Gastronomie» Sfaturi»Nutritie» Spanacul - pentru curatirea organismului

Spanacul - pentru curatirea organismului

19 Apr 2006 00:00 Autor: Angela Beju


Calitatile curative ale spanacului se cunosc inca din antichitate. Principalele proprietati ale spanacului si modul de folosire al spanacului.

Calitatile curative ale spanacului se cunosteau inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si "matura intestinului" deoarece reprezinta cel mai bun mijloc natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv.

Deasemenea se stia ca spanacul fiert sau preparat prin mijloace traditionale este daunator organismului.


Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu trebuie consumat.

Este necesar ca spanacul sa fie OPARIT foarte putin sau CONSUMAT IN STARE CRUDA, de preferinta in salata sau cu cruditati.

Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale din belsug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide, mucilagii.
Referitor la fier continutul lui este mijlociu( 2- 5 mg la 100g) si nu deosebit de mare, asa cum se credea in trecut, existand alte legume mult mai bogate in fier si cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente ale sale.

Principalele proprietati:
- este un intaritor al sistemului imunitar;
- nutritiv si tonifiant;
- combate scorbutul(datorat lipsei de vitamina C);
- remineralizant de mare valoare;
- curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa
umorilor si favorizand eliminarea lor);
- tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii;
- creste cantitatea de urina eliminata ;
- stimuleaza secretiile gastrice ,pancreatice si biliare;
- stimuleaza cresterea ;
- provoaca eliminarea viermilor intetinali;
- previne infectia gingiilor (pioreea).

Recomandari:
Datorita tuturor acestor proprietati este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului si pentru curatirea lui, dar si in convalescenta, anemie, astenie fizica si nervoasa, senescenta, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sangvina crescuta, afectiuni renale, atonia vezicii urinare, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate, prostatita.
Extern este recomandat in acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plagi atone.

Modul de folosire:
Pentru tratarea anemiei, rahitismului, senescentei, asteniei, se consuma frunzele proaspete in salate de cruditati. Frunzele proaspete mai sunt indicate si in regimul alimentar al copiilor, al persoanelor mai in varsta si al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.
In depresii se recomanda suc proaspat, cate un pahar in fiecare dimineata.
Cate o jumatate de litru de suc proaspat pe zi poate vindeca constipatiile rebele in cel mai scurt timp.
Sucul de spanac ajuta procesul de refacere al organelor bolnave , ajuta in ulcer duodenal, anemie pernicioasa, slabiciune, convulsii, deficiente ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo si hipertensiune, sangerarea gingiilor, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoza, abcese dentare etc.
Pentru marirea diurezei in bolile de rinichi sau de vezica se recomanda infuzie cu o lingurita de frunze zdrobite peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute si apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.
Extern, frunzele se oparesc sau se fierb in ulei de masline sau in ulei de soia si se pun cataplasme.

Contraindicatii:
Spanacul contine acid uric si nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiaza urica.
El mai contine oxalati de potasiu si de calciu si nu este recomandat in inflamatii gastrice si intestinale , boli hepatice, precum si in artrite, reumatism.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.86
(5691 voturi)
79470 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Paste cu dovlecei si ricotta
Paste cu dovlecei si ricotta Pastele sunt intotdeauna excelente alaturi de legume insa daca adaugi si putina ...
Paste picante cu creveti
Paste picante cu creveti Incearca aceasta reteta de paste picante cu creveti! Este destul de simpla, insa...
Salata de paste cu fructe
Salata de paste cu fructe Este greu de descris gustul in cuvinte, trebuie neaparat sa o pregatiti aceasta ...
Paste Caprese
Paste Caprese Gustul Italiei intr-o portie de paste! Paste, rosii cherry, mozzarella, parmezan...
Salata cu paste, smochine si mozzarella
Salata cu paste, smochine si mozz... Savureaza aceasta salata cu paste, smochine si mozzarella. Vei fi surprinsa si c...
Taitei cu nuci si branza cu mucegai
Taitei cu nuci si branza cu muceg... O reteta inedita de paste pe care trebuie neaparat sa o incerci. Branza si nucil...
Pere umplute, la cuptor
Pere umplute, la cuptor Este vremea deliciilor la cuptor. Perele umplute cu nuca, aromate cu scortisoara...
Prajitura cu struguri
Prajitura cu struguri Daca tot este vremea strugurilor, pregateste aceasta prajitura rapida care ii va...
Prajitura cu prune si bezea
Prajitura cu prune si bezea Blat pufos, prune acrisoare, bezea dulce .... Incearca aceasta prajitura de sezo...
Prajitura cu mere si bezea
Prajitura cu mere si bezea O prajiturica tare gustoasa, perfecta pentru toamna, alaturi de o ceasca cu ceai...
Cele mai noi sfaturi ...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...
Napolact te racoreste - Sana cu capsuni si coacaze
Napolact te racoreste - Sana cu c... Si vara aceasta, Napolact te racoreste cu binecunoscuta de acum Sana cu fructe, ...
Iaurtul natural Cedra de la Napolact
Iaurtul natural Cedra de la Napol... In luna mai, Napolact readuce in casele romanilor iaurtul natural Cedra intr-un ...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Ai 0 liste de cumparaturi.
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.