Gastronomie» Sfaturi»Bune maniere»Aranjarea mesei» Sfaturi pentru masa de Paste

Sfaturi pentru masa de Paste

17 Apr 2008 00:00


Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele, pentru a servi preparate gustoase si a se bucura alaturi de cei dragi de aceasta sarbatoare, cea mai importanta sarbatoare a anului.

Sarbatoarea Pastelui este sarbatorita peste tot in lume, potrivit traditiilor, astfel pe mesele credinciosilor vor fi oua, pasca, paine, miel, cozonaci si alte preparate care fac farmecul acestor sarbatori si creaza o atmosfera deosebita.

Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa elegant aranjata va va pune in contact cu spiritul sarbatorii si va da esenta semnificatiei acestei zile deosebite. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi.

Nu trebuie sa faceti decoratiuni pompoase si nici nu trebuie sa cheltuiti foarte mult. Important este sa asezati totul cu gust si cu multa daruire!

Fata de masa
Fata de masa poate fi decorata cu motive de Pasti, iepurasi sau oua colorate pentru familie si prieteni sau simpla, alba, mai ales daca masa este una mai formala.

Puteti armoniza fata de masa cu vesela si tacamurile. Daca fata de masa are model incarcat, atunci folositi o vesela cat mai simpla si viceversa. Astfel masa nu va parea nici incarcata si nici sorcova si se evidentiaza tema de Paste.

Daca masa este una formala si aveti mai multi invitati, puteti plasa cartonase cu numele invitatilor in dreptul locurilor lor. Eventual decorati cartonasele cu motive de Pasti sau scrieti numele cu litere elegante, albe pe fond rosu sau invers.

Vesela si servetelele
Un lucru foarte important de tinut minte atunci cand faceti distributia locurilor oaspetilor este plasarea farfuriilor astfel incat fiecare sa stea cat mai comfortabil. Distanta recomandata este de 40 de centimetri, dar aceasta depinde de numarul de invitati, de suprafata mesei si de latimea scaunelor.

In general, vesela consta dintr-o farfurie de baza, lata pe care veti plasa celelalte farfurii. Aceasta farfurie va ramane in permanenta pe masa, astfel incat aceasta sa nu ramana goala. Daca spatiul reprezinta o problema, renuntati la farfuria de baza.

Servetelele trebuie sa fie asortate cu fata de masa, fie cu model, fie simple si se aseaza intotdeauna pe partea stanga.

Tacamurile
Numarul de tacamuri depinde de numarul de feluri servite, dar nu trebuie plasate mai mult de trei tacamuri pe o parte. Daca sunt necesare mai multe, ele trebuie aduse odata cu felurile de mancare la care se folosesc.

Furculitele la stanga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior in ordinea in care vor fi folosite: furculita de salata cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne.

Cutitele la dreapta farfuriei, in acelasi mod ca furculitele. Partea ascutita trebuie sa fie orientata spre farfurie.

Lingura la dreapta farfuriei, cel mai in exterior.

Tacamurile de desert vor fi asezate deasupra farfuriei si de obicei sunt aduse cu putin inainte de servirea lui.

Paharele
Vinul se serveste in pahare cu picior, asezate la dreapta si in fata farfuriei, pe cat posibil pe diagonala, incepand cu cel mai mare pahar. Aveti nevoie de cate un pahar pentru fiecare tip de vin.

Primul este paharul de apa, fara picior. Urmatorul este paharul de sampanie, apoi paharele pentru vin rosu mai mare si cel de vin alb alb, terminand cu paharele pentru desert.

Lasati vinul sa decanteze intr-o carafa inainte sa-l serviti.

Accesorii pentru masa
In aceasta categorie intra solnitele pentru sare si piper si alte condimente, untul si painea.
Solnitele trebuie plasate in dublu exemplar la ambele capete ale mesei.

Daca intentionati sa serviti unt, acesta trebuie pus intr-un un vas acoperit inainte ca oaspetii sa se aseze la masa. Cutitul pentru unt este mai scurt si plasat pe recipientul pentru unt, in stanga.

