Gastronomie» Sfaturi»Periplu si Savoare»Cultura si retete» Bucataria franceza

Bucataria franceza

20 Apr 2006 00:00 Autor: Rodica Chirita


Franta, nu este nici un secret pentru nimeni, este tara cu cea mai rafinata bucatarie si cea mai sanatoasa. Poate nu stiati, este tara cu accidente cardio-vasculare cu risc aproape zero tocmai datorita bucatariei sanatoase.

Aici, nu exista masa sa nu se bea un pahar cu vin ( este motivul pentru care legislatia circulatiei rutiere permite acoolemia redusa la volan.

In sudul Frantei se gateste mult cu ulei de masline si ulei de cozla (care contine omega 3); clima calda permanenta duce la o bucatarie sanatoasa, bazata pe multe legume (populara este la jardiniere - un fel de tocanita din legume ca la noi).

La aproape fiecare masa se mananca aici fasole verde sub toate formele: salata, garnitura. Ce sa mai vorbim de salatele lor celebre din toate legumele la care se adauga ton (un peste bun fara oase) sau sunca taiata cubulete. Se pot adauga in aceste salate orice "resturi" din frigider. Am sa va scriu cateva retete maine care sper sa va faca placere.

Ca desert, este celebra branza (camembert, bleu d'Auvergne, brie, branza de capra, etc). Franta este campioana mondiala in privinta branzeturilor, are 480 de sortimente. Dupa Franta este Olanda. In America, la ora actuala are o mare priza "la vache qui rit" (triunghiuri) fiindca este lejera si americanii au trecut la dieta. Sunt chiar in ruptura de stoc, asa de mare este cererea, mare succes comercial, nesperat chiar.

Sa revenim la meniuri. Dupa branza, se mananca (o masa care se respecta) un fruct, apoi celebra, renumita, cafea. Seara se mananca cat mai lejer: o supa, un iaurt,o transa de jambon(sunca), un fruct.

Nu are nici un succes ciorba aici, doar supele. Nu se mananca la pranz supa (ca la noi, doar seara si, daca se poate, seara de seara. Dimineata un ou, cereale cu lapte, jus de fruits (natural daca se poate. Oamenii care tin la sanatatea si la imaginea lor nu beau cola, pepsi, sucuri dulci, ci doar apa simpla, plata. Nu este sanatos sa se bea numai apa gazoasa mereu, trebuie alternata cu cea plata (pentru cei care prefera numai gazoasa, era remarca).

Bucataria normala (nu cea de fineturi, rafinata ), cea de zi cu zi, nu este scumpa deloc, se poate face acasa de oricine (mai ales la noi, unde legumele au gust curat fara alterari chimice).

Francezii, ca si romanii, sunt foarte gurmanzi si mari curiosi sa guste bucate din alte tari. Aici este aproape un cult bucataria, intre orele 12 si 14, nici o activitate nu mai "misca", toata lumea la masa, iar cine are posibilitate face si o mica siesta dupa masa:)

Fructele de mare sunt foarte apreciate (scoicile de roca mai ales - sunt consumate crude, cu un pic de lamaie; foarte sanatoase, contin mult iod. Se mananca multe tarte cu fructe, nu prea sunt aici parijituri cu crema ca la noi(sunt prea grele).

Nu se gateste cu ceapa prajita in Franta (doar aurita un pic pe foc). Toate sosurile rosii se fac cu un adaos de putin zahar (ca sa nu oxideze, sa arda stomacul, aciditatea sosului).
Speranta de viata este mai ridicata in Franta cu 15 ani in raport cu alte tari, regimul de viata este echilibrat in privinta hranei(ramane doar stresul contra caruia nu se poate face nimic, doar sedinte de yoga eventual) Astazi am facut un mic circuit al vietii gastronomice a francezilor, maine va scriu retete. Va astept sa va notati (sau sa imprimati ).

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.60
(2323 voturi)
20162 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Oua umplute cu branza cheddar si bacon
Oua umplute cu branza cheddar si ... Prepara ceva inedit pentru masa de Paste! Aperitivele sunt cheia unei mese de su...
Friptura de miel cu rodie si nuci
Friptura de miel cu rodie si nuci... Vrei sa pregatesti ceva inedit pentru masa de Paste? Iata o reteta de friptura d...
Ciorba de miel
Ciorba de miel Meniul de Paste nu poate fi complet fara o ciorba de miel care iti va umple casa...
Rulada de miel cu ierburi aromatice
Rulada de miel cu ierburi aromati... Friptura de miel este nelipsita de pe masa de Paste. Incanta-ti invitatii cu ace...
Aperitive in forma de morcovi
Aperitive in forma de morcovi Iata o reteta inedita: pizza vegetariana taiata in forma de morcovi. Este un pre...
Friptura de miel cu portocale si rozmarin
Friptura de miel cu portocale si ... Pe masa de Paste, friptura de miel cu portocale este un preparat inedit si extre...
Pasca marmorata cu ciocolata
Pasca marmorata cu ciocolata Daca de Paste nu ai timp sa pregatesti o pasca traditionala, aceasta reteta rapi...
Rulada verde cu branza si somon afumat
Rulada verde cu branza si somon a... Pentru masa de Florii si nu numai, prepara aceasta rulada aperitiv gustoasa si c...
Sandwich cu salata de ton
Sandwich cu salata de ton Ti-e pofta de o salata inedita cu ton, dar parca nu este de ajuns sa-ti potolest...
Somon cu varza kale si orez
Somon cu varza kale si orez Iata o reteta inedita, combinatia dintre somon, varza kale si orez fiind o adeva...
Cele mai noi sfaturi ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...
NESTEA floare de cires, noul gust al primaverii
NESTEA floare de cires, noul gust... NESTEA, liderul pe piata bauturilor racoritoare necarbogazoase cu extract de cea...
Retsina, restaurant cu specific mediteranean
Retsina, restaurant cu specific m... OSHO Fish, recunoscut pentru pestele proaspat si fructele de mare, s-a transform...
Daruieste bucurii romanesti!
Daruieste bucurii romanesti! Traditional Delights te provoaca la o calatorie inspirata de redescoperirea spir...
Maestrul torturilor savuroase
Maestrul torturilor savuroase Un blat pufos, o crema catifelata si o aroma fina asigura si cel mai pretentios ...
Noile bauturi din sucuri de fructe Cappy
Noile bauturi din sucuri de fruct... Bauturile din sucuride fructe Cappy se relanseaza incepand cu luna februarie, cu...
Clatitele: mii de ani de istorie
Clatitele: mii de ani de istorie Exista dovezi arheologice care desemneaza clatitele cea mai veche si raspandita ...
S-a deschis primul BurgerBar din Romania
S-a deschis primul BurgerBar din ... Burgerbar, cel mai nou concept culinar din Romania ce cuprinde o selectie de pre...
Boromir a deschis portile Fabricii de Amandine
Boromir a deschis portile Fabrici... Luna cadourilor ii intampina pe cei mari si pe cei mici cu noi bucurii dulci de ...
Gama de vinuri super premium Egregio
Gama de vinuri super premium Egre... Egregio, noua gama de vinuri super premium de la Vincon Romania, este o colectie...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Ai 0 liste de cumparaturi.
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.