Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Despre mancare» Totul despre paste

Totul despre paste

01 Feb 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Dieta italiana este cea mai sanatoasa din lume, probabil si pentru faptul ca italienii nu mananca foarte multa carne. In schimb mananca foarte multa pasta, deci carbohidrati, mult peste si fructe de mare, ceea ce le asigura necesarul de proteine, fiind in acelasi timp mult mai usor de digerat.

Pastele au ocupat intotdeauna un loc important in bucatarie, atat la restaurantele de lux cat si la cele cu buget scazut, cat si in simple cantine sau acasa in familie. Cu paste poti sa faci economie, dar sa mananci bine, exista multe retete ieftine de paste, accesibile si gustoase, care se pot prepara acasa sau pentru un numar mare de persoane. Reteta de paste va ramane aceasi, indiferent de gradul de lux al restaurantului, pentru ca ingredientele se pastreaza.

Pastele in istorie

Potrivit studiilor cercetatorilor, pastele sunt o inventie a chinezilor si au ajuns in Europa, mai exact in Italia, in secolul al treisprezecelea, datorita lui Marco Polo. De fapt conform unor istorici exista dovezi ca un fel de mancare "lasagne" era cunoscut in Grecia si roma Antica, iar o forma de "vermicelli" era cunoscuta in Italia medievala.

Asa ca se pare ca pastele au fost de fapt redescoperite de Marco Polo in China si readuse in Venetia. Se pare ca explicatia cea mai buna ar fi ca pastele au fost preparate simultan in Sicilia si China si nu se stie cine le-a descoperit mai intai.

Pe cat ii datoreaza lumea Chinei pentru ca exista pastele in bucatarie, pe atat trebuie sa ii fie recunoscatoare Italiei pentru ca pastele sunt atat de bogate in gusturi si ofera variate posibilitati care satisfac nu doar gustul, ci si privirea.

Pastele sunt un simplu amestec de faina, apa, sare si, uneori, ou. De-a lungul secolelor, italienii au inventat numeroase forme si sosuri pentru a da savoare si farmec pastelor. Ca servire, sunt preferate portiile mici, de 90 de grame, si, in general, sunt aduse la masa dupa aperitive.
In alte tari, pastele sunt servite ca fel de mancare principal, mai ales dupa ce nutritionistii au descoperit ca acestea sunt hranitoare si sunt o combinatie perfecta cu fructe de mare sau carne slaba.

Ingrediente de bun gust pentru paste

Pasta italiana nu ar avea acelasi gust fara uleiul de masline. Acesta este celalalt motiv pentru care bucataria italiana este vestita. Uleiul de masline da un gust deosebit pastelor, in special sosului pentru paste.

Cel mai simplu sos de rosii proaspete "pomodoro fresco" este minunat daca este preparat cu ulei de masline si plante aromate. Aromele verdeturilor schimba gustul si savoarea fiecarui sos. Deci sosul va avea un gust aparte cu busuioc si alt gust cu cimbru sau oregano. Vezi reteta de si de Sos pentru spaghete.
Ultimul ingredient pentru ca pastele sa fie perfecte, este parmezanul, pe care este ideal sa-l dai pe razatoare chiar inainte de a servi pastele.

Alte ingrediente specifice pastelor si gustului mediteranean sunt maslinele si branza de oaie.

Desi Italia ramane producatorul de paste numarul 1 din lume, in primul rand in privinta calitatatii, au aparut si alte tari producatoare, cum ar fi Franta, Germania, Statele Unite, Argentina si Spania.

Cunoscatorii afirma ca Italia ramane pe primul loc pentru ca foloseste o faina speciala, importata din Canada. Cele mai renumite marci sunt De Ceccho, Barilla si Del Verde. Ironia face ca cea mai buna faina sa fie in Canada, unul dintre cei mai mari importatori de paste din Italia.

Putem remarca si faptul ca in Italia de Sud (Sicilia, Calabria)exista mai multe feluri de paste si chiar consumul este mai mare fata de Nordul Italiei in care nu toate mancarurile sunt bazate pe paste.

Pastele apar in multe forme si aceaasi forma exista de marimi si grosimi diferite. Exista cca 400 de tipuri de paste, date de forma si marimea lor.

Modalitate de preparare

Se fierb pastele intr-un vas mare, astfel incat sa fie multa apa. Inainte de a pune pastele, se pune vasul pe foc, si, cand apa a inceput sa fiarba, se adauga sare. Se fierb pastele "al dente" (adica sa ramana putin tari), potrivit instructiunilor de pe ambalaj.

Preparatele din paste se adapteaza de minune stilului fiecarei bucatarii, fiecare masa cu paste poate fi altfel, gusturile cele mai variate pot fi satisfacute de combinatiile cele mai reusite de ingrediente si forme de paste. Combinatiile surprinzatoare din retetele de paste le fac sa para mereu noi si irezistibile.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.46
(2055 voturi)
16765 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Top 10 diete nesanatoase
diete-sanatoase.ro

15 Oct 2010 by tashulina

Inchiriere masina

22 Iun 2016 by danmarinn

CUMPAR TARCEVA . 0747462606.

10 Feb 2015 by alecumarius

Ce parere aveti?

28 Sep 2010 by aldana03

Shopping online

17 Ian 2012 by amalia16

Lentile de contact
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!