Prajitura Rum Baba, de post

Prajitura Rum Baba reprezinta un desert de post indragit de toata lumea. De aceea, doamna Laura Laurentiu ne invita astazi sa pregatim acest dulce gustos si savuros pentru cei dragi, in Postul Sfintei Marii!
 
Specific :
Timp de preparare :
Status :
Numar portii :
Adauga in cartea de bucate
Recomandata pentru Evenimente:
onomastica, ziua copilului, post, zile de nastere
Recomandata pentru Diete:
Retete de post
 
Ingrediente:
faina300 gdrojdie25 gapa minerala165 mlzeama de lamaie1 linguraulei de floarea-soarelui45 mlzahar50 gsare1 prafcoaja rasa de lamaieesenta lamaie1 lingurazahar1 canaapa500 mlesenta romgem de caise3 linguri
 
Preparare:
Intr-un bol se cerne faina in care se incorporeaza sarea. La mijloc se face o "fantanita" in care se adauga zaharul (50 de grame) si drojdia.(poza 1)

Cu o lingura se freaca drojdia cu zaharul si se adauga 50 de ml din apa carbogazoasa la temperatura camerei, in care s-a adaugat lingura de suc de lamaie. Se acopera cu un servet umed (sau se infoliaza) si se da la un loc caldut pana cand drojdia se activeaza si face bulbuci.(poza 2)

Intrucat aluatul va fi unul moale, destul de greu de lucrat, sugerez sa fie framantat fie la masina de paine, fie la robot. Asadar, se adauga in bol toata faina si maiaua, 1 lingurita din coaja rasa de lamaie (restul se pastreaza pentru sirop), esenta de vanilie si restul de apa minerala carbogazoasa si se framanta pret de  5-6 minute bune.(poza 3)

Se adauga uleiul si se framanta in continuare pana cand uleiul se incorporeaza complet in aluat. Se presara faina intr-un castron in care aluatul se aseaza, presarand faina si pe suprafata.(poza 4)

Se acopera castronul cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.(poza 5)

Acum urmeaza sa marturisesc singura greseala pe care am comis-o: am asezat in golurile formei pentru briose cosulete de hartie, foarte de ajutor cand e vorba despre muffins, de data asta insa m-au cam incurcat, le-am dezlipit destul de greu de prajiturile coapte. Asadar, voi sa nu faceti ca mine, ci ungeti bine formele cu ulei si tapetati-le cu faina, apoi modelati 12 mingiute egale de  aluat pe care le asezati in forme.(poza 6)

Se lasa prajiturile sa creasca in forma intr-un loc caldut pana cand umplu formele, moment in care se aprinde cuptorul, fixandu-se la 200 de grade, neventilat. Pana cand se incinge cuptorul, prajiturile vor depasi marginile formelor.  Se dau in cuptorul incins si imediat se reduce temperatura la 180 de grade.(poza 7)

Cat timp prajiturile sunt in cuptor, se prepara siropul: zaharul se caramelizeaza intr-o cratita, se stinge cu apa si se fierbe pana cand se dizolva complet. Se opresete focul, se adauga coaja de lamaie ramasa si esenta de rom (sau rom veritabil, daca doriti). Se acopera cu capacul pana la folosire.

Prajiturile se  coc in cuptor timp de 15 minute, apoi se verifica cu scobitoarea, daca mai e nevoie se mai tin putin, la mine nu a fost cazul.(poza 8)

Imediat dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop, tavalindu-se si pe o parte si pe cealalta, sa se imbibe bine.(poza 9)

Prajiturile bine insiropate se scot si se aseaza pe un platou (optional, in cosulete de hartie, arata mai frumos, adica e optional dar parca e mai bine).(poza 10)

Se finiseaza ungandu-le cu gem pe suprafata si se racesc foarte bine (la frigider) inainte de servire.(poza 11)

O sectiune, ca sa vedeti ca nu am glumit cand am spus ca aluatul e nemaipomenit.(poza 12)

Prajitura Rum Baba, de post de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro


Tips:
Prajitura se poate face si de dulce si se serveste cu frisca deasupra.
Cat de mult ti-a placut aceasta reteta?
5.2
1028 voturi
8318 vizite
Galerie foto:
 


Poza 1
Poza 2
Poza 3
Poza 4
Poza 5
Poza 6
Poza 7
Poza 8
Poza 9
Poza 10
Poza 11
Poza 12
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!