Gastronomie» Sfaturi»Bune maniere»Aranjarea mesei» Sfaturi pentru masa de Paste

Sfaturi pentru masa de Paste

17 Apr 2008 00:00
Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele, pentru a servi preparate gustoase si a se bucura alaturi de cei dragi de aceasta sarbatoare, cea mai importanta sarbatoare a anului.

Sarbatoarea Pastelui este sarbatorita peste tot in lume, potrivit traditiilor, astfel pe mesele credinciosilor vor fi oua, pasca, paine, miel, cozonaci si alte preparate care fac farmecul acestor sarbatori si creaza o atmosfera deosebita.

Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa elegant aranjata va va pune in contact cu spiritul sarbatorii si va da esenta semnificatiei acestei zile deosebite. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi.

Nu trebuie sa faceti decoratiuni pompoase si nici nu trebuie sa cheltuiti foarte mult. Important este sa asezati totul cu gust si cu multa daruire!

Fata de masa
Fata de masa poate fi decorata cu motive de Pasti, iepurasi sau oua colorate pentru familie si prieteni sau simpla, alba, mai ales daca masa este una mai formala.

Puteti armoniza fata de masa cu vesela si tacamurile. Daca fata de masa are model incarcat, atunci folositi o vesela cat mai simpla si viceversa. Astfel masa nu va parea nici incarcata si nici sorcova si se evidentiaza tema de Paste.

Daca masa este una formala si aveti mai multi invitati, puteti plasa cartonase cu numele invitatilor in dreptul locurilor lor. Eventual decorati cartonasele cu motive de Pasti sau scrieti numele cu litere elegante, albe pe fond rosu sau invers.

Vesela si servetelele
Un lucru foarte important de tinut minte atunci cand faceti distributia locurilor oaspetilor este plasarea farfuriilor astfel incat fiecare sa stea cat mai comfortabil. Distanta recomandata este de 40 de centimetri, dar aceasta depinde de numarul de invitati, de suprafata mesei si de latimea scaunelor.

In general, vesela consta dintr-o farfurie de baza, lata pe care veti plasa celelalte farfurii. Aceasta farfurie va ramane in permanenta pe masa, astfel incat aceasta sa nu ramana goala. Daca spatiul reprezinta o problema, renuntati la farfuria de baza.

Servetelele trebuie sa fie asortate cu fata de masa, fie cu model, fie simple si se aseaza intotdeauna pe partea stanga.

Tacamurile
Numarul de tacamuri depinde de numarul de feluri servite, dar nu trebuie plasate mai mult de trei tacamuri pe o parte. Daca sunt necesare mai multe, ele trebuie aduse odata cu felurile de mancare la care se folosesc.

Furculitele la stanga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior in ordinea in care vor fi folosite: furculita de salata cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne.

Cutitele la dreapta farfuriei, in acelasi mod ca furculitele. Partea ascutita trebuie sa fie orientata spre farfurie.

Lingura la dreapta farfuriei, cel mai in exterior.

Tacamurile de desert vor fi asezate deasupra farfuriei si de obicei sunt aduse cu putin inainte de servirea lui.

Paharele
Vinul se serveste in pahare cu picior, asezate la dreapta si in fata farfuriei, pe cat posibil pe diagonala, incepand cu cel mai mare pahar. Aveti nevoie de cate un pahar pentru fiecare tip de vin.

Primul este paharul de apa, fara picior. Urmatorul este paharul de sampanie, apoi paharele pentru vin rosu mai mare si cel de vin alb alb, terminand cu paharele pentru desert.

Lasati vinul sa decanteze intr-o carafa inainte sa-l serviti.

Accesorii pentru masa
In aceasta categorie intra solnitele pentru sare si piper si alte condimente, untul si painea.
Solnitele trebuie plasate in dublu exemplar la ambele capete ale mesei.

Daca intentionati sa serviti unt, acesta trebuie pus intr-un un vas acoperit inainte ca oaspetii sa se aseze la masa. Cutitul pentru unt este mai scurt si plasat pe recipientul pentru unt, in stanga.

Painea poate fi servita sub forma de chifle sau baghete. Baghetele se taie in felii in unghi. Ambele se plaseaza in cosulete acoperite cu un servet alb si sunt distribuite in mod egal pe suprafata mesei.

