Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Despre mancare» Totul despre paste

Totul despre paste

01 Feb 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu


Dieta italiana este cea mai sanatoasa din lume, probabil si pentru faptul ca italienii nu mananca foarte multa carne. In schimb mananca foarte multa pasta, deci carbohidrati, mult peste si fructe de mare, ceea ce le asigura necesarul de proteine, fiind in acelasi timp mult mai usor de digerat.

Pastele au ocupat intotdeauna un loc important in bucatarie, atat la restaurantele de lux cat si la cele cu buget scazut, cat si in simple cantine sau acasa in familie. Cu paste poti sa faci economie, dar sa mananci bine, exista multe retete ieftine de paste, accesibile si gustoase, care se pot prepara acasa sau pentru un numar mare de persoane. Reteta de paste va ramane aceasi, indiferent de gradul de lux al restaurantului, pentru ca ingredientele se pastreaza.

Pastele in istorie

Potrivit studiilor cercetatorilor, pastele sunt o inventie a chinezilor si au ajuns in Europa, mai exact in Italia, in secolul al treisprezecelea, datorita lui Marco Polo. De fapt conform unor istorici exista dovezi ca un fel de mancare "lasagne" era cunoscut in Grecia si roma Antica, iar o forma de "vermicelli" era cunoscuta in Italia medievala.

Asa ca se pare ca pastele au fost de fapt redescoperite de Marco Polo in China si readuse in Venetia. Se pare ca explicatia cea mai buna ar fi ca pastele au fost preparate simultan in Sicilia si China si nu se stie cine le-a descoperit mai intai.

Pe cat ii datoreaza lumea Chinei pentru ca exista pastele in bucatarie, pe atat trebuie sa ii fie recunoscatoare Italiei pentru ca pastele sunt atat de bogate in gusturi si ofera variate posibilitati care satisfac nu doar gustul, ci si privirea.

Pastele sunt un simplu amestec de faina, apa, sare si, uneori, ou. De-a lungul secolelor, italienii au inventat numeroase forme si sosuri pentru a da savoare si farmec pastelor. Ca servire, sunt preferate portiile mici, de 90 de grame, si, in general, sunt aduse la masa dupa aperitive.
In alte tari, pastele sunt servite ca fel de mancare principal, mai ales dupa ce nutritionistii au descoperit ca acestea sunt hranitoare si sunt o combinatie perfecta cu fructe de mare sau carne slaba.

Ingrediente de bun gust pentru paste

Pasta italiana nu ar avea acelasi gust fara uleiul de masline. Acesta este celalalt motiv pentru care bucataria italiana este vestita. Uleiul de masline da un gust deosebit pastelor, in special sosului pentru paste.

Cel mai simplu sos de rosii proaspete "pomodoro fresco" este minunat daca este preparat cu ulei de masline si plante aromate. Aromele verdeturilor schimba gustul si savoarea fiecarui sos. Deci sosul va avea un gust aparte cu busuioc si alt gust cu cimbru sau oregano. Vezi reteta de si de Sos pentru spaghete.
Ultimul ingredient pentru ca pastele sa fie perfecte, este parmezanul, pe care este ideal sa-l dai pe razatoare chiar inainte de a servi pastele.

Alte ingrediente specifice pastelor si gustului mediteranean sunt maslinele si branza de oaie.

Desi Italia ramane producatorul de paste numarul 1 din lume, in primul rand in privinta calitatatii, au aparut si alte tari producatoare, cum ar fi Franta, Germania, Statele Unite, Argentina si Spania.

Cunoscatorii afirma ca Italia ramane pe primul loc pentru ca foloseste o faina speciala, importata din Canada. Cele mai renumite marci sunt De Ceccho, Barilla si Del Verde. Ironia face ca cea mai buna faina sa fie in Canada, unul dintre cei mai mari importatori de paste din Italia.

Putem remarca si faptul ca in Italia de Sud (Sicilia, Calabria)exista mai multe feluri de paste si chiar consumul este mai mare fata de Nordul Italiei in care nu toate mancarurile sunt bazate pe paste.

Pastele apar in multe forme si aceaasi forma exista de marimi si grosimi diferite. Exista cca 400 de tipuri de paste, date de forma si marimea lor.

Modalitate de preparare

Se fierb pastele intr-un vas mare, astfel incat sa fie multa apa. Inainte de a pune pastele, se pune vasul pe foc, si, cand apa a inceput sa fiarba, se adauga sare. Se fierb pastele "al dente" (adica sa ramana putin tari), potrivit instructiunilor de pe ambalaj.

Preparatele din paste se adapteaza de minune stilului fiecarei bucatarii, fiecare masa cu paste poate fi altfel, gusturile cele mai variate pot fi satisfacute de combinatiile cele mai reusite de ingrediente si forme de paste. Combinatiile surprinzatoare din retetele de paste le fac sa para mereu noi si irezistibile.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.46
(2054 voturi)
15078 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Briose cu afine
Briose cu afine O reteta de briose, rapida si fara ingrediente costisitoare. Sunt perfecte acasa...
Paste gratinate, cu ciuperci
Paste gratinate, cu ciuperci De paste nu ne saturam niciodata. Sunt la indemana oricui, pot fi preparate in d...
Gutui la cuptor, umplute cu nuci si stafide
Gutui la cuptor, umplute cu nuci ... Aceasta reteta de gutui cu nuci si stafide la cuptor va aduce in casa ta aroma t...
Cartofi la cuptor cu boia si rozmarin
Cartofi la cuptor cu boia si rozm... Aceasta reteta de cartofi la cuptor cu boia si rozmarin se prepara in doar 10-15...
Turnulete din vinete cu rosii si mozzarella
Turnulete din vinete cu rosii si ... Asadar turnuletele din vinetele pane pot fi vedete in bucataria ta. Preparatul e...
Musaca cu dovlecei
Musaca cu dovlecei Daca preferi musacaua in varianta traditionala greceasca, cu vinete si cartofi, ...
Broccoli gratinat
Broccoli gratinat Cum preferi broccoli? Pe post de garnitura la fripturi sau peste, cu paste, in s...
Dulceata de piersici
Dulceata de piersici Parfumatele piersici sunt ideale pentru o dulceata delicioasa. Incearca aceasta...
Dulceata de afine
Dulceata de afine Dulceata de afine este o minunatie pe care trebuie sa o incerci. Se pregateste s...
Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri Dulceata de trandafiri este de departe cea mai buna, cea mai parfumata, cea mai ...
Cele mai noi sfaturi ...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...
Napolact te racoreste - Sana cu capsuni si coacaze
Napolact te racoreste - Sana cu c... Si vara aceasta, Napolact te racoreste cu binecunoscuta de acum Sana cu fructe, ...
Iaurtul natural Cedra de la Napolact
Iaurtul natural Cedra de la Napol... In luna mai, Napolact readuce in casele romanilor iaurtul natural Cedra intr-un ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Creeaza-ti propria lista de cumparaturi selectand retetele pe care vrei sale prepari pentru cei dragi!
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.