Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Istorie culinara» Istoria si traditia dulciurilor in bucataria romaneasca

Istoria si traditia dulciurilor in bucataria romaneasca

22 Sep 2006 00:00

Arta culinara romaneasca, in ceea ce priveste dulciurile nu are o traditie indelungata.

Intr-o tara in care clima a facut ca sute de ani sa se cultive meiul, graul si orzul si in care relieful a permis dezvoltarea pastoritului era firesc ca alimentatia de baza a populatiei autohtone sa fie, invariabil, alcatuita din fierturi si turte coapte pe piatra incinsa sau uscate la soare, insotite de lapte si, la nevoie, indulcita cu miere.

Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor.

Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.

Indiferent de influente, documentele dovedesc insa ca meiul a fost cereala preferata a romanului pana in urma cu 200 de ani, cand a fost inlocuit de porumb, care a castigat treptat, teren, devenind din secolul al XVII-lea hrana de baza a romanului.

Asa s-a nascut probabil si combinatia, destul de reusita de altfel, dintre mamaliguta si chiselita de prune sau de visine.

Pentru ca zaharul apare tarziu in istoria civilizatiei umane, locuitorii teritoriilor romanesti foloseau ca si grecii si romanii, mierea si nectarul florilor ca indulcitor.

Cam din secolul al XVI-lea zaharul devine indispensabil si patrunderea influentei orientale la noi (araba, turca, armeneasca, bizantina, turca) a schimbat obiceiurile alimentare ale populatiei autohtone si a venit si vremea dulciurilor parfumate si indulcite cu zahar, ca baclavaua si sarailia.

Cofetarii romani au aparut in jurul anului 1700, ca urmasi ai genovezilor de la Caffa, care stiau sa pregateasca: "confetii", "confetiones" etc

In 1774 exista in Bucuresti un cofetar vestit Gheorghe Cofetarul, iar prin 1823 exista cofetareasa Paraschiva. Traind si adaptandu-se Orientului turcesc, cele mai multe dulciuri pe care acestia le vor face vor fi "baclavale, prajituri zaharica albe, rosii, galbene" si sarailiile zacute in "ghiulsui" (apa de trandafiri) (N.Iorga-Istoria industriilor la romani).

Pentru mestesugul lor cofetarii, "catastiful potensorilor din 1832, in numar de cincisprezece", aduceau de peste hotare "coji de lamaie, portocale, de naramze", "chitre pentru dulceata" si zahar "maruntu praf" (C. C. Giurescu).

Cu timpul mestesugul a prins si cofetarii s-au inmultit, incepand sa imprumute si altora din dulciurile noastre. Ungurii au preluat de la noi cuvintele de dulceata si prajitura.

Lucrurile se modifica esential odata cu raspandirea influentelor occidentale in bucataria romaneasca dupa 1821. Boierimea manca la Viena, Paris si Berlin, astfel din dorinta de deschidere catre modernitate se schimba si gusturile.

Apar primele carti de bucate, ca de exemplu celebra culegere, temelie pentru bucataria moderna, de "200 retete cercate de bucate si alte trebi gospodaresti" a lui M. Kogalniceanu si V. Alecsandri. O bucatarie moderna si sofisticata insemna dintr-odata ceva mai mult decat sarmale si borsuri.

Anul Marii Uniri 1918 aduce noutati in bucataria romaneasca, aceasta devenind un amestec de traditie autohtona, influenta orientala si occidentala, moderna. "Pariziene prin fursecuri si limba vorbita aici, ...grecesti prin dulceturile lor, turcesti prin baclavalele si serbeturile lor, cofetariile din Bucuresti ofera ...harta dulce." (Paul Morand)

Momentul de glorie al cofetariei romanesti l-a marcat aparitia Casei Capsa infiintata de celebrul cofetar Grigore Capsa, cu studii inalte la Paris, ca elev al marelui Boissier. Toate retetele realizate de Capsa erau rezultatul unui talent iesit din comun si a unei creativitati pe masura.

Grigore Capsa preia idei de la marii maestri cofetari francezi si creaza produse speciale cu ocazia unor evenimente speciale, sau care purtau numele unor personalitati importante din epoca.

Asa a aparut celebra prajitura Joffre, realizata cu prilejul vizitei in Romania a generalului Joffre, (citeste si articolul Joffre 3D Dulce Diplomatie Damboviteana ) sau "inghetata Rejeane", dedicata unei actrite franceze , care a sustinut cateva spectacole in Bucuresti.

Bucataria romaneasca a fost influentata de-a lungul veacurilor de o serie de factori, cum ar fi conditiile geografice de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si, nu in ultimul rand, de gusturile si preferintele generatiilor care s-au succedat de-a lungul timpului pe acest pamant.