Daca sunt necesare, scrumierele se aduc la masa odata cu desertul.

Piesa ornamentala centrala
Fetele de masa pot avea imprimeuri cu iepurasi, oua sau cu tematica religioasa. Pe masa puteti pune un cosulet din rachita cu iarba in care asezati cateva oua vopsite si un iepuras de plus sau din ciocolata. Langa cosulet asezati o vaza cu flori. Nu trebuie sa fie mare. Apoi asezati pe o farfurie rotunda felii de cozonac si pasca.

Ca sa va pastrati in armonie cu sarbatorile de Pasti, puteti crea un ornament alcatuit dintr-un fel de mancare, cum ar fi un cosulet cu oua vopsite in diverse culori si decorate cu diverse modele, sau friptura de miel ornata apetisant.

In mijlocul mesei puneti un sfesnic cu lumanarele sau doua lumanari sub forma de ou ori iepuras.
Piesa ornamentala se aseaza in centrul mesei si nu trebuie sa fie prea inalta sau prea lata, astfel incat oaspetii sa se poata vedea si vorbi comfortabil.

Piesa centrala poate fi alcatuita din diverse componente: flori, portelan, feluri de mancare mai deosebite, in functie de imaginatia si resursele dumneavoastra. Florile pot fi uscate sau proaspete si in general de sezon. Le puteti armoniza cu lumanari albe, cilindrice si noi pentru ocaziile formale sau pentru o masa in familie sau intre prieteni, ele pot fi colorate.

Nu folositi lumanari parfumate, aroma lor intrand in conflict cu a mancarii.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.61
(3477 voturi)
23759 vizite

Cele mai noi Retete
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune. Reteta super-rapida!
Dulceata de prune nu trebuie sa iti lipseasca din camara. Aceasta este delicioasa, are o aroma perfecta pentru clatite, dar si alte prajituri. Iata mai jos o reteta super-rapida de dulceata de prune, care te va incanta.
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas!
Dulceata de ananas este perfecta pentru invitatii speciali. Aceasta are o aroma inedita, dar foarte savuroasa. O prepari super rapid si este perfecta pentru sarbatorile de iarna, mai ales pentru cozonaci.
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri!
Dulceata de trandafiri este una speciala, pe care orice gospodina iscusita trebuie sa stie sa o prepare. Aceasta se pregateste foarte usor, iar tu ii vei da gata pe invitatii tai cu un desert atat de aromat si special.
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti!
Dulceata de ardei iuti este o adevarata delicatesa. Aceasta se serveste alaturi de alte mancaruri, precum friptura, si nu ca desert. Are o aroma deosebita si va da preparatelor tale un gust rafinat, foarte elegant.
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Zacusa rapida si super-delicioasa!
Este momentul sa te pregatesti pentru iarna! Toamna isi intra deja in drepturi, iar camara ta abia asteapta sa fie umpluta. Zacusca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele gospodinelor desavarsite, asa ca venim in ajutorul tau cu reteta rapida si super-delicioasa.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine!
Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pentru marele premiu de 10.000 de RON si alte multe de premii.Reinert Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de mezeluri ce activeaza in comertu
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Pudding, desertul fin si cremos care ascunde o inima de budinca. Inimosul desert-crema de la Dr. Oetker da forma sentimentelor tale la momentul potrivit si aduce zambetul pe

Felicitari Ele.ro
  • Sfanta Maria

    Sfanta Maria

  • La multi ani!

    La multi ani!

  • Sfanta Maria sa te ocroteasca!

    Sfanta Maria sa te ocroteasca!

  • La multi ani, Maria!

    La multi ani, Maria!

  • La multi ani de Sfanta Maria!

    La multi ani de Sfanta Maria!

14 Oct 2008 by ionela288

ghicit in cafea si carti

06 Mar 2015 by mari_stefanescu

Indepartarea tatuajelor

04 Dec 2014 by mirela

rinoplastie

22 Dec 2014 by stan.lacramioara.1

Tinuta de Revelion
Horoscop Ele.ro

01 Sep 2015

Horoscop zilnic Fecioara

(23 Aug - 22 Sep)

Sunt mari sanse sa fii ceruta de nevasta astazi sau sa stabilesti data nuntii. Oricum, ast...

Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Ok!

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii!