Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Sfaturi pentru cel mai bun cozonac

Sfaturi pentru cel mai bun cozonac

14 Feb 2007 00:00
Aluaturile de cozonac sunt cele mai crescute si mai pufoase aluaturi si ele trebuie facute cu atentie si rabdare.

Aluaturile, in functie de elasticitate, sunt de doua feluri aluaturi tari si aluaturi moi. Aluaturile pentru cozonac sunt aluaturi moi, pe baza de oua si un ingredient pentru dospire.

Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil si daca e sa ma gandesc la sfaturile bunicii, pe scurt, pentru a prepara un cozonac bun, trebuie sa tinem cont de urmatoarele principii generale:

In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent;

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte);

Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);

Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti;

Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data;

Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii;

Framantati fara mila;

Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

Reteta in general
Aluatul pentru cozonac se face in general din:
faina;
oua;
lapte sau apa;
zahar;
drojdie de bere.

Principii de preparare
Drojdia se desface in lapte sau apa, se amesteca cu un pic de faina si se lasa la crescut, la cald.
Se amesteca compozitia de mai sus cu faina si restul ingredientelor si se lasa la crescut la cald.
Se coace in cuptorul cald, la foc mare, pentru inceput si apoi la foc potrivit.

Vezi prepararea aluatului de la reteta Cozonac .

In timp si din experienta am mai gasit cateva lucruri de care e bine sa tinem cont.

Cozonacul va fi mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu grasime.

Cozonacii care s-au intarit devin iarasi pufosi, daca ii invelesti in folie de aluminiu si ii bagi 20 nminute la cuptor.

Cozonacul se framanta pana se desprinde de pe maini, atunci este gata.

Daca scoatem cozonacul si il ungem cu ulei deasupra, va fi tot timpul moale.

Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar.

In aluatul cozonacului se adauga o lingura de untura, pentru a fi mai fraged.

Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5-10 minute.

Incearca retetele de cozonac propuse de ele.ro:
Cozonac cu mac;
Cozonac cu nuca II;
Cozonac cu nuca I;
Cozonac moldovenesc;
Cozonac cu rahat;

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.18
(4393 voturi)
403033 vizite

Cele mai noi Retete
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune nu trebuie sa iti lipseasca din camara. Aceasta este delicioasa, are o aroma perfecta pentru clatite, dar si alte prajituri. Iata mai jos o reteta super-rapida de dulceata de prune, care te va incanta.
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas este perfecta pentru invitatii speciali. Aceasta are o aroma inedita, dar foarte savuroasa. O prepari super rapid si este perfecta pentru sarbatorile de iarna, mai ales pentru cozonaci.
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri este una speciala, pe care orice gospodina iscusita trebuie sa stie sa o prepare. Aceasta se pregateste foarte usor, iar tu ii vei da gata pe invitatii tai cu un desert atat de aromat si special.
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti este o adevarata delicatesa. Aceasta se serveste alaturi de alte mancaruri, precum friptura, si nu ca desert. Are o aroma deosebita si va da preparatelor tale un gust rafinat, foarte elegant.
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Este momentul sa te pregatesti pentru iarna! Toamna isi intra deja in drepturi, iar camara ta abia asteapta sa fie umpluta. Zacusca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele gospodinelor desavarsite, asa ca venim in ajutorul tau cu reteta rapida si super-delicioasa.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine!
Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pentru marele premiu de 10.000 de RON si alte multe de premii.Reinert Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de mezeluri ce activeaza in comertu
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Pudding, desertul fin si cremos care ascunde o inima de budinca. Inimosul desert-crema de la Dr. Oetker da forma sentimentelor tale la momentul potrivit si aduce zambetul pe

Felicitari Ele.ro
  • Sfanta Maria

    Sfanta Maria

  • La multi ani!

    La multi ani!

  • Sfanta Maria sa te ocroteasca!

    Sfanta Maria sa te ocroteasca!

  • La multi ani, Maria!

    La multi ani, Maria!

  • La multi ani de Sfanta Maria!

    La multi ani de Sfanta Maria!

19 Nov 2009 by kathy70788

caut carucior pentru copil de 1 an

10 Dec 2010 by laviari

numele copilului

14 Apr 2015 by filipica

Recomandare de scaune auto

28 Apr 2015 by daniela87

Buna fetelor!

14 Apr 2015 by filipica

Recomandare scaune auto
Horoscop Ele.ro

02 Sep 2015

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Ok!

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii!