Placinta Domnitei Pia

Reteta face parte din proiectul In cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti cu Transavia, initiat pentru a readuce in atentia publicului larg gastronomia vremurilor de altadata si obiceiurile unor familii nobiliare care au imbogatit patrimoniul tarii.
 
Specific :
Timp de preparare :
Status :
Numar portii :
Adauga in cartea de bucate
Recomandata pentru Evenimente:
Single, ziua femeii, onomastica, dragobete, cina romantica, ziua pacalelilor, zile de nastere, florii
 
Ingrediente:
ou6 bucatiunt75 gapafainacarne de pui2 kgceapa alba2 bucatimorcov2 bucatisarepipernucsoarachimionsmantana1 linguraulei de floarea-soarelui5 lingurivin alb3 linguritepatrunjelmarar
 
Preparare:
Ingredientele pe categorii:

pentru aluat
- 3 oua
- 75 g unt
- apa
- faina

pentru umplutura
1.5 kg carne pui
- 2 cepe taiate pestisori (julienne)
- 2 morcovi dati pe razatoarea mare
- sare, piper, nucsoara si chimen, proaspat macinate
- 3 oua batute cu o lingura de smantana
- cateva linguri de ulei
- 2-3 lingurite de vin
- patrunjel si marar


Se pregateste aluatul: din 3 oua, 75 g unt, apa si faina cat cuprinde, facem un aluat potrivit, pe care il dam la rece. Este foarte important ca aluatul sa fie intins cu sucitorul pe masa unsa cu unt, cu miscari de sus in jos, sa fie impachetat ca un plic si apoi sa fie dat din nou la rece.Aceasta operatiune trebuie repetata de 3-4 ori.

Apoi, incingem intr-o tigaie putin ulei, in care calim ceapa. E important sa punem un pic de sare peste ceapa pentru ca asta o ajuta sa elimine apa si sa fie mai putin amara, sa nu se arda la prajit si sa fie translucida si dulce. Punem si 1-2 lingurite de vin. Cand ceapa e translucida, adaugam morcovii dati pe razatoare si le calim impreuna.

Separat, in alta tigaie prajim carnea de pui cubulete, pana e pe jumatate facuta (ca sa nu fie prea uscata in placinta). Condimentam cu sare, piper, nucsoara, un strop de vin, chimen proaspat macinat si mai lasam putin pe foc.

Apoi, intr-o sita pe care o punem peste un vas mai mare, scurgem puiul, dar si ceapa si morcovii, pentru ca umplutura placintei sa nu fie apatoasa si sa fie bine legata. Lasam sa se racoreasca putin.

Peste amestecul de pui, morcovi si ceapa, punem cele 3 oua cu smantana si amestecam bine de tot. Mai condimentam daca e cazul. Asezonam cu patrunjel si marar verde, tocate marunt.

Se imparte apoi aluatul in doua parti egale si se intind doua foi, pe masa unsa cu unt. Se aseaza prima foaie in tava, avand grija sa ajunga peste tot si sa fie acoperit perfect fundul tavii. Apoi se pune umplutura pe care o nivelam, dupa care adaugam a doua foaie de placinta. Aceasta se introduce cu grija sub prima foaie, astfel incat sa cuprinda umplutura si sa nu iasa la copt. Cu ajutorului unui cutit se fac apoi gauri in foaia superioara, din loc in loc, apoi se unge placinta cu ou batut si se da la cuptor sa se rumeneasca frumos.

Placinta se serveste calda sau rece si se poate asezona cu niste castraveti de vara murati.

Pofta buna!


Cat de mult ti-a placut aceasta reteta?
5.2
1014 voturi
4035 vizite
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!