Regim gastrita/ulcer

 

Durata:

6 saptamani

Specific:

international

Baza dieta:

Legume

Tip dieta:

Diete disociate

Descriere:
Regimul pentru bolnavii de gastrita/ulcer se bazeaza pe fragmentarea alimentatiei in 5 -6 mese zilnice, benefica pentru digestia sensibila a acestora.

Prin urmare, se recomanda trei mese echilibrate pe zi si adaugarea a 2 gustari, daca acest lucru are drept efect reducerea durerii.
Caracteristici:
1. Primele 1-7 zile:
- Regim lactat. Bolnavul sta la pat si primeste 200 ml lapte la 2 ore interval, iar noaptea la 4 ore (pana la 2 litri in 24 ore). Daca laptele nu este tolerat, se dilueaza cu ceai sau apa alcalina sau se adauga o lingurita de carbonat de calciu la o cana de lapte sau se adauga 5 g citrat de sodiu la o cana cu lapte.1
- Se consuma fie 2 litri lapte si 30 g zahar, fie 1 litru lapte si 500 g crema proaspata si 30-40 g zahar.
- Se adauga vitamina C 500 – (comprimat sau fiole) si fier (Glubifer 3 drj.).
- Se combate constipatia cu o lingura ulei de parafina.

2. Urmatoarele 7 zile se adauga treptat: supe de orez strecurate, supe mucila-ginoase, preparate cu lapte si unt, gris, fulgi de ovaz, oua moi, frisca, piureuri de legume sau untdelemn.

3. Urmatoarele 3 saptamani: la regimul de mai sus se adauga supe de orez cu orezul trecut prin sita, perisoare din carne sau peste, fierte in aburi, supe de cereale* paine alba uscata. Din saptamana a doua se adauga cartofi piureu, fainoase fierte, supe de zarzavat trecute prin sita, unele prajituri (pandispan, ecleruri, biscuiti); carne de pasare, vitel, vita, fiarta si tocata, in cantitate redusa si progresiv; 5-6 mese pe zi.
Nu se permite nimic altceva si in special: alcool, cafea, ape minerale, tutun.

4. In perioada de liniste (nedureroasa): Interzise: – alcool, tutun, cafea, ceai tare.

- lapte batut, iaurt, chefir, lapte acidulat, branzeturi fermentate;
- oua tari, maioneaza;
- peste gras (morun, nisetru, somn, cega), peste conservat, sardele, icre;
- carne de porc grasa sau vanat, mezeluri grase (exceptie sunca presata), con­serve nedietetice, slanina, untura;
- supe de carne, ciorbe grase, carne conservata (mezeluri, carnati, afumaturi);
- zarzavaturi crude tari (salata verde, gogosari, varza, castraveti, usturoi, cea­pa, ridichi, morcovi, sfecla, telina);
- legume uscate (fasole, bob, mazare, linte), ciuperci;
- condimente (mustar, hrean, piper, boia, ardei, muraturi);
- alimente prea sarate sau conservate in sare;
- fructe crude, fructe bogate in ulei (migdale, alune, nuci);
- dulciuri: marmelade, dulceturi, gemuri, inghetata, bomboane, prajituri de cofetarie, siropuri concentrate.
- alimente pregatite in grasime, rantasuri, ceapa prajita, sosuri, cartofi prajiti;
- alimente prea fierbinti sau prea reci, ape carbogazoase;
- nu se fumeaza si nu se consuma lichide sau alcool, mai ales in timpul mesei.


Indicatii si alimente permise:
- repararea danturii, masticatie prelungita;
- 5-6 mese pe zi, la ore fixe, in cantitate mica. Se vor evita alimentele nedorite de bolnav, iar alimentele vor fi preparate cat mai simplu;
- lapte dulce (daca nu e suportat se dilueaza cu ceai sau se adauga o lingurita de carbonat de calciu sau 5g citrat de sodiu la o cana de lapte). Lapte cu ceai, cu cafea, cu fainoase, fulgi de ovaz, gris, fidea, orez;
- crema de lapte, branza de vaci, urda, cas, telemea desarata;
- unt proaspat si nesarat, margarina, untdelemn dietetic (in nici un caz alimente prajite in unt sau ulei);
- oua fierte moi, ochiuri in apa, oua in budinci etc;
- crema de lapte, lapte de pasare, supe mucilaginoase, preparate din lapte, fainoase si putin unt;
- carne de vitel, vita tanara, pasare fiarta, coapta, inabusita la cuptor, gratar;
- peste slab (salau, stiuca, lin, pastrav, calcan, biban), fiert, fript sau copt in pergament;
- supe de legume: zarzavaturi si legume tinere fierte (morcovi, dovlecei, conopida) cu unt sau untdelemn crud, piureuri sau soteuri;
- fainoase din faina fina: fulgi de ovaz, paine alba prajita sau uscata, biscuiti;
- prajituri de casa (gelatine, sufleuri, creme, tarte);
Cat de mult ti-a placut/iti place acesta dieta?

Nota obtinuta

3.81(38 voturi)
5011 vizite

Comentarii

vezi toate comentariile

casca007

gdhdhsdgh
25 Nov 2011
sdghsdgh

casca007

sdghsdghssdgh
25 Nov 2011
sdghsdghsdgh


Comenteaza si tu:

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!