Gastronomie» Sfaturi»Bune maniere»Aranjarea mesei» Aranjarea mesei de Craciun

Aranjarea mesei de Craciun

30 Nov 2007 00:00


Nimic nu poate fi mai frumos decat sa iti petreci seara de Craciun in compania familiei si a celor apropiati.

Dar pentru ca totul sa fie perfect in acea seara magica, pe langa impodobirea bradului trebuie sa acorzi o atentie maxima pentru decorarea mesei de Craciun.

Masa de Craciun nu inseamna numai la mese intinse si mancaruri alese. Aceasta masa se deosebeste de obisnuitele mese de petrecere si necesita un cadru special, cu elemente decorative alese cu gust.

Platourile cu bucati delicioase nu sunt elementele cheie care fac din masa de Craciun una deosebita, ci modul in care o vom decora este cel important.

De aceea vom crea un decor elegant si delicat folosind elemente naturale - crengute de brad, fructe si accesorii festive - lumanari, globulete, fundite, beteala.



Fie ca pregatesti o cina in familie sau una cu prietenii apropiati, intotdeauna o masa frumos decorata care poarta "amprenta" Craciunului va incalzi si va inveseli atmosfera. Cateva sugestii nu strica si vei reusi sa-ti surprinzi placut familia si prietenii.

Intotdeauna pentru decorarea mesei de Craciun este indicata o fata de masa dintr-un material din fibra naturala (crepsaten, damasc), de preferinta alba.

In cazul in care sunt simple se pot pune servetele imprimate (combinatia alb-rosu fiind la moda), se pot fronsa prinzandu-le cu fundite, clopotei sau stelute.



Daca masa este in familie, se orneaza cu stelute decupate din staniol colorat si imprastiate pe masa sau cu crengute de brad, cusute pe margtinea fetei de masa; in cele doua capete ale mesei se aseaza cate un vas cu gatul stramb, in care se pun cateva crengute de brad sau vasc, iar de ramurele se atarna globuri mici colorate.

Daca sarbatoarea se face in cadru festiv, masa se acopera cu o fata de masa brodata din olanda, iar aranjamentele florale vor fi facute din brad, feriga, vasc si mahonie cu bobite rosii.

Pe masa, daca nu exista ornamente cu brad si luminari, in doua, trei cupe de sampanie umplute pe jumatate cu apa (care poate capata diferite culori cu ajutorul colorantului alimentar) se pot pune luminari plutitoare. Piciorul cupei se va orna cu o crenguta de brad prinsa cu o fundita.

In mijlocul mesei se poate pune o oglinda, cu fata in sus. Pe ea se aseaza un manunchi de crengi, suflate cu ceara sau cu un spray special, pentru a da iluzia zapezii. Pe crengi se fixeaza lumanari colorate, prinse in sfesnice speciale de metal, ciupercute, conuri si fundite aurii.

Putem face alt aranjament din ramuri de brad pe care stau jumatati de nuci aurite, in care se fixeaza cu ceara lumanari rosii, in loc de nuci putem folosi mandarine.

Lumanarile plasate in sfesnice de argint sunt, de asemenea, accesorii care nu au voie sa lipseasca de pe masa de Craciun, ele creand intimitatea necesara reintalnirii cu cei dragi. In plus, vor face ca totul sa arate perfect si sa straluceasca impecabil!

Din crengi de brad se poate confectiona o cununa ovala, pe care o asezam in centrul mesei. De ea sunt prinse in suporturi speciale lumanarele, iar centrul este ocupat de un aranjament floral, stele si semilune invelite in staniol.

Foarte de effect, desi banal este amplasarea in centrul mesei a unui bradulet de la florarie, pudrat alb si impodobit cu globulete.

Pune in centru un bol decorativ pe care sa asezi cateva fructe si conuri de pin aurite;
Florile naturale pot constitui o optiune interesanta penttu partea de centru a mesei; este recomandat sa fie aranjate si alese in asa fel incat sa nu se interpuna intre oaspeti;

O idee mai moderna ar fi sa pui in pahare sau boluri transparente cateva margele, stelute si petale de flori si sa torni apa peste ele;

O figurina in spiritual Craciunului plasata in centrul mesei poate avea un efect spectaculos.

