Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Sfaturi pentru cel mai bun cozonac

Sfaturi pentru cel mai bun cozonac

14 Feb 2007 00:00


Aluaturile de cozonac sunt cele mai crescute si mai pufoase aluaturi si ele trebuie facute cu atentie si rabdare.

Aluaturile, in functie de elasticitate, sunt de doua feluri aluaturi tari si aluaturi moi. Aluaturile pentru cozonac sunt aluaturi moi, pe baza de oua si un ingredient pentru dospire.

Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil si daca e sa ma gandesc la sfaturile bunicii, pe scurt, pentru a prepara un cozonac bun, trebuie sa tinem cont de urmatoarele principii generale:

In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent;

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte);

Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);

Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti;

Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data;

Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii;

Framantati fara mila;

Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

Reteta in general
Aluatul pentru cozonac se face in general din:
faina;
oua;
lapte sau apa;
zahar;
drojdie de bere.

Principii de preparare
Drojdia se desface in lapte sau apa, se amesteca cu un pic de faina si se lasa la crescut, la cald.
Se amesteca compozitia de mai sus cu faina si restul ingredientelor si se lasa la crescut la cald.
Se coace in cuptorul cald, la foc mare, pentru inceput si apoi la foc potrivit.

Vezi prepararea aluatului de la reteta Cozonac .

In timp si din experienta am mai gasit cateva lucruri de care e bine sa tinem cont.

Cozonacul va fi mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu grasime.

Cozonacii care s-au intarit devin iarasi pufosi, daca ii invelesti in folie de aluminiu si ii bagi 20 nminute la cuptor.

Cozonacul se framanta pana se desprinde de pe maini, atunci este gata.

Daca scoatem cozonacul si il ungem cu ulei deasupra, va fi tot timpul moale.

Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar.

In aluatul cozonacului se adauga o lingura de untura, pentru a fi mai fraged.

Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5-10 minute.

Incearca retetele de cozonac propuse de ele.ro:
Cozonac cu mac;
Cozonac cu nuca II;
Cozonac cu nuca I;
Cozonac moldovenesc;
Cozonac cu rahat;

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.18
(4357 voturi)
390200 vizite

Comentarii

VVVBBB

cozonac
15 Apr 2013
Buna ziua,
Din cate stiu albusul in cozonac il usuca, cred ca este bine sa folosim la doar galbenusurile.Stiu asta din retete vechi(vezi Sanda Marin).


Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Oua umplute cu branza cheddar si bacon
Oua umplute cu branza cheddar si ... Prepara ceva inedit pentru masa de Paste! Aperitivele sunt cheia unei mese de su...
Friptura de miel cu rodie si nuci
Friptura de miel cu rodie si nuci... Vrei sa pregatesti ceva inedit pentru masa de Paste? Iata o reteta de friptura d...
Ciorba de miel
Ciorba de miel Meniul de Paste nu poate fi complet fara o ciorba de miel care iti va umple casa...
Rulada de miel cu ierburi aromatice
Rulada de miel cu ierburi aromati... Friptura de miel este nelipsita de pe masa de Paste. Incanta-ti invitatii cu ace...
Aperitive in forma de morcovi
Aperitive in forma de morcovi Iata o reteta inedita: pizza vegetariana taiata in forma de morcovi. Este un pre...
Friptura de miel cu portocale si rozmarin
Friptura de miel cu portocale si ... Pe masa de Paste, friptura de miel cu portocale este un preparat inedit si extre...
Pasca marmorata cu ciocolata
Pasca marmorata cu ciocolata Daca de Paste nu ai timp sa pregatesti o pasca traditionala, aceasta reteta rapi...
Rulada verde cu branza si somon afumat
Rulada verde cu branza si somon a... Pentru masa de Florii si nu numai, prepara aceasta rulada aperitiv gustoasa si c...
Sandwich cu salata de ton
Sandwich cu salata de ton Ti-e pofta de o salata inedita cu ton, dar parca nu este de ajuns sa-ti potolest...
Somon cu varza kale si orez
Somon cu varza kale si orez Iata o reteta inedita, combinatia dintre somon, varza kale si orez fiind o adeva...
Cele mai noi sfaturi ...
Experinta culinara belgiana la Crowne Plaza
Experinta culinara belgiana la Cr... Crowne Plaza Bucuresti celebreaza relatiile dintre Romania si Belgia si organize...
NESTEA floare de cires, noul gust al primaverii
NESTEA floare de cires, noul gust... NESTEA, liderul pe piata bauturilor racoritoare necarbogazoase cu extract de cea...
Retsina, restaurant cu specific mediteranean
Retsina, restaurant cu specific m... OSHO Fish, recunoscut pentru pestele proaspat si fructele de mare, s-a transform...
Daruieste bucurii romanesti!
Daruieste bucurii romanesti! Traditional Delights te provoaca la o calatorie inspirata de redescoperirea spir...
Maestrul torturilor savuroase
Maestrul torturilor savuroase Un blat pufos, o crema catifelata si o aroma fina asigura si cel mai pretentios ...
Noile bauturi din sucuri de fructe Cappy
Noile bauturi din sucuri de fruct... Bauturile din sucuride fructe Cappy se relanseaza incepand cu luna februarie, cu...
Clatitele: mii de ani de istorie
Clatitele: mii de ani de istorie Exista dovezi arheologice care desemneaza clatitele cea mai veche si raspandita ...
S-a deschis primul BurgerBar din Romania
S-a deschis primul BurgerBar din ... Burgerbar, cel mai nou concept culinar din Romania ce cuprinde o selectie de pre...
Boromir a deschis portile Fabricii de Amandine
Boromir a deschis portile Fabrici... Luna cadourilor ii intampina pe cei mari si pe cei mici cu noi bucurii dulci de ...
Gama de vinuri super premium Egregio
Gama de vinuri super premium Egre... Egregio, noua gama de vinuri super premium de la Vincon Romania, este o colectie...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Lista cumparaturi
Creeaza-ti propria lista de cumparaturi selectand retetele pe care vrei sale prepari pentru cei dragi!
Vezi lista ta de cumparaturi!
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.