Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Cultura si retete» Bucatarie romaneasca

Bucatarie romaneasca

13 Apr 2007 00:00


Bucataria romaneasca este una diversa si bogata in gusturi, culori si arome, puternic influentata de istorie si de traditiile straine cu care romanii au intrat in contact, precum si cu feluri de mancare specifice.

Bucataria romaneasca se identifica cu notiunea de bucate alese, cu mirosuri atat de imbietoare, incat chiar si din fotografiile bucatelor romanesti parca razbate aroma lor.

Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari speciale, iar ingredientele sunt la indemana oricui.

Cea mai mare influenta a avut-o bucataria balcanica, dar si a altor popoare vecine, cum ar fi cea germana, sarbeasca, si maghiara.

Retetele poarta aceleasi influente ca si restul culturii romanesti: de la romani vine placinta, cuvant care a pastrat sensul initial al termenului latin placenta, turcii au adus ciorba de perisoare si baclavaua, grecii musacaua, de la bulgari exista o larga varietate de mancaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar snitelul vine de la austrieci.

Unul din cele mai obisnuite feluri de mancare tipic romanesti este mamaliga, o fiertura de faina de porumb, considerata multa vreme mancarea saracilor, dar care recent a devenit mult mai apreciata.

Principalul fel de carne folosit de romani este carnea de porc, dar se consuma si carne de vita, pui, oaie sau miel, contand mult si regiunea geografica.

Anumite retete sunt preparate in legatura directa cu anotimpul sau cu sarbatorile. De Craciun, fiecare familie taia de obicei un porc si se prepara o larga varietate de mancaruri din carnea si organele acestuia:

  • carnati, caltabosi (sau cartabosi), carnati cu ficat (lebar), inveliti in intestine de porc;

    Vezi reteta de:

    - Trandafiri moldovenesti
    - Caltabosi - Lebar

  • piftie, o gelatina facuta cu parti dificil de folosit, cum ar fi urechile, picioarele sau capul, puse in aspic

  • sarmale, amestec delicios de carnuri in foi de varza, vita, stevie ...

    Vezi reteta de Sarmale in foi de varza

  • tochitura, un fel de tocana servita cu mamaliga si vin;

    Vezi reteta de Tochitura

  • iar ca dulce cozonacul traditional, paine dulce cu nuca, rahat sau cacao.

    Vezi reteta de Cozonac

    De Paste, se mananca miel iar felurile specificie sunt:

  • mielul la cuptor- vezi reteta de Friptura de miel cu cimbru

  • drobul, un amestec copt de organe, carne si legume proaspete, in special ceapa verde - vezi reteta de Drob de miel

  • iar ca desert pasca, o placinta specifica, cu branza si stafide - vezi reteta de Pasca cu branza

    Principala bautura este vinul, remarcabil prin forta si buchet cu o traditie locala de peste doua milenii. Romania este al noualea mare producator mondial de vinuri, iar recent piata de export a inceput sa creasca. Se produc o mare gama de soiuri locale:

    - Feteasca;
    - Grasa;
    - Tamaioasa;

    dar si universale:

    - Riesling;
    - Merlot;
    - Sauvignon blanc;
    - Cabernet Sauvignon;
    - Chardonnay;
    - Muscat Ottonel.

    Berea este si ea consumata pe scara larga, venita sub influente germane.
    Romania este al doilea mare producator mondial de prune si aproape intreaga productie de prune este folosita pentru a produce tuica, un rachiu de prune obtinut prin distilare.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.34
    (4239 voturi)
    69634 vizite

    Comentarii

    adauga comentariu


    Nu exista comentarii.
    Adauga tu primul comentariu!

