Prunele - fructe pentru o nutritie corecta

19 Sep 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Adaptabil la conditii diferite de clima si sol, nepretentios, prunul este cultivat de la campie pana la poalele muntilor.

De-a lungul timpului el a ajuns sa constituie unul din mijloacele de existenta si sursa de traditii culinare pentru taranii romani.

Pe aceeasi linie a traditiilor, Romania estesi astazi tara cu cea mai mare productie de prune din Europa.

Zemoase si cu o culoare unica, prunele au o intrebuintare diversificata, putandu-se consuma:
- Proaspete;
- Deshidratate;
- Conservate sub forma de gemuri, dulceturi, compoturi, jeleuri;
- Ca si component pentru lichioruri si mai ales pentru obtinerea celebrei tuici romanesti;

In comparatie cu alte fructe, au o valoare nutritiva foarte ridicata datorita continutului mare de zahar. Datorita vitaminelor pe care le contin (A, B1, B2, C, PP), a mineralelor (potasiu, calciu, fier si sodiu), prunele sunt o sursa de sanatate, importanta pentru organism de substante nutritive.

Beneficii multiple

In stare proaspata prunele:
- este bine sa se consume cu jumatate de ora inaintea meselor principale, sub forma de suc;
- au calitati enegizante datorirta zaharurilor pe care le contin, din acelasi motiv fiind stimulente pentru sistemul muscular si pentru activitatea celulelor sistemului nervos;
- sunt surse naturale de vitamine si minerale, ajutand la eliminarea toxinelor din organism si la combaterea oboselii si anemiei;
- sunt cei mai buni aliati ai tranzitului intestinal, stimuland si normalizand atat tranzitul intestinal cat si volumul ficatului, crescand astfel rezistenta organismului;
-pentru tratarea obezitatii, hipertensiunii arteriale si a arterosclerozei, se recomanda cure de 3 zile, in care se consuma restrictiv numai prune.

In stare uscata:
- isi pastreaza mult timp proprietatile, avand capacitatea de a creste nivelul hemoglobinei;
pentru ten si detoxifiere, se face o cura de 4 zile de prune uscate, de mai multe ori pe parcursul unui an.

Pentru efectele diuretice si laxative sunt necesare 8-10 prune, consumate ca atare dimineata pe stomacul gol, sau se face un decoct din 6-7 prune uscate, puse intr-o cana calduta, in care s-a stors si o lamaie.

Datorita gustului lor delicios, prunele sunt fructe foarte folosite in cofetarie si patiserie, va oferim cateva retete delicioase:

- Prajitura cu iaurt si prune
- Pui cu prune si arpagic
-Placinta cu prune

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.75
(6948 voturi)
38467 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!