Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Despre curatenie» Cu sfaturile bunicii veti fi fara pete

Cu sfaturile bunicii veti fi fara pete

22 Aug 2006 00:00 Autor: Lliliana Bolbol, Ivan Raissa Elena, Loredana Lungu, Clinciu Manuela, Rahela Souca
Adio pete daca urmati sfaturile bunicii. Chiar daca este vorba de pete dificile, de ulei, de guma de mestecat, de rugina, de pete recente sau mai vechi pe care credeati ca nu o sa le scoateti niciodata, urmati sfaturile bunicii si veti fi satisfacuti de rezultate.

Pentru guma de mestecat
Se pune partea cu guma in apa rece, se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.



Petele de fructe
Se scot cu solutie de sare de lamaie cu care se freaca locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.

Petele de sange
Se scot cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent.
Nu se foloseste niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixand pata pe material petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

Petele de vin rosu
Petele de vin de pe fata de masa se scot cu orice alcool alb: tuica, vodca, alcool pur petele de rasina se scot cu un tampon imbibat cu benzina usoara.

Petele de alcool, ceai, ceai de pe piele se curata cu solutie de parti egale apa + alcool.

Petele de iod se presara proaspete cu faina sau amidon, se lasa 1-2 ore, se spala apoi cu detergent si apa.

Petele de cafea se scot cu apa sarata, in care se tine materialul 1 ora, apoi se clateste.

Petele de transpiratie se scot cu o solutie de apa si otet.

Petele de ceara se scot cu o hirtie pusa peste ele si apoi se calca cu un fier incins, se repeta cu alta foaie de hirtie pina toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat.

Petele de mucegai se inmoaie in otet 1 ora daca pata e proaspata, apoi se clateste cu apa si sapun.

Petele de fond de ten se scot cu miez de paine, prin frecare usoara.

Petele de iarba proaspete se scot cu o solutie de lamiie si apa, sau spirt fierbinte. Atentie cind incalzesti spirtul!!!

Petele de grasime proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pina se absoarbe grasimea, se freaca pata bine lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

Petele de cerneala si pix se curata cu lapte daca sunt proaspete. Daca locul a fost curatat si cu altceva pixul va iesi foarte greu sau de loc.

Un alt sfat al bunicii ar fi cu privire la scoaterea petelor de mina de pix de pe haine, cu ajutorul spirtului, imediat ce pixul a atins o tesatura se adauga putin spirt, se freaca putin locul respectiv si in cateva momente am scapat de pata.

Petele de cacao se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pina se curata, se clateste cu apa si sapun locul.

Petele lasate de curatatul cartofilor sau a vinetelor de pe miini se curata prin frecarea mainilor cu ramasite de lamaie sau apa cu sare de lamaie sau otet.

Petele de parfum se scot cu glicerina calda apoi se clatesc normal.

Petele galbene de pe tesaturi se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal.

Scoaterea petelor de alcool
Petele provocate de bauturile alcoolice trebuie imediat tamponate.Pentru aceasta e bine sa aveti mereu in casa o solutie compusa din o parte otet alb si doua parti alcool.

Petele de ulei(de floarea soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si a doua oara garantat nu veti mai avea urma de pata.

Petele de cafea se curata imediat cu o carpa curata si apa minerala gazata, apoi se spala normal in masina de spalat.
Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.
Petele de cafea, ceai, sange, iarba se pot scoate usor de pe tesaturile de in, bumbac, canepa, daca le frecam cu apa oxigenata. Sau prin spalarea cu apa calda, la care se adauga 20 ml amoniac si doua linguri de orice detergent.

Petele de ciocolata de pe haine se scot prin frecare cu apa foarte sarata.

Petele de ceara se scot de pe tesaturi prin punerea petei intre doua sugative (sau o bucata de material care absoarbe), apoi se calca cu un fier de calcat putin incalzit. Sugativele se schimba mereu, pana cand dispar complet petele. Apoi locul se va sterge cu alcool.

Petele de cerneala rosie de pe tesaturi dispar in 24 de ore daca intindem putin mustar deasupra lor, iar a doua zi spalam locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

Petele de cerneala de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau prin inmuiere in zeama calda de lamaie ori prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
4.67
(9645 voturi)
286638 vizite

Cele mai noi Retete
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune nu trebuie sa iti lipseasca din camara. Aceasta este delicioasa, are o aroma perfecta pentru clatite, dar si alte prajituri. Iata mai jos o reteta super-rapida de dulceata de prune, care te va incanta.
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas este perfecta pentru invitatii speciali. Aceasta are o aroma inedita, dar foarte savuroasa. O prepari super rapid si este perfecta pentru sarbatorile de iarna, mai ales pentru cozonaci.
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri este una speciala, pe care orice gospodina iscusita trebuie sa stie sa o prepare. Aceasta se pregateste foarte usor, iar tu ii vei da gata pe invitatii tai cu un desert atat de aromat si special.
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti este o adevarata delicatesa. Aceasta se serveste alaturi de alte mancaruri, precum friptura, si nu ca desert. Are o aroma deosebita si va da preparatelor tale un gust rafinat, foarte elegant.
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Este momentul sa te pregatesti pentru iarna! Toamna isi intra deja in drepturi, iar camara ta abia asteapta sa fie umpluta. Zacusca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele gospodinelor desavarsite, asa ca venim in ajutorul tau cu reteta rapida si super-delicioasa.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine!
Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pentru marele premiu de 10.000 de RON si alte multe de premii.Reinert Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de mezeluri ce activeaza in comertu
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Pudding, desertul fin si cremos care ascunde o inima de budinca. Inimosul desert-crema de la Dr. Oetker da forma sentimentelor tale la momentul potrivit si aduce zambetul pe

Felicitari Ele.ro
  • Sfanta Maria

    Sfanta Maria

  • La multi ani!

    La multi ani!

  • Sfanta Maria sa te ocroteasca!

    Sfanta Maria sa te ocroteasca!

  • La multi ani, Maria!

    La multi ani, Maria!

  • La multi ani de Sfanta Maria!

    La multi ani de Sfanta Maria!

19 Nov 2009 by kathy70788

caut carucior pentru copil de 1 an

10 Dec 2010 by laviari

numele copilului

14 Apr 2015 by filipica

Recomandare de scaune auto

28 Apr 2015 by daniela87

Buna fetelor!

14 Apr 2015 by filipica

Recomandare scaune auto
Horoscop Ele.ro

04 Sep 2015

Horoscop zilnic Fecioara

(23 Aug - 22 Sep)

In prima parte a zilei e posibil ca o problema de sanatate sa te impiedice sa faci ceea ce...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Ok!

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii!