Reteta moldoveneasca: Dresala (Sarbusca)

Reteta face parte din proiectul `Descopera traditiile culinare romanesti` derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
 
Specific :
Timp de preparare :
Status :
Numar portii :
Adauga in cartea de bucate
 
Ingrediente:
cartof2 kgmorcov3 bucaticeapa alba3 bucatiardei gras2 bucatismantana500 gulei de masline3 linguriou2 bucatilapte batut2 lapaleustean1 legaturafideasarepiper
 
Preparare:

Reteta `Dresala` provine din Moldova, zona Piatra Neamt, fiind oferita si preparata de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor si proprietar al blogului PapaBun.com. In zona Iasi se pregateste un preparat asemanator, cu numele Sarbusca, dar care contine, in plus, pastai si mazare.


Mod de preparare:

Se curata cartofii si se taie cuburi. Se curata morcovii si se dau prin razatoare, cepele se curata si se taie cubulete sau pestisori iar ardeii se taie cubulete mici.

Intr-o oala mare se calesc, in ulei Arpis, ceapa si morcovii.Cand acestea s-au inmuiat usor, se adauga ardeii grasi si cartofii taiati cubulete.

Se mai lasa 2-3 minute, timp in care se invarteste oala pentru a nu se prinde si se adauga apa cat sa le cuprinda cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasa mai subtire, se adauga mai multa apa.

Cand cartofii sunt fierti se adauga fideaua, nu foarte multa, si se mai lasa oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amesteca cele doua oua cu smantana si laptele batut si se adauga peste zeama de legume. Se toaca marunt o legatura de leustean si se presara deasupra (leusteanul este ingredientul secret al acestui fel de mancare).

Dresala se serveste rece sau foarte putin incalzita, cu ceapa, si, cel mai bine, merge cu ceapa verde sau rosie.


Tips:
Reteta de dresala este simpla si nu contine cantitati exacte de ingrediente; daca ne place o ciorba mai groasa, se folosesc mai multi cartofi, daca ne place mai clara, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel incat rezultatul final sa fie pe placul nostru.
Cat de mult ti-a placut aceasta reteta?
5.0
1081 voturi
29216 vizite
Galerie foto:
 


Poza 1
Poza 2
Poza 3
Poza 4
Poza 5
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!