Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Istorie culinara» Istoria si traditia dulciurilor in bucataria romaneasca

Istoria si traditia dulciurilor in bucataria romaneasca

22 Sep 2006 00:00

Arta culinara romaneasca, in ceea ce priveste dulciurile nu are o traditie indelungata.

Intr-o tara in care clima a facut ca sute de ani sa se cultive meiul, graul si orzul si in care relieful a permis dezvoltarea pastoritului era firesc ca alimentatia de baza a populatiei autohtone sa fie, invariabil, alcatuita din fierturi si turte coapte pe piatra incinsa sau uscate la soare, insotite de lapte si, la nevoie, indulcita cu miere.

Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor.

Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.

Indiferent de influente, documentele dovedesc insa ca meiul a fost cereala preferata a romanului pana in urma cu 200 de ani, cand a fost inlocuit de porumb, care a castigat treptat, teren, devenind din secolul al XVII-lea hrana de baza a romanului.

Asa s-a nascut probabil si combinatia, destul de reusita de altfel, dintre mamaliguta si chiselita de prune sau de visine.

Pentru ca zaharul apare tarziu in istoria civilizatiei umane, locuitorii teritoriilor romanesti foloseau ca si grecii si romanii, mierea si nectarul florilor ca indulcitor.

Cam din secolul al XVI-lea zaharul devine indispensabil si patrunderea influentei orientale la noi (araba, turca, armeneasca, bizantina, turca) a schimbat obiceiurile alimentare ale populatiei autohtone si a venit si vremea dulciurilor parfumate si indulcite cu zahar, ca baclavaua si sarailia.

Cofetarii romani au aparut in jurul anului 1700, ca urmasi ai genovezilor de la Caffa, care stiau sa pregateasca: "confetii", "confetiones" etc

In 1774 exista in Bucuresti un cofetar vestit Gheorghe Cofetarul, iar prin 1823 exista cofetareasa Paraschiva. Traind si adaptandu-se Orientului turcesc, cele mai multe dulciuri pe care acestia le vor face vor fi "baclavale, prajituri zaharica albe, rosii, galbene" si sarailiile zacute in "ghiulsui" (apa de trandafiri) (N.Iorga-Istoria industriilor la romani).

Pentru mestesugul lor cofetarii, "catastiful potensorilor din 1832, in numar de cincisprezece", aduceau de peste hotare "coji de lamaie, portocale, de naramze", "chitre pentru dulceata" si zahar "maruntu praf" (C. C. Giurescu).

Cu timpul mestesugul a prins si cofetarii s-au inmultit, incepand sa imprumute si altora din dulciurile noastre. Ungurii au preluat de la noi cuvintele de dulceata si prajitura.

Lucrurile se modifica esential odata cu raspandirea influentelor occidentale in bucataria romaneasca dupa 1821. Boierimea manca la Viena, Paris si Berlin, astfel din dorinta de deschidere catre modernitate se schimba si gusturile.

Apar primele carti de bucate, ca de exemplu celebra culegere, temelie pentru bucataria moderna, de "200 retete cercate de bucate si alte trebi gospodaresti" a lui M. Kogalniceanu si V. Alecsandri. O bucatarie moderna si sofisticata insemna dintr-odata ceva mai mult decat sarmale si borsuri.

Anul Marii Uniri 1918 aduce noutati in bucataria romaneasca, aceasta devenind un amestec de traditie autohtona, influenta orientala si occidentala, moderna. "Pariziene prin fursecuri si limba vorbita aici, ...grecesti prin dulceturile lor, turcesti prin baclavalele si serbeturile lor, cofetariile din Bucuresti ofera ...harta dulce." (Paul Morand)

Momentul de glorie al cofetariei romanesti l-a marcat aparitia Casei Capsa infiintata de celebrul cofetar Grigore Capsa, cu studii inalte la Paris, ca elev al marelui Boissier. Toate retetele realizate de Capsa erau rezultatul unui talent iesit din comun si a unei creativitati pe masura.

Grigore Capsa preia idei de la marii maestri cofetari francezi si creaza produse speciale cu ocazia unor evenimente speciale, sau care purtau numele unor personalitati importante din epoca.

Asa a aparut celebra prajitura Joffre, realizata cu prilejul vizitei in Romania a generalului Joffre, (citeste si articolul Joffre 3D Dulce Diplomatie Damboviteana ) sau "inghetata Rejeane", dedicata unei actrite franceze , care a sustinut cateva spectacole in Bucuresti.

Bucataria romaneasca a fost influentata de-a lungul veacurilor de o serie de factori, cum ar fi conditiile geografice de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si, nu in ultimul rand, de gusturile si preferintele generatiilor care s-au succedat de-a lungul timpului pe acest pamant.

