Gastronomie» Sfaturi»Nutritie» Spanacul - pentru curatirea organismului

Spanacul - pentru curatirea organismului

19 Apr 2006 00:00 Autor: Angela Beju


Calitatile curative ale spanacului se cunosc inca din antichitate. Principalele proprietati ale spanacului si modul de folosire al spanacului.

Calitatile curative ale spanacului se cunosteau inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si "matura intestinului" deoarece reprezinta cel mai bun mijloc natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv.

Deasemenea se stia ca spanacul fiert sau preparat prin mijloace traditionale este daunator organismului.


Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu trebuie consumat.

Este necesar ca spanacul sa fie OPARIT foarte putin sau CONSUMAT IN STARE CRUDA, de preferinta in salata sau cu cruditati.

Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale din belsug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide, mucilagii.
Referitor la fier continutul lui este mijlociu( 2- 5 mg la 100g) si nu deosebit de mare, asa cum se credea in trecut, existand alte legume mult mai bogate in fier si cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente ale sale.

Principalele proprietati:
- este un intaritor al sistemului imunitar;
- nutritiv si tonifiant;
- combate scorbutul(datorat lipsei de vitamina C);
- remineralizant de mare valoare;
- curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa
umorilor si favorizand eliminarea lor);
- tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii;
- creste cantitatea de urina eliminata ;
- stimuleaza secretiile gastrice ,pancreatice si biliare;
- stimuleaza cresterea ;
- provoaca eliminarea viermilor intetinali;
- previne infectia gingiilor (pioreea).

Recomandari:
Datorita tuturor acestor proprietati este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului si pentru curatirea lui, dar si in convalescenta, anemie, astenie fizica si nervoasa, senescenta, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sangvina crescuta, afectiuni renale, atonia vezicii urinare, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate, prostatita.
Extern este recomandat in acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plagi atone.

Modul de folosire:
Pentru tratarea anemiei, rahitismului, senescentei, asteniei, se consuma frunzele proaspete in salate de cruditati. Frunzele proaspete mai sunt indicate si in regimul alimentar al copiilor, al persoanelor mai in varsta si al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.
In depresii se recomanda suc proaspat, cate un pahar in fiecare dimineata.
Cate o jumatate de litru de suc proaspat pe zi poate vindeca constipatiile rebele in cel mai scurt timp.
Sucul de spanac ajuta procesul de refacere al organelor bolnave , ajuta in ulcer duodenal, anemie pernicioasa, slabiciune, convulsii, deficiente ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo si hipertensiune, sangerarea gingiilor, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoza, abcese dentare etc.
Pentru marirea diurezei in bolile de rinichi sau de vezica se recomanda infuzie cu o lingurita de frunze zdrobite peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute si apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.
Extern, frunzele se oparesc sau se fierb in ulei de masline sau in ulei de soia si se pun cataplasme.

Contraindicatii:
Spanacul contine acid uric si nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiaza urica.
El mai contine oxalati de potasiu si de calciu si nu este recomandat in inflamatii gastrice si intestinale , boli hepatice, precum si in artrite, reumatism.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.86
(5693 voturi)
80402 vizite

Cele mai noi retete...
Sarmalute in foi de varza
Sarmalute in foi de varza Nicio masa de Craciun nu este completa fara sarmale. Fie ca sunt in foi de vita ...
Pastrama din carne de porc
Pastrama din carne de porc Trebuie sa incercati aceasta reteta de pastrama. Este foarte buna, frageda si ar...
Fursecuri pentru Craciun
Fursecuri pentru Craciun Umple casa cu aroma sarbatorilor si prepara aceste fursecuri pentru Craciun. Sun...
Fursecuri cu unt si cocos
Fursecuri cu unt si cocos Fursecurile cu unt si cocos sunt fragede, cu gust subtil de cocos, si efectiv ti...
Ciuperci in sos tomat
Ciuperci in sos tomat Fiindca suntem in postul Craciunului iar ciupercile sunt adorate de multa lume, ...
Supa crema de linte rosie
Supa crema de linte rosie O supa hranitoare, gustoasa si foarte apreciata mai ales in post, supa crema de ...
Trufe raw vegan
Trufe raw vegan Un desert raw vegan exceptional, aceste trufe sunt delicioase alaturi de o cana ...
Mere umplute, aromate
Mere umplute, aromate O reteta minunata pentru zilele reci, merele umplute, aromate cu scortisoara si ...
Bundt cake
Bundt cake Bundt cake este un chec pufos, aromat, copt intr-o forma specifica, de obicei ci...
Prajitura cu prune si iaurt
Prajitura cu prune si iaurt Ador prajiturile cremoase, cu fructe, mi se par a fi desertul ideal asa ca le fa...
Cele mai noi sfaturi ...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele
De vorba cu plasticianul - Dr. Cristian Nitescu

Ai nelamuriri sau vrei sa afli mai multe detalii legate de o anumita interventie estetica? Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie ...

06 Dec 2014 by Mihaelacatana

Cicatrici in zona faciala

02 Dec 2014 by ericcelmic

pilozitate si barbie dubla

26 Nov 2014 by crismonica

Deformare operatie de rinoplastie

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.