Vrei ca mesenii sa fie intampinati asa cum se cuvine? Plaseaza in centrul mesei o fructiera incarcata cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere. Vor constitui o gustare usoara pentru invitati si, totodata, un excelent punct focal al mesei.



Atentie !
Putem alege o fata de masa cu un imprimeu de iarna, vacanta pe care sa asezi niste servetele asortate dar sa nu fie un model foarte incarcat pentru a evita senzatia de aglomerare.
Nu trebuie sa pui la intamplare o vaza cu flori artificiale, este mult prea obisnuit si nu vei reusi sa atragi atentia.

Cateva ornamente traditionale de obicei folosite pentru a decora centrul mesei sunt: sfesnicele cu lumanari si ghirlandele. Daca masa ta este mai mica nu folosi un ornament central care sa ocupe prea mult spatiu;

Alege tacamurile potrivite!
Acestea pot adauga mai mult farmec mesei de Craciun. Folositi tacamurile pe care il pastrati doar pentru ocazii specialemai ales daca sunt din argint sau au motive decorative de sarbatoare.
Este foarte important sa asortezi fata de masa cu tacamul si ornamentul ales pentru partea centrala.

De asemenea, asigura-te ca tacamurile sunt sclipitor de curate si fara zgarieturi.

In ceea ce priveste modul de aranjare a veselei, lucrurile nu sunt deloc complicate. Daca ati asezat farfuriile si tacamurile in mod normal, in dreptul fiecarui invitat, nu-ti ramane decat sa adaugi accesoriile potrivite pentru aceasta ocazie.

Asadar, aseaza crengute naturale de brad de jur imprejurul farfuriilor, iar, la final, plaseaza cate un globulet ornamental si cate un pahar de vin in dreptul fiecarui tacam. Daca nu te atrage ideea cu globuletele, prinde bucati de beteala de marginile fetei de masa (la intervale de 4-5 cm una de alta) si efectul va fi pe masura.

Marcarea locurilor la masa
Pentru masa de Craciun sau de Revelion cartile de vizita care vor marca locurile la masa se pot confectiona in mai multe feluri:

Cartonase colorate cu stele de staniol si crengute de brad cu numele invitatului;
Cornete colorate cu mosi stilizati pe a caror manta se scrie numele invitatilor;
Cartonase cu numele invitatilor prinse cu o funda rosie, de o crenguta de brad;
Pachetele cu mici atentii pentru fiecare invitat

Pentru toate gospodinele, masa de Craciun inseamna traditie si bun gust, atat in ceea ce priveste decoratiunile, cat si mancarurile specifice acestei sarbatori. Adunate de-a lungul anilor, retetele de Craciun reprezinta atuul atmosferei de sarbatoare si de voie buna.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.37
(5459 voturi)
52978 vizite

Comentarii

adauga comentariu


Nu exista comentarii.
Adauga tu primul comentariu!

Comenteaza si tu:



Pentru a putea comenta acest articol trebuie sa fii autentificat(a).


