Pui la cuptor cu gutui

Astazi am pregatit o reteta culinara de sezon, plina de aromele si deliciile toamnei. Carnea de pui este foarte gustoasa si usoara pentru organism iar gutuile ii dau o aroma aparte. Daca te-ai saturat de pui prajit la tigaie, noi iti propunem aceasta reteta.
 
Specific :
Timp de preparare :
Status :
Numar portii :
Adauga in cartea de bucate
Recomandata pentru Evenimente:
Single, onomastica, cina romantica, zile de nastere
 
Ingrediente:
pui1 bucataceapa alba2 bucatiusturoi uscat2 cateigutuie3 bucatisupa de pui1 lpesmet1 linguraulei de masline1 linguraunt30 gzahar2 lingurisarepiper
 
Preparare:
Pentru inceput, puiul se verifica si se remediaza eventuale “defecte de prelucrare” (pene s.a.m.d.) apoi se sareaza si se pipereaza bine, atat in exterior cat si interior.

Unul dintre cateii de usturoi se taie in feliute subtiri care se distribuie in cavitatea puiului si sub piele. Se fac mici crestaturi in carne cu un cutit si se introduc fasii de usturoi si in acestea.

Jumatate de ceapa se toaca marisor iar cateva felii de gutuie (socotiti sa fie in volum apropiat cu jumatatea de ceapa) se taie cubulete. Se adauga pesmetul si se amesteca.

Se introduce compozitia cu ceapa si gutuie in interiorul puiului, indesand bine, apoi se sigileaza cavitatea acestuia cu scobitori. Optional, se pot lega picioarele adunandu-le si aripile se fixeaza langa carcasa cu scobitori.

Intr-un ceaun potrivit si pentru cuptor, se incinge uleiul si se adauga untul. Cand se topeste untul, se adauga puiul in grasimea incinsa si se rumeneste usor pe toate partile.

Dupa ce puiul s-a rumenit (sa fie auriu) se trage ceaunul de pe foc si se adauga restul de ceapa in bucati mari (sferturi) si catelul de usturoi ramas zdrobit.

Se adauga 250-300 de ml. de supa, se pune capacul si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius.

Puiul se coace la cuptor timp de o ora, timp in care se mai verifica sa nu ramana “pe uscat”, eventual se mai adauga cate putina supa. In timpul coacerii, pieptul se unge de cateva ori cu sosul din vas.

In final, atunci cand carnea este bine patrunsa, se ia capacul si se mai tine la cuptor cateva minute, sa se rumeneasca frumos.

Se scoate puiul din ceaun si se aseaza pe un platou. Se acopera cu grija cu foile de aluminiu si se pastreaza la cald.

Sosul din ceaun se degreseaza cu grija (se indeparteaza grasimea de la suprafata cu o lingura) apoi se paseaza (prin sita sau cu blenderul de mana).

Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga gutuile feliate, cu tot cu coaja, amestecand ca sa vina in contact cu zaharul caramelizat.

Se stinge imediat cu supa, intr-o cantitate suficienta ca sa acopere gutuile. Se fierb pana cand se dizolva zaharul caramel, apoi se toarna peste sosul fripturii in ceaun.

Se fierbe totul pana cand gutuile se inmoaie, fara a-si pierde insa textura (oarecum “al dente”).

Cand gutuile sunt gata se scot din sos si se aranjeaza pe platou in jurul puiului. Se acopera la loc platoul cu folie de aluminiu.

Sosul se fierbe pana cand scade la consistenta dorita si se ajusteaza gustul cu sare si piper.

Se serveste puiul alaturi de gutui si sosul cald, strecurat in sosiera; ca si garnitura se potriveste foarte bine pireul de cartofi.

Pui la cuptor cu gutui de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro


Cat de mult ti-a placut aceasta reteta?
7.0
1014 voturi
3524 vizite
Galerie foto:
 


Poza 1
Poza 2
Poza 3
Poza 4
Poza 5
Poza 6
Poza 7
Poza 8
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!