    Comenteaza si tu:



    Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


    Cele mai noi retete...
    Friptura de miel cu rodie si nuci
    Friptura de miel cu rodie si nuci... Vrei sa pregatesti ceva inedit pentru masa de Paste? Iata o reteta de friptura d...
    Ciorba de miel
    Ciorba de miel Meniul de Paste nu poate fi complet fara o ciorba de miel care iti va umple casa...
    Rulada de miel cu ierburi aromatice
    Rulada de miel cu ierburi aromati... Friptura de miel este nelipsita de pe masa de Paste. Incanta-ti invitatii cu ace...
    Aperitive in forma de morcovi
    Aperitive in forma de morcovi Iata o reteta inedita: pizza vegetariana taiata in forma de morcovi. Este un pre...
    Friptura de miel cu portocale si rozmarin
    Friptura de miel cu portocale si ... Pe masa de Paste, friptura de miel cu portocale este un preparat inedit si extre...
    Pasca marmorata cu ciocolata
    Pasca marmorata cu ciocolata Daca de Paste nu ai timp sa pregatesti o pasca traditionala, aceasta reteta rapi...
    Rulada verde cu branza si somon afumat
    Rulada verde cu branza si somon a... Pentru masa de Florii si nu numai, prepara aceasta rulada aperitiv gustoasa si c...
    Sandwich cu salata de ton
    Sandwich cu salata de ton Ti-e pofta de o salata inedita cu ton, dar parca nu este de ajuns sa-ti potolest...
    Somon cu varza kale si orez
    Somon cu varza kale si orez Iata o reteta inedita, combinatia dintre somon, varza kale si orez fiind o adeva...
    Novac in sos tomat
    Novac in sos tomat Novacul este un peste ideal pe masa festiva de Florii. Combina novacul la cuptor...
    Cele mai noi sfaturi ...
    NESTEA floare de cires, noul gust al primaverii
    NESTEA floare de cires, noul gust... NESTEA, liderul pe piata bauturilor racoritoare necarbogazoase cu extract de cea...
    Retsina, restaurant cu specific mediteranean
    Retsina, restaurant cu specific m... OSHO Fish, recunoscut pentru pestele proaspat si fructele de mare, s-a transform...
    Daruieste bucurii romanesti!
    Daruieste bucurii romanesti! Traditional Delights te provoaca la o calatorie inspirata de redescoperirea spir...
    Maestrul torturilor savuroase
    Maestrul torturilor savuroase Un blat pufos, o crema catifelata si o aroma fina asigura si cel mai pretentios ...
    Noile bauturi din sucuri de fructe Cappy
    Noile bauturi din sucuri de fruct... Bauturile din sucuride fructe Cappy se relanseaza incepand cu luna februarie, cu...
    Clatitele: mii de ani de istorie
    Clatitele: mii de ani de istorie Exista dovezi arheologice care desemneaza clatitele cea mai veche si raspandita ...
    S-a deschis primul BurgerBar din Romania
    S-a deschis primul BurgerBar din ... Burgerbar, cel mai nou concept culinar din Romania ce cuprinde o selectie de pre...
    Boromir a deschis portile Fabricii de Amandine
    Boromir a deschis portile Fabrici... Luna cadourilor ii intampina pe cei mari si pe cei mici cu noi bucurii dulci de ...
    Gama de vinuri super premium Egregio
    Gama de vinuri super premium Egre... Egregio, noua gama de vinuri super premium de la Vincon Romania, este o colectie...
    Noul Cappy Pulpy, inovatie si pulpa din plin!
    Noul Cappy Pulpy, inovatie si pul... Noul Cappy Pulpy inoveaza categoria de bauturi necarbogazoase pe baza de sucuri ...

    Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
     

    vezi toate newsletterele

    Gaseste retete dupa Kcal

    Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

    Alege care este greutatea ta ideala!
    Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
    Calculator IBM
    Cauta retete

    Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

     

    vezi lista ingrediente

    Timp de preparare
    Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
    Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
    Alege dieta potrivita pentru tine!
    Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
    Calculator Nutritional
    Lista cumparaturi
    Creeaza-ti propria lista de cumparaturi selectand retetele pe care vrei sale prepari pentru cei dragi!
    Vezi lista ta de cumparaturi!
    Sondaj

    Ce vin ai pune pe masa invitatilor daca ai avea in meniu vanat?

    Numar de portii
    Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
    Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
    Status retete
    Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.