Cele mai noi retete...
Mere umplute, aromate
Mere umplute, aromate O reteta minunata pentru zilele reci, merele umplute, aromate cu scortisoara si ...
Bundt cake
Bundt cake Bundt cake este un chec pufos, aromat, copt intr-o forma specifica, de obicei ci...
Prajitura cu prune si iaurt
Prajitura cu prune si iaurt Ador prajiturile cremoase, cu fructe, mi se par a fi desertul ideal asa ca le fa...
Pulpa de curcan in sos picant
Pulpa de curcan in sos picant Un preparat delicios, pe care il poti pregati cu orice ocazie, inclusiv la mesel...
Turta dulce rustica
Turta dulce rustica Reteta de turta dulce ce mi-a incantat copilaria, o comoara din caietul cu retet...
Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara
Biscuiti digestivi cu miere si sc... Sunt delicioasi dimineata la cafeluta, in pachetelul pentru scoala sau serviciu,...
Supa crema de dovleac
Supa crema de dovleac Supa crema de dovleac este atat de fina si aromata incat nu te vei mai opri din ...
Ciuperci umplute cu carne tocata
Ciuperci umplute cu carne tocata Incearca acest aperitiv cu carne tocata. Il poti transforma intr-un aperitiv de ...
Crenvursti mumii
Crenvursti mumii Un aperitiv extrem de simplu de preparat si cu un aspect infricosator garantat, ...
Tarta cu dovleac
Tarta cu dovleac Unul dintre motivele pentru care iubesc toamna este dovleacul, si fiindca placin...
Cele mai noi sfaturi ...
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru ... A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia...
Reinert premiaza gusturile fine!
Reinert premiaza gusturile fine! Cumpara Reinert Felii Fine, inscrie codurile castigatoare si intra in cursa pent...
Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding
Dr. Oetker lanseaza Cuore Puddin... Dr. Oetker isi extinde segmentul de deserturi speciale prin lansarea Cuore Puddi...
Cafea turceasca autentica in timp record!
Cafea turceasca autentica in timp... Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi prietenul cel mai bun al diminetii, c...
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation Tiramisu
Noul Haagen-Dazs Secret Sensation... Inimi bogate de sos de cafea & bucati de piscoturi ascunse prin catifelata inghe...
Das Kaskaval, primul cascaval Muller
Das Kaskaval, primul cascaval Mul... Das Kaskaval, primul cascaval Muller 15, 30 sau 60 de zile de maturare pentru un...
Programul pentru un abdomen plat in pasi de Samba
Programul pentru un abdomen plat ... Cerealele Nestle Fitness te pregatesc pentru a fi in cea mai buna forma vara ace...
Muller, lactate in ambalaje noi!
Muller, lactate in ambalaje noi! Muller lanseaza,incepand cu luna mai, o noua identitate vizuala pentru categoria...
Cappy Pulpy cu bucati de fructe!
Cappy Pulpy cu bucati de fructe! Sistemul Coca-Cola Romania a introdus pe piata o noua generatie de bauturi racor...
Napolact te racoreste - Sana cu capsuni si coacaze
Napolact te racoreste - Sana cu c... Si vara aceasta, Napolact te racoreste cu binecunoscuta de acum Sana cu fructe, ...

Newsletter Gastronomie Ele.ro Transforma-te intr-un adevarat Chef si pregateste delicii pentru toata familia! Primesti saptamanal pe email o mini carte de bucate care sa te ajute in bucatarie!
 

vezi toate newsletterele
De vorba cu plasticianul - Dr. Cristian Nitescu

Ai nelamuriri sau vrei sa afli mai multe detalii legate de o anumita interventie estetica? Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie ...

27 Oct 2014 by dubluveve

As vrea sa stiu ...

Gaseste retete dupa Kcal

Controleaza caloriile zilnice prin alegerea retetei potrivite!

Alege care este greutatea ta ideala!
Afla care este greutatea ta ideala, indicele de masa corporala, cat si necesarul zilnic de calorii pentru a slabi, a te ingrasa sau a te mentine.
Calculator IBM
Cauta retete

Doresti sa afli ce retete poti gati cu alimentele din frigiderul tau?

 

vezi lista ingrediente

Timp de preparare
Nu ai timp de pierdut in bucatarie?
Alege o reteta rapida. Iar daca timpul pentru gatit este suficient, incearca o reteta laborioasa.
Alege dieta potrivita pentru tine!
Iti poti crea propria ta dieta echilibrata cunoscand numarul de calorii pe care il are fiecare aliment consumat de tine.
Calculator Nutritional
Numar de portii
Pregatesti o cina in familie sau te-ai gandit sa-ti inviti prietenii la masa pentru?
Indiferent de alegere, poti ajusta cantitatile de alimente, dupa dorinta!
Status retete
Vrei sa prepari o reteta inedita sau testata pentru cei dragi? Orice ai alege, avem retete pe toate gusturile.