se va pastra pe parcursul zilei in apa rece.

16. Slanina sarata se va tine in apa rece la o temperatura de pana la 12 gr C (la 1 kg de slanina sarata, 3-4 l de apa).

17. Calitatea carnii se verifica apasand cu degetul asupra ei. Este in regula daca adancitura formata va dispare repede, iar la taiere sectiunea va fi uscata.
18. Carnea buna e de culoare rosie sau roza, carnea de .oaie are nuanta malinie, iar grasimea nu se lipeste de maini. Grasimea de animal tanar e de culoare alba, de animal batran galbena.

19. Cand carnea are un gust neplacut, in timpul fierberii se recomanda a adauga in cratita o bucatica-doua de carbune.

20. De asemenea, carnea poate fi taiata bucati, spalata minutios in apa rece, pusa intr-o cratita cu carbune; se va turna apa pana va acoperi carnea. Peste 2-3 ore se scoate carbunele, iar carnea se lasa sa fierba in continuare.

21. In procesul de frigere a bucatilor de carne vasul nu se va acoperi cu capacul, deoarece astfel aburii nu se vor evapora, ci se vor depune pe carne aceasta capatand un gust neplacut.
22. Carnea va fi mai apetisanta, isi va pastra gustul si vitaminele, daca se va innabusi in cratita cu capacul etans, adaugandu-se din cand in cand cate putina apa.

23. Carnea fiarta va fi suculenta, daca se va lasa sa stea pana la momentul servirii in propriul sau bulion, cratita fiind acoperita cu capac.

24. Prelucrand carnea, nu se recomanda sa se bata prea mult cu ciocanul, deoarece astfel se distrug tesuturile si se scurge sucul nutritiv.

25. Carnea fripta va fi gustoasa si frageda, daca cu o ora pana la preparare se va unge cu mustar.

26. Suprafata carnii care se frige in rola va fi mai fragila, iar carnea mai gustoasa, daca in procesul frigerii se va stropi din cand in cand cu apa si se va freca cu felioare de lamaie.

27. Carnea fripta sau fiarta va fi delicioasa, daca in timpul prepararii se va stropi cu o cantitate nu prea mare de coniac.

28. Daca inainte de prajire carnea se va presara cu zahar pudra, atunci la suprafata se va forma o crusta gustoasa.

29. Carnea de porc fripta va fi gustoasa si rumena, daca pe suprafata ei in prealabil se vor aplica cateva taieturi de cutit.

30. Carnea fripta va fi mustoasa, daca inainte de servire, se va tine putin deasupra unei cratite cu apa clocotita.

31. Cotletele vor fi mai gustoase si mai mustoase, daca in procesul taierii in mijlocul fiecareia se va pune cate o bucatica de unt.
32. Cotletele pot fi preparate nu numai prin prajire, dar si in aburi. In acest scop ele se vor instala in strecuratoare, care se va pune pe o cratita cu apa clocotinda si se vor acoperi.

33. Daca carnea la innabusire s-a ars putin, atunci partea arsa se va taia, cratita se va curata, se va adauga supa, in care se va da drumul la carne, si innabusirea va continua intorcandu-se din cand in cand carnea.

34. Daca raciturile nu se desprind de forma, atunci aceasta se va infasura intr-un prosop cu apa calda.

35. Toate condimentele se adauga in bucate spre sfarsitul fierberii.
36. Afumaturile se pastreaza bine intr-o incapere uscata, bine aerisita (4-8 grC).
37. Jambonul fiert si taiat se va pastra cateva ore, la rece si antuneric, invelit bine in celofan.
38. Slanina rezista timp mai indelungat daca se freaca cu sare, piper, foi de dafin. Pe fundul butoiului se vor aranja 3-4 pietre spalate. Pe ele, in doua randuri, se vor pune bucati de slanina cu soricul in jos, pana se umple tot vasul.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.28
(2196 voturi)
23947 vizite

Cele mai noi Retete
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune nu trebuie sa iti lipseasca din camara. Aceasta este delicioasa, are o aroma perfecta pentru clatite, dar si alte prajituri. Iata mai jos o reteta super-rapida de dulceata de prune, care te va incanta.
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas este perfecta pentru invitatii speciali. Aceasta are o aroma inedita, dar foarte savuroasa. O prepari super rapid si este perfecta pentru sarbatorile de iarna, mai ales pentru cozonaci.
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri este una speciala, pe care orice gospodina iscusita trebuie sa stie sa o prepare. Aceasta se pregateste foarte usor, iar tu ii vei da gata pe invitatii tai cu un desert atat de aromat si special.
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti este o adevarata delicatesa. Aceasta se serveste alaturi de alte mancaruri, precum friptura, si nu ca desert. Are o aroma deosebita si va da preparatelor tale un gust rafinat, foarte elegant.
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Este momentul sa te pregatesti pentru iarna! Toamna isi intra deja in drepturi, iar camara ta abia asteapta sa fie umpluta. Zacusca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele gospodinelor desavarsite, asa ca venim in ajutorul tau cu reteta rapida si super-delicioasa.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine!
Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pentru marele premiu de 10.000 de RON si alte multe de premii.Reinert Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de mezeluri ce activeaza in comertu
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Pudding, desertul fin si cremos care ascunde o inima de budinca. Inimosul desert-crema de la Dr. Oetker da forma sentimentelor tale la momentul potrivit si aduce zambetul pe

Felicitari Ele.ro
  • Sfanta Maria

    Sfanta Maria

  • La multi ani!

    La multi ani!

  • Sfanta Maria sa te ocroteasca!

    Sfanta Maria sa te ocroteasca!

  • La multi ani, Maria!

    La multi ani, Maria!

  • La multi ani de Sfanta Maria!

    La multi ani de Sfanta Maria!

19 Nov 2009 by kathy70788

caut carucior pentru copil de 1 an

10 Dec 2010 by laviari

numele copilului

14 Apr 2015 by filipica

Recomandare de scaune auto

28 Apr 2015 by daniela87

Buna fetelor!

14 Apr 2015 by filipica

Recomandare scaune auto
Horoscop Ele.ro

03 Sep 2015

Horoscop zilnic Fecioara

(23 Aug - 22 Sep)

Asculta de sfaturile pe care ti le ofera astazi un prieten bun. Nu e cazul sa iti pui ambi...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Ok!

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii!