Gastronomie» Sfaturi»Sfaturile Bunicii»Sfaturi in bucatarie» Sfaturi pentru cel mai bun cozonac

Sfaturi pentru cel mai bun cozonac

14 Feb 2007 00:00

Aluaturile de cozonac sunt cele mai crescute si mai pufoase aluaturi si ele trebuie facute cu atentie si rabdare.

Aluaturile, in functie de elasticitate, sunt de doua feluri aluaturi tari si aluaturi moi. Aluaturile pentru cozonac sunt aluaturi moi, pe baza de oua si un ingredient pentru dospire.

Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil si daca e sa ma gandesc la sfaturile bunicii, pe scurt, pentru a prepara un cozonac bun, trebuie sa tinem cont de urmatoarele principii generale:

In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent;

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte);

Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);

Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti;

Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data;

Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii;

Framantati fara mila;

Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

Reteta in general
Aluatul pentru cozonac se face in general din:
faina;
oua;
lapte sau apa;
zahar;
drojdie de bere.

Principii de preparare
Drojdia se desface in lapte sau apa, se amesteca cu un pic de faina si se lasa la crescut, la cald.
Se amesteca compozitia de mai sus cu faina si restul ingredientelor si se lasa la crescut la cald.
Se coace in cuptorul cald, la foc mare, pentru inceput si apoi la foc potrivit.

Vezi prepararea aluatului de la reteta Cozonac .

In timp si din experienta am mai gasit cateva lucruri de care e bine sa tinem cont.

Cozonacul va fi mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu grasime.

Cozonacii care s-au intarit devin iarasi pufosi, daca ii invelesti in folie de aluminiu si ii bagi 20 nminute la cuptor.

Cozonacul se framanta pana se desprinde de pe maini, atunci este gata.

Daca scoatem cozonacul si il ungem cu ulei deasupra, va fi tot timpul moale.

Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar.

In aluatul cozonacului se adauga o lingura de untura, pentru a fi mai fraged.

Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5-10 minute.

Incearca retetele de cozonac propuse de ele.ro:
Cozonac cu mac;
Cozonac cu nuca II;
Cozonac cu nuca I;
Cozonac moldovenesc;
Cozonac cu rahat;

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.18
(4391 voturi)
401482 vizite

Cele mai noi retete...
Cozonac cu cacao, ciocolata si stafide
Cozonac cu cacao, ciocolata si st... Nicio masa de sarbatoare nu este completa fara cozonacul rumen, pufos si aromat....
Drob de miel in prapur
Drob de miel in prapur Drobul este un preparat traditional pe masa de Paste insa il poti pregati in div...
Pasca
Pasca "Ousor" O simpla reteta de pasca, insa cu un element ce o face deosebita, o jumatate de ...
Salata de linte cu ceapa verde
Salata de linte cu ceapa verde Lintea este preferata mai ales in post pentru ca este foarte satioasa si gustoas...
Salata de spanac, rodie si pomelo
Salata de spanac, rodie si pomelo... O salata revigoranta, crocanta, plina de prospetime si culoare, salata de spanac...
Gogosi de post
Gogosi de post Gogosile de post sunt categoric cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreoda...
Tort de biscuiti cu ciocolata si fructe confiate
Tort de biscuiti cu ciocolata si ... Daca tineti post, caietulcuretete.com va propune un tort exceptional, foarte uso...
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca Prajitura Tosca este o prajiturica renumita, perfecta pentru petrecerile anivers...
Prajitura Linzer
Prajitura Linzer Va amintiti de prajitura Linzer ? Pentru unii este prajitura care le reaminteste...
Rulada de somon cu crema de branza si avocado
Rulada de somon cu crema de branz... Un aperitiv simplu de preparat si extrem de sanatos, care iti va mentine si frum...
Cele mai noi sfaturi ...
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele manca... Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chi...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...

Felicitari Ele.ro
  • Puterea dragostei

    Puterea dragostei

  • Viata ...

    Viata ...

  • Da sansa fiecarei zile ...

    Da sansa fiecarei zile ...

  • Intreaga lume ...

    Intreaga lume ...

  • Fericirea este calea

    Fericirea este calea

08 Nov 2011 by vick25081974

acnee chistica si puncte negre

19 Mai 2015 by mallinas

cariera in beauty

08 Oct 2007 by simionamelia

Ma puteti cumva ajuta???!!!

17 Mai 2015 by alice1wonderful

Inovatie de la Scholl

13 Mai 2015 by mallinas

Ingrijirea sprancenelor
Horoscop Ele.ro

25 Mai 2015

Horoscop zilnic Gemeni

(21 Mai - 21 Iun)

Decat sa reflectezi asupra unor probleme mai vechi, ar fi mai bine sa te linistesti putin ...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Realitatea.net
Luminita Anghel s-a maritat cu un fan. Cine este acesta
Cum scapi, natural, de negi, veruci, papiloame si toate excrescentele de pe piele
Ce unghii neingrijite are Andreea Marin! Fosta "Zana" si-a expus manichiura care arata asa
220.ro
Concurs de suflat intre fetele de pe plaja
Poarta lenjerie sau nu ?
Nu te pune cu chelnerita asta ca o patesti
Click.ro
«Insula iubirii»: scene fierbinţi între o concurentă şi ispita ei
Gabriel Cotabiţă, deconectat de la aparate. Ce spun medicii
EUROVISION 2015: Călin Goia e supărat foc pe românii din diaspora
Eva.ro
Revenirea Biancai Dragusanu. Incercarile divei de a fi din nou in centrul atentiei!
6 tipuri de sex mai putin folosite. Tu le-ai incerca?
FOTO. Casa ta. Cum sa-ti decorezi locuinta in aceasta vara. Sfaturi utile!
Ziare.com
Un an de cand Kim Kardashian s-a maritat - Mama sa arata in premiera o inregistrare de la nunta (Video)
Celebritati care au avut timp si de cate un doctorat (Galerie foto)
Asa Da, asa Nu la Eurovision, cu designerul Maria Simion: O nebunie cu salopetele astea! Nu-mi place!
Copilul.ro
Cum sa ingrijesti pielea delicata a bebelusului tau?
Beneficiile uleiului de ficat de cod pentru dezvoltarea copilului
Cum sa ii oferi bebelusului tau o baita speciala seara de seara?
RomaniaTV.net
PARINTII AU LESINAT DE BUCURIE. O fetita de TREI ANI s-a miscat in sicriu, inainte sa fie inmormantata FOTO
FLORIN PIERSIC, mesaj CUTREMURATOR pentru GABRIEL COTABITA
CALEA ZEILOR din Campulung. Aici au trait civilizatii de URIASI
SfatulMedicului.ro
Ovulatia dureroasa sau ovulalgia
Totul despre impotenta
Fibromul uterin
Evz.ro
Fotografii de NUNTA la rusi. Carpete, photoshop de tot rasul sau ipostaze de un penibil trist | GALERIE FOTO
Un sustinator al ZOOFILIEI si al UCIDERII nou-nascutilor va deveni Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti
UPDATE Gabriel COTABITA a fost OPERAT din nou in aceasta dimineata. I s-a MONTAT un tub la nivelul gatului