Painea poate fi servita sub forma de chifle sau baghete. Baghetele se taie in felii in unghi. Ambele se plaseaza in cosulete acoperite cu un servet alb si sunt distribuite in mod egal pe suprafata mesei.

Daca sunt necesare, scrumierele se aduc la masa odata cu desertul.

Piesa ornamentala centrala
Fetele de masa pot avea imprimeuri cu iepurasi, oua sau cu tematica religioasa. Pe masa puteti pune un cosulet din rachita cu iarba in care asezati cateva oua vopsite si un iepuras de plus sau din ciocolata. Langa cosulet asezati o vaza cu flori. Nu trebuie sa fie mare. Apoi asezati pe o farfurie rotunda felii de cozonac si pasca.

Ca sa va pastrati in armonie cu sarbatorile de Pasti, puteti crea un ornament alcatuit dintr-un fel de mancare, cum ar fi un cosulet cu oua vopsite in diverse culori si decorate cu diverse modele, sau friptura de miel ornata apetisant.

In mijlocul mesei puneti un sfesnic cu lumanarele sau doua lumanari sub forma de ou ori iepuras.
Piesa ornamentala se aseaza in centrul mesei si nu trebuie sa fie prea inalta sau prea lata, astfel incat oaspetii sa se poata vedea si vorbi comfortabil.

Piesa centrala poate fi alcatuita din diverse componente: flori, portelan, feluri de mancare mai deosebite, in functie de imaginatia si resursele dumneavoastra. Florile pot fi uscate sau proaspete si in general de sezon. Le puteti armoniza cu lumanari albe, cilindrice si noi pentru ocaziile formale sau pentru o masa in familie sau intre prieteni, ele pot fi colorate.

Nu folositi lumanari parfumate, aroma lor intrand in conflict cu a mancarii.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.61
(3477 voturi)
22655 vizite

Cele mai noi retete...
Sarmalute in foi de varza
Sarmalute in foi de varza Nicio masa de Craciun nu este completa fara sarmale. Fie ca sunt in foi de vita ...
Pastrama din carne de porc
Pastrama din carne de porc Trebuie sa incercati aceasta reteta de pastrama. Este foarte buna, frageda si ar...
Fursecuri pentru Craciun
Fursecuri pentru Craciun Umple casa cu aroma sarbatorilor si prepara aceste fursecuri pentru Craciun. Sun...
Fursecuri cu unt si cocos
Fursecuri cu unt si cocos Fursecurile cu unt si cocos sunt fragede, cu gust subtil de cocos, si efectiv ti...
Ciuperci in sos tomat
Ciuperci in sos tomat Fiindca suntem in postul Craciunului iar ciupercile sunt adorate de multa lume, ...
Supa crema de linte rosie
Supa crema de linte rosie O supa hranitoare, gustoasa si foarte apreciata mai ales in post, supa crema de ...
Trufe raw vegan
Trufe raw vegan Un desert raw vegan exceptional, aceste trufe sunt delicioase alaturi de o cana ...
Mere umplute, aromate
Mere umplute, aromate O reteta minunata pentru zilele reci, merele umplute, aromate cu scortisoara si ...
Bundt cake
Bundt cake Bundt cake este un chec pufos, aromat, copt intr-o forma specifica, de obicei ci...
Prajitura cu prune si iaurt
Prajitura cu prune si iaurt Ador prajiturile cremoase, cu fructe, mi se par a fi desertul ideal asa ca le fa...
Cele mai noi sfaturi ...
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noie... Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. Th...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele
De vorba cu plasticianul - Dr. Cristian Nitescu

Ai nelamuriri sau vrei sa afli mai multe detalii legate de o anumita interventie estetica? Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie ...

06 Dec 2014 by Mihaelacatana

Cicatrici in zona faciala

02 Dec 2014 by ericcelmic

pilozitate si barbie dubla

26 Nov 2014 by crismonica

Deformare operatie de rinoplastie

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.