Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Despre mancare» Totul despre paste

Totul despre paste

01 Feb 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu


Dieta italiana este cea mai sanatoasa din lume, probabil si pentru faptul ca italienii nu mananca foarte multa carne. In schimb mananca foarte multa pasta, deci carbohidrati, mult peste si fructe de mare, ceea ce le asigura necesarul de proteine, fiind in acelasi timp mult mai usor de digerat.

Pastele au ocupat intotdeauna un loc important in bucatarie, atat la restaurantele de lux cat si la cele cu buget scazut, cat si in simple cantine sau acasa in familie. Cu paste poti sa faci economie, dar sa mananci bine, exista multe retete ieftine de paste, accesibile si gustoase, care se pot prepara acasa sau pentru un numar mare de persoane. Reteta de paste va ramane aceasi, indiferent de gradul de lux al restaurantului, pentru ca ingredientele se pastreaza.

Pastele in istorie

Potrivit studiilor cercetatorilor, pastele sunt o inventie a chinezilor si au ajuns in Europa, mai exact in Italia, in secolul al treisprezecelea, datorita lui Marco Polo. De fapt conform unor istorici exista dovezi ca un fel de mancare "lasagne" era cunoscut in Grecia si roma Antica, iar o forma de "vermicelli" era cunoscuta in Italia medievala.

Asa ca se pare ca pastele au fost de fapt redescoperite de Marco Polo in China si readuse in Venetia. Se pare ca explicatia cea mai buna ar fi ca pastele au fost preparate simultan in Sicilia si China si nu se stie cine le-a descoperit mai intai.

Pe cat ii datoreaza lumea Chinei pentru ca exista pastele in bucatarie, pe atat trebuie sa ii fie recunoscatoare Italiei pentru ca pastele sunt atat de bogate in gusturi si ofera variate posibilitati care satisfac nu doar gustul, ci si privirea.

Pastele sunt un simplu amestec de faina, apa, sare si, uneori, ou. De-a lungul secolelor, italienii au inventat numeroase forme si sosuri pentru a da savoare si farmec pastelor. Ca servire, sunt preferate portiile mici, de 90 de grame, si, in general, sunt aduse la masa dupa aperitive.
In alte tari, pastele sunt servite ca fel de mancare principal, mai ales dupa ce nutritionistii au descoperit ca acestea sunt hranitoare si sunt o combinatie perfecta cu fructe de mare sau carne slaba.

Ingrediente de bun gust pentru paste

Pasta italiana nu ar avea acelasi gust fara uleiul de masline. Acesta este celalalt motiv pentru care bucataria italiana este vestita. Uleiul de masline da un gust deosebit pastelor, in special sosului pentru paste.

Cel mai simplu sos de rosii proaspete "pomodoro fresco" este minunat daca este preparat cu ulei de masline si plante aromate. Aromele verdeturilor schimba gustul si savoarea fiecarui sos. Deci sosul va avea un gust aparte cu busuioc si alt gust cu cimbru sau oregano. Vezi reteta de si de Sos pentru spaghete.
Ultimul ingredient pentru ca pastele sa fie perfecte, este parmezanul, pe care este ideal sa-l dai pe razatoare chiar inainte de a servi pastele.

Alte ingrediente specifice pastelor si gustului mediteranean sunt maslinele si branza de oaie.

Desi Italia ramane producatorul de paste numarul 1 din lume, in primul rand in privinta calitatatii, au aparut si alte tari producatoare, cum ar fi Franta, Germania, Statele Unite, Argentina si Spania.

Cunoscatorii afirma ca Italia ramane pe primul loc pentru ca foloseste o faina speciala, importata din Canada. Cele mai renumite marci sunt De Ceccho, Barilla si Del Verde. Ironia face ca cea mai buna faina sa fie in Canada, unul dintre cei mai mari importatori de paste din Italia.

Putem remarca si faptul ca in Italia de Sud (Sicilia, Calabria)exista mai multe feluri de paste si chiar consumul este mai mare fata de Nordul Italiei in care nu toate mancarurile sunt bazate pe paste.

Pastele apar in multe forme si aceaasi forma exista de marimi si grosimi diferite. Exista cca 400 de tipuri de paste, date de forma si marimea lor.

