Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Cultura si retete» Bucataria franceza

Bucataria franceza

20 Apr 2006 00:00 Autor: Rodica Chirita


Franta, nu este nici un secret pentru nimeni, este tara cu cea mai rafinata bucatarie si cea mai sanatoasa. Poate nu stiati, este tara cu accidente cardio-vasculare cu risc aproape zero tocmai datorita bucatariei sanatoase.

Aici, nu exista masa sa nu se bea un pahar cu vin ( este motivul pentru care legislatia circulatiei rutiere permite acoolemia redusa la volan.

In sudul Frantei se gateste mult cu ulei de masline si ulei de cozla (care contine omega 3); clima calda permanenta duce la o bucatarie sanatoasa, bazata pe multe legume (populara este la jardiniere - un fel de tocanita din legume ca la noi).

La aproape fiecare masa se mananca aici fasole verde sub toate formele: salata, garnitura. Ce sa mai vorbim de salatele lor celebre din toate legumele la care se adauga ton (un peste bun fara oase) sau sunca taiata cubulete. Se pot adauga in aceste salate orice "resturi" din frigider. Am sa va scriu cateva retete maine care sper sa va faca placere.

Ca desert, este celebra branza (camembert, bleu d'Auvergne, brie, branza de capra, etc). Franta este campioana mondiala in privinta branzeturilor, are 480 de sortimente. Dupa Franta este Olanda. In America, la ora actuala are o mare priza "la vache qui rit" (triunghiuri) fiindca este lejera si americanii au trecut la dieta. Sunt chiar in ruptura de stoc, asa de mare este cererea, mare succes comercial, nesperat chiar.

Sa revenim la meniuri. Dupa branza, se mananca (o masa care se respecta) un fruct, apoi celebra, renumita, cafea. Seara se mananca cat mai lejer: o supa, un iaurt,o transa de jambon(sunca), un fruct.

Nu are nici un succes ciorba aici, doar supele. Nu se mananca la pranz supa (ca la noi, doar seara si, daca se poate, seara de seara. Dimineata un ou, cereale cu lapte, jus de fruits (natural daca se poate. Oamenii care tin la sanatatea si la imaginea lor nu beau cola, pepsi, sucuri dulci, ci doar apa simpla, plata. Nu este sanatos sa se bea numai apa gazoasa mereu, trebuie alternata cu cea plata (pentru cei care prefera numai gazoasa, era remarca).

Bucataria normala (nu cea de fineturi, rafinata ), cea de zi cu zi, nu este scumpa deloc, se poate face acasa de oricine (mai ales la noi, unde legumele au gust curat fara alterari chimice).

Francezii, ca si romanii, sunt foarte gurmanzi si mari curiosi sa guste bucate din alte tari. Aici este aproape un cult bucataria, intre orele 12 si 14, nici o activitate nu mai "misca", toata lumea la masa, iar cine are posibilitate face si o mica siesta dupa masa:)

Fructele de mare sunt foarte apreciate (scoicile de roca mai ales - sunt consumate crude, cu un pic de lamaie; foarte sanatoase, contin mult iod. Se mananca multe tarte cu fructe, nu prea sunt aici parijituri cu crema ca la noi(sunt prea grele).

Nu se gateste cu ceapa prajita in Franta (doar aurita un pic pe foc). Toate sosurile rosii se fac cu un adaos de putin zahar (ca sa nu oxideze, sa arda stomacul, aciditatea sosului).
Speranta de viata este mai ridicata in Franta cu 15 ani in raport cu alte tari, regimul de viata este echilibrat in privinta hranei(ramane doar stresul contra caruia nu se poate face nimic, doar sedinte de yoga eventual) Astazi am facut un mic circuit al vietii gastronomice a francezilor, maine va scriu retete. Va astept sa va notati (sau sa imprimati ).

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.59
(2332 voturi)
20697 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Paste gratinate, cu ciuperci
Paste gratinate, cu ciuperci De paste nu ne saturam niciodata. Sunt la indemana oricui, pot fi preparate in d...
Gutui la cuptor, umplute cu nuci si stafide
Gutui la cuptor, umplute cu nuci ... Aceasta reteta de gutui cu nuci si stafide la cuptor va aduce in casa ta aroma t...
Cartofi la cuptor cu boia si rozmarin
Cartofi la cuptor cu boia si rozm... Aceasta reteta de cartofi la cuptor cu boia si rozmarin se prepara in doar 10-15...
Turnulete din vinete cu rosii si mozzarella
Turnulete din vinete cu rosii si ... Asadar turnuletele din vinetele pane pot fi vedete in bucataria ta. Preparatul e...
Musaca cu dovlecei
Musaca cu dovlecei Daca preferi musacaua in varianta traditionala greceasca, cu vinete si cartofi, ...
Broccoli gratinat
Broccoli gratinat Cum preferi broccoli? Pe post de garnitura la fripturi sau peste, cu paste, in s...
Dulceata de piersici
Dulceata de piersici Parfumatele piersici sunt ideale pentru o dulceata delicioasa. Incearca aceasta...
Dulceata de afine
Dulceata de afine Dulceata de afine este o minunatie pe care trebuie sa o incerci. Se pregateste s...
Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri Dulceata de trandafiri este de departe cea mai buna, cea mai parfumata, cea mai ...
Gem asortat de gutui cu mere
Gem asortat de gutui cu mere Daca deja ai incercat gemul de gutui, este cazul sa testezi si acest gem de gutu...
Cele mai noi sfaturi ...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...
Napolact te racoreste - Sana cu capsuni si coacaze
Napolact te racoreste - Sana cu c... Si vara aceasta, Napolact te racoreste cu binecunoscuta de acum Sana cu fructe, ...
Iaurtul natural Cedra de la Napolact
Iaurtul natural Cedra de la Napol... In luna mai, Napolact readuce in casele romanilor iaurtul natural Cedra intr-un ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Creeaza-ti propria lista de cumparaturi selectand retetele pe care vrei sale prepari pentru cei dragi!
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.