Gastronomie» Sfaturi»Nutritie» Spanacul - pentru curatirea organismului

Spanacul - pentru curatirea organismului

19 Apr 2006 00:00 Autor: Angela Beju


Calitatile curative ale spanacului se cunosc inca din antichitate. Principalele proprietati ale spanacului si modul de folosire al spanacului.

Calitatile curative ale spanacului se cunosteau inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si "matura intestinului" deoarece reprezinta cel mai bun mijloc natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv.

Deasemenea se stia ca spanacul fiert sau preparat prin mijloace traditionale este daunator organismului.


Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu trebuie consumat.

Este necesar ca spanacul sa fie OPARIT foarte putin sau CONSUMAT IN STARE CRUDA, de preferinta in salata sau cu cruditati.

Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale din belsug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide, mucilagii.
Referitor la fier continutul lui este mijlociu( 2- 5 mg la 100g) si nu deosebit de mare, asa cum se credea in trecut, existand alte legume mult mai bogate in fier si cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente ale sale.

Principalele proprietati:
- este un intaritor al sistemului imunitar;
- nutritiv si tonifiant;
- combate scorbutul(datorat lipsei de vitamina C);
- remineralizant de mare valoare;
- curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa
umorilor si favorizand eliminarea lor);
- tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii;
- creste cantitatea de urina eliminata ;
- stimuleaza secretiile gastrice ,pancreatice si biliare;
- stimuleaza cresterea ;
- provoaca eliminarea viermilor intetinali;
- previne infectia gingiilor (pioreea).

Recomandari:
Datorita tuturor acestor proprietati este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului si pentru curatirea lui, dar si in convalescenta, anemie, astenie fizica si nervoasa, senescenta, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sangvina crescuta, afectiuni renale, atonia vezicii urinare, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate, prostatita.
Extern este recomandat in acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plagi atone.

Modul de folosire:
Pentru tratarea anemiei, rahitismului, senescentei, asteniei, se consuma frunzele proaspete in salate de cruditati. Frunzele proaspete mai sunt indicate si in regimul alimentar al copiilor, al persoanelor mai in varsta si al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.
In depresii se recomanda suc proaspat, cate un pahar in fiecare dimineata.
Cate o jumatate de litru de suc proaspat pe zi poate vindeca constipatiile rebele in cel mai scurt timp.
Sucul de spanac ajuta procesul de refacere al organelor bolnave , ajuta in ulcer duodenal, anemie pernicioasa, slabiciune, convulsii, deficiente ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo si hipertensiune, sangerarea gingiilor, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoza, abcese dentare etc.
Pentru marirea diurezei in bolile de rinichi sau de vezica se recomanda infuzie cu o lingurita de frunze zdrobite peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute si apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.
Extern, frunzele se oparesc sau se fierb in ulei de masline sau in ulei de soia si se pun cataplasme.

Contraindicatii:
Spanacul contine acid uric si nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiaza urica.
El mai contine oxalati de potasiu si de calciu si nu este recomandat in inflamatii gastrice si intestinale , boli hepatice, precum si in artrite, reumatism.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.86
(5672 voturi)
76545 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Oua umplute cu branza cheddar si bacon
Oua umplute cu branza cheddar si ... Prepara ceva inedit pentru masa de Paste! Aperitivele sunt cheia unei mese de su...
Friptura de miel cu rodie si nuci
Friptura de miel cu rodie si nuci... Vrei sa pregatesti ceva inedit pentru masa de Paste? Iata o reteta de friptura d...
Ciorba de miel
Ciorba de miel Meniul de Paste nu poate fi complet fara o ciorba de miel care iti va umple casa...
Rulada de miel cu ierburi aromatice
Rulada de miel cu ierburi aromati... Friptura de miel este nelipsita de pe masa de Paste. Incanta-ti invitatii cu ace...
Aperitive in forma de morcovi
Aperitive in forma de morcovi Iata o reteta inedita: pizza vegetariana taiata in forma de morcovi. Este un pre...
Friptura de miel cu portocale si rozmarin
Friptura de miel cu portocale si ... Pe masa de Paste, friptura de miel cu portocale este un preparat inedit si extre...
Pasca marmorata cu ciocolata
Pasca marmorata cu ciocolata Daca de Paste nu ai timp sa pregatesti o pasca traditionala, aceasta reteta rapi...
Rulada verde cu branza si somon afumat
Rulada verde cu branza si somon a... Pentru masa de Florii si nu numai, prepara aceasta rulada aperitiv gustoasa si c...
Sandwich cu salata de ton
Sandwich cu salata de ton Ti-e pofta de o salata inedita cu ton, dar parca nu este de ajuns sa-ti potolest...
Somon cu varza kale si orez
Somon cu varza kale si orez Iata o reteta inedita, combinatia dintre somon, varza kale si orez fiind o adeva...
Cele mai noi sfaturi ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...
NESTEA floare de cires, noul gust al primaverii
NESTEA floare de cires, noul gust... NESTEA, liderul pe piata bauturilor racoritoare necarbogazoase cu extract de cea...
Retsina, restaurant cu specific mediteranean
Retsina, restaurant cu specific m... OSHO Fish, recunoscut pentru pestele proaspat si fructele de mare, s-a transform...
Daruieste bucurii romanesti!
Daruieste bucurii romanesti! Traditional Delights te provoaca la o calatorie inspirata de redescoperirea spir...
Maestrul torturilor savuroase
Maestrul torturilor savuroase Un blat pufos, o crema catifelata si o aroma fina asigura si cel mai pretentios ...
Noile bauturi din sucuri de fructe Cappy
Noile bauturi din sucuri de fruct... Bauturile din sucuride fructe Cappy se relanseaza incepand cu luna februarie, cu...
Clatitele: mii de ani de istorie
Clatitele: mii de ani de istorie Exista dovezi arheologice care desemneaza clatitele cea mai veche si raspandita ...
S-a deschis primul BurgerBar din Romania
S-a deschis primul BurgerBar din ... Burgerbar, cel mai nou concept culinar din Romania ce cuprinde o selectie de pre...
Boromir a deschis portile Fabricii de Amandine
Boromir a deschis portile Fabrici... Luna cadourilor ii intampina pe cei mari si pe cei mici cu noi bucurii dulci de ...
Gama de vinuri super premium Egregio
Gama de vinuri super premium Egre... Egregio, noua gama de vinuri super premium de la Vincon Romania, este o colectie...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Ai 0 liste de cumparaturi.
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.