Modalitate de preparare

Se fierb pastele intr-un vas mare, astfel incat sa fie multa apa. Inainte de a pune pastele, se pune vasul pe foc, si, cand apa a inceput sa fiarba, se adauga sare. Se fierb pastele "al dente" (adica sa ramana putin tari), potrivit instructiunilor de pe ambalaj.

Preparatele din paste se adapteaza de minune stilului fiecarei bucatarii, fiecare masa cu paste poate fi altfel, gusturile cele mai variate pot fi satisfacute de combinatiile cele mai reusite de ingrediente si forme de paste. Combinatiile surprinzatoare din retetele de paste le fac sa para mereu noi si irezistibile.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.46
(2054 voturi)
14834 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Oua umplute cu branza cheddar si bacon
Oua umplute cu branza cheddar si ... Prepara ceva inedit pentru masa de Paste! Aperitivele sunt cheia unei mese de su...
Friptura de miel cu rodie si nuci
Friptura de miel cu rodie si nuci... Vrei sa pregatesti ceva inedit pentru masa de Paste? Iata o reteta de friptura d...
Ciorba de miel
Ciorba de miel Meniul de Paste nu poate fi complet fara o ciorba de miel care iti va umple casa...
Rulada de miel cu ierburi aromatice
Rulada de miel cu ierburi aromati... Friptura de miel este nelipsita de pe masa de Paste. Incanta-ti invitatii cu ace...
Aperitive in forma de morcovi
Aperitive in forma de morcovi Iata o reteta inedita: pizza vegetariana taiata in forma de morcovi. Este un pre...
Friptura de miel cu portocale si rozmarin
Friptura de miel cu portocale si ... Pe masa de Paste, friptura de miel cu portocale este un preparat inedit si extre...
Pasca marmorata cu ciocolata
Pasca marmorata cu ciocolata Daca de Paste nu ai timp sa pregatesti o pasca traditionala, aceasta reteta rapi...
Rulada verde cu branza si somon afumat
Rulada verde cu branza si somon a... Pentru masa de Florii si nu numai, prepara aceasta rulada aperitiv gustoasa si c...
Sandwich cu salata de ton
Sandwich cu salata de ton Ti-e pofta de o salata inedita cu ton, dar parca nu este de ajuns sa-ti potolest...
Somon cu varza kale si orez
Somon cu varza kale si orez Iata o reteta inedita, combinatia dintre somon, varza kale si orez fiind o adeva...
Cele mai noi sfaturi ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...
NESTEA floare de cires, noul gust al primaverii
NESTEA floare de cires, noul gust... NESTEA, liderul pe piata bauturilor racoritoare necarbogazoase cu extract de cea...
Retsina, restaurant cu specific mediteranean
Retsina, restaurant cu specific m... OSHO Fish, recunoscut pentru pestele proaspat si fructele de mare, s-a transform...
Daruieste bucurii romanesti!
Daruieste bucurii romanesti! Traditional Delights te provoaca la o calatorie inspirata de redescoperirea spir...
Maestrul torturilor savuroase
Maestrul torturilor savuroase Un blat pufos, o crema catifelata si o aroma fina asigura si cel mai pretentios ...
Noile bauturi din sucuri de fructe Cappy
Noile bauturi din sucuri de fruct... Bauturile din sucuride fructe Cappy se relanseaza incepand cu luna februarie, cu...
Clatitele: mii de ani de istorie
Clatitele: mii de ani de istorie Exista dovezi arheologice care desemneaza clatitele cea mai veche si raspandita ...
S-a deschis primul BurgerBar din Romania
S-a deschis primul BurgerBar din ... Burgerbar, cel mai nou concept culinar din Romania ce cuprinde o selectie de pre...
Boromir a deschis portile Fabricii de Amandine
Boromir a deschis portile Fabrici... Luna cadourilor ii intampina pe cei mari si pe cei mici cu noi bucurii dulci de ...
Gama de vinuri super premium Egregio
Gama de vinuri super premium Egre... Egregio, noua gama de vinuri super premium de la Vincon Romania, este o colectie...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Ai 0 liste de cumparaturi.
Vezi lista ta de cumparaturi!
Sondaj

Ce vin ai pune pe masa invitatilor daca ai avea in meniu vanat?

Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.