Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» 38 de sfaturi pentru prepararea carnii de porc

38 de sfaturi pentru prepararea carnii de porc

19 Dec 2007 00:00


Craciunul este considerat o sarbatoare magica, de aceea romanii si nu numai o sarbatoresc cu mare fast, speranta, veselie si cu mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.

Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna.

Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta.

Pentru a va ajuta la obtinerea unor preparate de porc savuroase, va oferim cateva sfaturi importante pentru prepararea in conditii optime ale carnii de porc.

1. Se recomanda a spala carnea in apa de temperatura camerei, dar in nici un caz nu se va lasa carnea sa stea in aceasta apa.

2. Carnea care nu urmeaza sa se prepare imediat nu se va spala, deoarece astfel se accelereaza procesul de alterare.

3. Carnea din congelator se va dezgheta mai repede, daca se va clati cu apa rece, iar apoi se va pune antr-un vas curat si acoperit cu un capac.

4. Carnea se va pastra un timp mai indelungat in afara frigiderului, daca se va inveli an frunze de urzici, iar apoi se va infasura intr-un prosop umed.

5. Carnea spalata si stropita cu suc de lamaie va fi proaspata chiar si intr-o zi calduroasa.
6. Carnea nu se va altera 1-2 zile, daca se va tine in lapte crud sau se va stropi cu un amestec de apa cu o cantitate nu prea mare de sare si se va da la rece.

7. Carnea rumenita intr-o cantitate mica de grasime incinsa si dreasa cu un pic de sare se va pastra proaspata cateva zile.

8. Carnea se va pastra proaspata cateva zile, daca se va sterge bine, apoi se va unge cu grasime proaspata topita, se va anveli in hartie de pergament si se va suspenda la rece.

9. Carnea frecata cu sare sau zahar tos se va pastra proaspata un timp mai indelungat.

10. Carnea se va pastra mai mult timp proaspata, daca se va tine in lapte acru proaspat prins. Spre sfarsitul zilei laptele se va scurge si se va turna altul. In zilele urmatoare se va schimba cate o singura data.

11. Afumaturile (sunca, pieptul afumat, salamul afumat etc.) se vor pastra mai bine intr-o incapere uscata, bine aerisita la o temperatura de 4-8 gr C.

12. Jambonul fiert si taiat se va pastra (chiar pe parcursul a cateva ore) la rece si intuneric, invelit bine in celofan.

13. Slanina se va pastra un timp mai indelungat, daca in procesul sararii se va freca cu sare, piper, foi de dafin. Pe fundul butoiului se vor aranja 3-4 pietre spalate. Pe ele, in doua randuri, se vor pune bucati de slanina cu soricul in jos, pana se va umple tot vasul.

14. Daca carnea cruda se va sara, atunci ea va pierde tot sucul, iar la fierbere va deveni aspra. De aceea, daca nu intentionati sa pastrati carnea proaspata mai mult timp, atunci ea se va sara nemijlocit inainte de prajire, iar carnea tocata se va sara inainte de prepararea tocaturii.

15. Ficatul se va pastra pe parcursul zilei in apa rece.

16. Slanina sarata se va tine in apa rece la o temperatura de pana la 12 gr C (la 1 kg de slanina sarata, 3-4 l de apa).

17. Calitatea carnii se verifica apasand cu degetul asupra ei. Este in regula daca adancitura formata va dispare repede, iar la taiere sectiunea va fi uscata.
18. Carnea buna e de culoare rosie sau roza, carnea de .oaie are nuanta malinie, iar grasimea nu se lipeste de maini. Grasimea de animal tanar e de culoare alba, de animal batran galbena.

19. Cand carnea are un gust neplacut, in timpul fierberii se recomanda a adauga in cratita o bucatica-doua de carbune.

20. De asemenea, carnea poate fi taiata bucati, spalata minutios in apa rece, pusa intr-o cratita cu carbune; se va turna apa pana va acoperi carnea. Peste 2-3 ore se scoate carbunele, iar carnea se lasa sa fierba in continuare.

21. In procesul de frigere a bucatilor de carne vasul nu se va acoperi cu capacul, deoarece astfel aburii nu se vor evapora, ci se vor depune pe carne aceasta capatand un gust neplacut.
22. Carnea va fi mai apetisanta, isi va pastra gustul si vitaminele, daca se va innabusi in cratita cu capacul etans, adaugandu-se din cand in cand cate putina apa.