Pentru exemplificare si pentru a va starni pofta pentru dulciuri moderne sau traditionale va invitam sa cititi :

Tort Joffre
Lapte de pasare
Pasca cu branza
Coltunasi
Tort de afine si iaurt
Prajitura cu caise
Prajitura Alba ca zapada
Gogosi
Foarte multe retete romanesti si internationale veti putea gasi in cartea Ghidul dulciurilor de casa aparuta la House of Guides
.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.68
(4210 voturi)
22207 vizite

Cele mai noi retete...
Salata de linte cu ceapa verde
Salata de linte cu ceapa verde Lintea este preferata mai ales in post pentru ca este foarte satioasa si gustoas...
Salata de spanac, rodie si pomelo
Salata de spanac, rodie si pomelo... O salata revigoranta, crocanta, plina de prospetime si culoare, salata de spanac...
Gogosi de post
Gogosi de post Gogosile de post sunt categoric cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreoda...
Tort de biscuiti cu ciocolata si fructe confiate
Tort de biscuiti cu ciocolata si ... Daca tineti post, caietulcuretete.com va propune un tort exceptional, foarte uso...
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca Prajitura Tosca este o prajiturica renumita, perfecta pentru petrecerile anivers...
Prajitura Linzer
Prajitura Linzer Va amintiti de prajitura Linzer ? Pentru unii este prajitura care le reaminteste...
Rulada de somon cu crema de branza si avocado
Rulada de somon cu crema de branz... Un aperitiv simplu de preparat si extrem de sanatos, care iti va mentine si frum...
Macarons cu portocale si crema ganache
Macarons cu portocale si crema ga... Celebrul desert frantuzesc, cochet si mereu apetisant nu este chiar atat de difi...
Salata de sfecla rosie cu mozzarella si rucola
Salata de sfecla rosie cu mozzare... Sfecla rosie face minuni pentru sanatatea ta de aceea este indicat sa o consumi ...
Tabouleh
Tabouleh Tabouleh este o salata libaneza cu rosii, patrunjel si in mod normal bulgur, eu ...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele
De vorba cu plasticianul - Dr. Cristian Nitescu

Ai nelamuriri sau vrei sa afli mai multe detalii legate de o anumita interventie estetica? Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie ...

28 Feb 2015 by calinescudonici.corina

operatie de ridicare a sanilor

28 Ian 2015 by CrstinaDuta

Lipoaspiratie abdominala

29 Ian 2015 by mariana.banica

operatie de micsorare a sanilor

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.
Realitatea.net
Carnatii pot preveni cancerul. Cum este posibil
Lucian Mindruta, comentariul despre accidentul aviatic care i-a enervat pe fani
A ascuns 95.000 de dolari de sotul sau timp de 50 de ani. Ce a facut barbatul cand a aflat
Ziare.com
Celebritati care au trecut pe la inchisoare (Galerie foto)
8 moduri in care poti sa ai o atitudine pozitiva la locul de munca
Angelina Jolie, desemnata simbol al feminismului. Cine completeaza topul
Click.ro
Moga, nici pentru copil nu termini vila? Casa de 300.000 de euro riscă să devină în curând o ruină
Andra face bani și gravidă în luna a cincea. Ce afaceri face artista pentru a-şi mări veniturile
Tu ştii cu ce avioane pleci în călătorie? Totul despre aparatele de zbor care operează în România
Eva.ro
Horoscop. Cum stai cu sanatatea in saptamana 30 martie-5 aprilie. Afla ce spun astrele!
Declaratiile saptamanii. Oana Roman: "E barbat, trebuie sa munceasca!"
Studiu Google Fashion Shopping. Obiceiurilor romanilor atunci cand cumpara online
Copilul.ro
16 citate motivationale pentru mamele singure
Obiceiuri de Paste in Bucovina
Cele 7 stadii ale parentingului
RomaniaTV.net
DRAMA. A MURIT IN URMA CU PUTIN TIMP!!!
O cantareata din Romania, MARTURISIRE ULUITOARE despre viata ei sexuala: "Poate sunteti socati, dar..."
TOP 10 cele mai NESIGURE MASINI. Nume IMPORTANTE pe LISTA
SfatulMedicului.ro
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Herpesul genital semnale de alarma
Histerectomia
Evz.ro
Elevele de 18 ani din RUSIA s-au DEZBRACAT la absolvire. Ce au fost in stare sa faca | FOTO
SIMONA HALEP si SORANA CARSTEA au innebunit planeta! Ce loc ocupa in TOPUL celor mai SEXY tenismene | GALERIE FOTO
Ce ti se intampla CU ADEVARAT daca bei O CEASCA CU LAPTE PE ZI