Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Cultura si retete» Bucatarie romaneasca

Bucatarie romaneasca

13 Apr 2007 00:00

Bucataria romaneasca este una diversa si bogata in gusturi, culori si arome, puternic influentata de istorie si de traditiile straine cu care romanii au intrat in contact, precum si cu feluri de mancare specifice.

Bucataria romaneasca se identifica cu notiunea de bucate alese, cu mirosuri atat de imbietoare, incat chiar si din fotografiile bucatelor romanesti parca razbate aroma lor.

Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari speciale, iar ingredientele sunt la indemana oricui.

Cea mai mare influenta a avut-o bucataria balcanica, dar si a altor popoare vecine, cum ar fi cea germana, sarbeasca, si maghiara.

Retetele poarta aceleasi influente ca si restul culturii romanesti: de la romani vine placinta, cuvant care a pastrat sensul initial al termenului latin placenta, turcii au adus ciorba de perisoare si baclavaua, grecii musacaua, de la bulgari exista o larga varietate de mancaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar snitelul vine de la austrieci.

Unul din cele mai obisnuite feluri de mancare tipic romanesti este mamaliga, o fiertura de faina de porumb, considerata multa vreme mancarea saracilor, dar care recent a devenit mult mai apreciata.

Principalul fel de carne folosit de romani este carnea de porc, dar se consuma si carne de vita, pui, oaie sau miel, contand mult si regiunea geografica.

Anumite retete sunt preparate in legatura directa cu anotimpul sau cu sarbatorile. De Craciun, fiecare familie taia de obicei un porc si se prepara o larga varietate de mancaruri din carnea si organele acestuia:

  • carnati, caltabosi (sau cartabosi), carnati cu ficat (lebar), inveliti in intestine de porc;

    Vezi reteta de:

    - Trandafiri moldovenesti
    - Caltabosi - Lebar

  • piftie, o gelatina facuta cu parti dificil de folosit, cum ar fi urechile, picioarele sau capul, puse in aspic

  • sarmale, amestec delicios de carnuri in foi de varza, vita, stevie ...

    Vezi reteta de Sarmale in foi de varza

  • tochitura, un fel de tocana servita cu mamaliga si vin;

    Vezi reteta de Tochitura

  • iar ca dulce cozonacul traditional, paine dulce cu nuca, rahat sau cacao.

    Vezi reteta de Cozonac

    De Paste, se mananca miel iar felurile specificie sunt:

  • mielul la cuptor- vezi reteta de Friptura de miel cu cimbru

  • drobul, un amestec copt de organe, carne si legume proaspete, in special ceapa verde - vezi reteta de Drob de miel

  • iar ca desert pasca, o placinta specifica, cu branza si stafide - vezi reteta de Pasca cu branza

    Principala bautura este vinul, remarcabil prin forta si buchet cu o traditie locala de peste doua milenii. Romania este al noualea mare producator mondial de vinuri, iar recent piata de export a inceput sa creasca. Se produc o mare gama de soiuri locale:

    - Feteasca;
    - Grasa;
    - Tamaioasa;

    dar si universale:

    - Riesling;
    - Merlot;
    - Sauvignon blanc;
    - Cabernet Sauvignon;
    - Chardonnay;
    - Muscat Ottonel.

    Berea este si ea consumata pe scara larga, venita sub influente germane.
    Romania este al doilea mare producator mondial de prune si aproape intreaga productie de prune este folosita pentru a produce tuica, un rachiu de prune obtinut prin distilare.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.33
    (4263 voturi)
    74112 vizite

    Cele mai noi retete...
    Orez brun cu quinoa
    Orez brun cu quinoa Semintele de quinoa sunt foarte sanatoase si pot fi folosite la prepararea difer...
    Orez cu quinoa si sfecla
    Orez cu quinoa si sfecla Iata o salata de orez cu quinoa si sfecla, ideala pentru orice moment al zilei s...
    Pilaf de quinoa
    Pilaf de quinoa Semintele de quinoa au numeroase beneficii asupra sanatatii, iar de aceea este r...
    Suc de gulii si fructe de padure
    Suc de gulii si fructe de padure Fructele de padure sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, un moti...
    Suc de ghimbir si piersici
    Suc de ghimbir si piersici Iata o reteta de suc de gulii cu piersici, ideala pentru orice moment al zilei. ...
    Suc de gulii si mere
    Suc de gulii si mere Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
    Suc de gulii si banane
    Suc de gulii si banane Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
    Suc de gulii cu castraveti
    Suc de gulii cu castraveti Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, astazi iti propunem o reteta racoritoa...
    Salata de pui cu ananas
    Salata de pui cu ananas Cum sezonul festival a sosit cu pasi repezi, este recomandat sa consumam aliment...
    Salata de pui cu sos si crutoane
    Salata de pui cu sos si crutoane Daca ti-e pofta de o salata delicioasa, dar esti lipsita de inspiratie, iti reco...
    Cele mai noi sfaturi ...
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
    Reinert premiaza gusturile fine!
    Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
    Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
    Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
    Cafea turceasca autentica in timp record!
    Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
    Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
    Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
    Das Kaskaval, primul cascaval Muller
    Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
    Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
    Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
    Muller, lactate in ambalaje noi!
    Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

    Felicitari Ele.ro
    • Puterea dragostei

      Puterea dragostei

    • Viata ...

      Viata ...

    • Da sansa fiecarei zile ...

      Da sansa fiecarei zile ...

    • Intreaga lume ...

      Intreaga lume ...

    • Fericirea este calea

      Fericirea este calea

    26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

    Magazinu' de Ceasuri

    26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

    Magazinu' de Ceasuri

    26 Iul 2015 by magazinudeceasuri

    Magazinu' de Ceasuri
    Horoscop Ele.ro

    30 Iul 2015

    Horoscop zilnic Leu

    (23 Iul - 22 Aug)

    Incertitudinea te caracterizeaza! Te deranjeaza foarte multe lucruri pe ziua de azi si nu ...

    Alege dieta potrivita pentru tine!
    Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
    Calculator Nutritional
    Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.Vezi mai multe detalii.