Peltea de gutui

Gospodinele adevarate nu se opresc atunci cand prepara dulceata de gutui, trec la faza a 2 a de prelucrare a gutuilor si anume obtinerea de peltea de gutui. Peltea de gutui obtinem practic din cojile si mijlocul gutuilor rase pentru dulceata de gutui.
 
Specific :
Timp de preparare :
Status :
Numar portii :
Adauga in cartea de bucate
 
Ingrediente:
zahar1 kg
 
Preparare:
Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules, apoi se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si samburii;

Se fierb intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pana cand se moaie bine, fara sa se amestece, ca sa nu se tulbure zeama;

Dupa aceea, se pun intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata deasupra. Lichidul rezultat se cantareste, proportia fiind la 1 l lichid se pune 1 kg zahar;

Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cand se leaga ca pentru serbet;

Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita);

Se poate lega mai putin, numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de sirop bine legat, una langa alta);

Aceasta peltea de gutui se va inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc.;

Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner din metal, se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga. Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cat a fost de legat.


Tips:
Pentru a obtine culoarea roz se pune la 1 kg gutui, 1 kg mere rosii ionatan sau alte mere cu coaja rosie.
Cat de mult ti-a placut aceasta reteta?
4.6
10451 voturi
66495 vizite
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Top 10 diete nesanatoase
Top 10 diete nesanatoase
diete-sanatoase.ro

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!