Pentru exemplificare si pentru a va starni pofta pentru dulciuri moderne sau traditionale va invitam sa cititi :

Tort Joffre
Lapte de pasare
Pasca cu branza
Coltunasi
Tort de afine si iaurt
Prajitura cu caise
Prajitura Alba ca zapada
Gogosi
Foarte multe retete romanesti si internationale veti putea gasi in cartea Ghidul dulciurilor de casa aparuta la House of Guides
.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.68
(4210 voturi)
22697 vizite

Cele mai noi retete...
Cozonac cu cacao, ciocolata si stafide
Cozonac cu cacao, ciocolata si st... Nicio masa de sarbatoare nu este completa fara cozonacul rumen, pufos si aromat....
Drob de miel in prapur
Drob de miel in prapur Drobul este un preparat traditional pe masa de Paste insa il poti pregati in div...
Pasca
Pasca "Ousor" O simpla reteta de pasca, insa cu un element ce o face deosebita, o jumatate de ...
Salata de linte cu ceapa verde
Salata de linte cu ceapa verde Lintea este preferata mai ales in post pentru ca este foarte satioasa si gustoas...
Salata de spanac, rodie si pomelo
Salata de spanac, rodie si pomelo... O salata revigoranta, crocanta, plina de prospetime si culoare, salata de spanac...
Gogosi de post
Gogosi de post Gogosile de post sunt categoric cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreoda...
Tort de biscuiti cu ciocolata si fructe confiate
Tort de biscuiti cu ciocolata si ... Daca tineti post, caietulcuretete.com va propune un tort exceptional, foarte uso...
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca Prajitura Tosca este o prajiturica renumita, perfecta pentru petrecerile anivers...
Prajitura Linzer
Prajitura Linzer Va amintiti de prajitura Linzer ? Pentru unii este prajitura care le reaminteste...
Rulada de somon cu crema de branza si avocado
Rulada de somon cu crema de branz... Un aperitiv simplu de preparat si extrem de sanatos, care iti va mentine si frum...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Felicitari Ele.ro
  • Puterea dragostei

    Puterea dragostei

  • Viata ...

    Viata ...

  • Da sansa fiecarei zile ...

    Da sansa fiecarei zile ...

  • Intreaga lume ...

    Intreaga lume ...

  • Fericirea este calea

    Fericirea este calea

08 Nov 2011 by vick25081974

acnee chistica si puncte negre

19 Mai 2015 by mallinas

cariera in beauty

08 Oct 2007 by simionamelia

Ma puteti cumva ajuta???!!!

17 Mai 2015 by alice1wonderful

Inovatie de la Scholl

13 Mai 2015 by mallinas

Ingrijirea sprancenelor
Sandwich maker
SANDWICH MAKERCuloare albPutere 700 W
Horoscop Ele.ro

23 Mai 2015

Horoscop zilnic Gemeni

(21 Mai - 21 Iun)

Te simti in dezavantaj fata de un coleg de munca si din acest motiv vei simti nevoia sa fa...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Realitatea.net
FOTO. Suferea de obezitate, insa s-a ambitionat si a ajuns sa fie perfecta in costum de baie
Reteta zilei. Prajitura negresa rapida
Miresele au inlocuit aruncatul buchetului de flori cu aruncatul pisicii
220.ro
Ii da o lectie de viata fiului sau cu niste incaltari si sosete
Miracolul de 7 minute din Japonia
Tu ai putea sa mananci o inghetata Mutant de 11 000 de calorii?
Click.ro
Cât te costă o rochie de mireasă creată de Bianca Drăguşanu
«Ferma Vedetelor»: Ce sacrificii a făcut Dan Helciug pentru şansa de a câştiga 50.000 de euro!
Eurovision 2015: Reprezentanţii Italiei şi Austriei, asaltaţi de homosexuali
Eva.ro
Eurovision 2015. Scandalul din jurul evolutiei trupei Voltaj. Ce s-a intamplat?
5 tipuri de ochelari de soare la moda in acest an. Ce model ti se potriveste?
Sex. 5 pozitii exotice pentru femei cu o mobilitate buna
Ziare.com
Ce cauta Biserica Romana in discutia privind drepturile comunitatii gay? Interviu
Eurovision 2015 Mihai Traistariu, despre melodia Voltaj: Nu cred ca da nimeni doi bani pe mesajul nostru! Interviu
O tara UE interzice valul islamic
Copilul.ro
Probleme de vedere la copii: 10 semne alarmante
Legea vaccinarii 2015: Ce trebuie sa stie parintii
Cum sa-ti pregatesti copilul pentru prima vizita la dentist
RomaniaTV.net
Dezvaluiri cutremuratoare despre Arsenie Boca. Ce s-a gasit in mormant cand a fost deshumat de Securitate
Mesajul de pe Facebook care a speriat femeile din Romania: "Avertizati-va toate cunostintele. Nu e o gluma"
EXCLUSIV. Filmare cu CAMERA ASCUNSA in spitalul unde se afla COTABITA. "Medicii nu mai pot face nimic". VIDEO CUTREMURATOR
SfatulMedicului.ro
10 Legi ale unei cure de slabire eficiente
Dieta cu pepene verde
Mastita in timpul alaptarii
Evz.ro
Ginerele DEMENT. Ce RAZBUNARE CRUNTA i-a pregatit un tanar socrului sau | IMAGINI HALUCINANTE
Simona Halep cere o schimbare in tenisul feminin
Fotografii de NUNTA la rusi. Carpete, photoshop de tot rasul sau ipostaze de un penibil trist | GALERIE FOTO