23. Carnea fiarta va fi suculenta, daca se va lasa sa stea pana la momentul servirii in propriul sau bulion, cratita fiind acoperita cu capac.

24. Prelucrand carnea, nu se recomanda sa se bata prea mult cu ciocanul, deoarece astfel se distrug tesuturile si se scurge sucul nutritiv.

25. Carnea fripta va fi gustoasa si frageda, daca cu o ora pana la preparare se va unge cu mustar.

26. Suprafata carnii care se frige in rola va fi mai fragila, iar carnea mai gustoasa, daca in procesul frigerii se va stropi din cand in cand cu apa si se va freca cu felioare de lamaie.

27. Carnea fripta sau fiarta va fi delicioasa, daca in timpul prepararii se va stropi cu o cantitate nu prea mare de coniac.

28. Daca inainte de prajire carnea se va presara cu zahar pudra, atunci la suprafata se va forma o crusta gustoasa.

29. Carnea de porc fripta va fi gustoasa si rumena, daca pe suprafata ei in prealabil se vor aplica cateva taieturi de cutit.

30. Carnea fripta va fi mustoasa, daca inainte de servire, se va tine putin deasupra unei cratite cu apa clocotita.

31. Cotletele vor fi mai gustoase si mai mustoase, daca in procesul taierii in mijlocul fiecareia se va pune cate o bucatica de unt.
32. Cotletele pot fi preparate nu numai prin prajire, dar si in aburi. In acest scop ele se vor instala in strecuratoare, care se va pune pe o cratita cu apa clocotinda si se vor acoperi.

33. Daca carnea la innabusire s-a ars putin, atunci partea arsa se va taia, cratita se va curata, se va adauga supa, in care se va da drumul la carne, si innabusirea va continua intorcandu-se din cand in cand carnea.

34. Daca raciturile nu se desprind de forma, atunci aceasta se va infasura intr-un prosop cu apa calda.

35. Toate condimentele se adauga in bucate spre sfarsitul fierberii.
36. Afumaturile se pastreaza bine intr-o incapere uscata, bine aerisita (4-8 grC).
37. Jambonul fiert si taiat se va pastra cateva ore, la rece si antuneric, invelit bine in celofan.
38. Slanina rezista timp mai indelungat daca se freaca cu sare, piper, foi de dafin. Pe fundul butoiului se vor aranja 3-4 pietre spalate. Pe ele, in doua randuri, se vor pune bucati de slanina cu soricul in jos, pana se umple tot vasul.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.31
(2163 voturi)
19732 vizite

Cele mai noi retete...
Supa crema de linte rosie
Supa crema de linte rosie O supa hranitoare, gustoasa si foarte apreciata mai ales in post, supa crema de ...
Trufe raw vegan
Trufe raw vegan Un desert raw vegan exceptional, aceste trufe sunt delicioase alaturi de o cana ...
Mere umplute, aromate
Mere umplute, aromate O reteta minunata pentru zilele reci, merele umplute, aromate cu scortisoara si ...
Bundt cake
Bundt cake Bundt cake este un chec pufos, aromat, copt intr-o forma specifica, de obicei ci...
Prajitura cu prune si iaurt
Prajitura cu prune si iaurt Ador prajiturile cremoase, cu fructe, mi se par a fi desertul ideal asa ca le fa...
Pulpa de curcan in sos picant
Pulpa de curcan in sos picant Un preparat delicios, pe care il poti pregati cu orice ocazie, inclusiv la mesel...
Turta dulce rustica
Turta dulce rustica Reteta de turta dulce ce mi-a incantat copilaria, o comoara din caietul cu retet...
Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara
Biscuiti digestivi cu miere si sc... Sunt delicioasi dimineata la cafeluta, in pachetelul pentru scoala sau serviciu,...
Supa crema de dovleac
Supa crema de dovleac Supa crema de dovleac este atat de fina si aromata incat nu te vei mai opri din ...
Ciuperci umplute cu carne tocata
Ciuperci umplute cu carne tocata Incearca acest aperitiv cu carne tocata. Il poti transforma intr-un aperitiv de ...
Cele mai noi sfaturi ...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele
De vorba cu plasticianul - Dr. Cristian Nitescu

Ai nelamuriri sau vrei sa afli mai multe detalii legate de o anumita interventie estetica? Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie ...

21 Nov 2014 by AlinaDimi

Implanturi mamare

18 Nov 2014 by moderna28

Corectarea formei urechilor

27 Oct 2014 by dubluveve

As vrea sa stiu ...

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.